Quatre anys de presó ferma pel metge que va causar l’atropellament mortal al McAuto

El Tribunal de Corts atribueix al difunt part de la responsabilitat del succés, absol el conductor que el va envestir del delicte d’assasinat i el condemna per homicidi dolós a quatre anys de presó ferma, dels quals n’ha complert gairebé dos

Primers auxilis a la víctima de l'atropellament poc després dels fets.
Primers auxilis a la víctima de l'atropellament poc després dels fets.

Encara hi haurà qüestions a discutir. Perquè molt probablement, tant el condemnat com els familiars de la víctima de l’atropellament mortal que hi va haver l’agost del 2020 a l’avinguda Tarragona d’Andorra la Vella, a l’altura del McAuto, recorreran contra la sentència de primera instància. Però així d’entrada, el Tribunal de Corts ha rebaixat, i molt les pretensions condemnatòries tant de la fiscalia -que volia setze anys de reclusió- com les de la mare i les germanes del finat, que en sol·licitaven vint. D’entrada, i ferms, la sentència notificada per Corts aquest dijous n’estableix quatre.

I és que el comportament que va tenir la víctima just abans del malaurat atropellament acaba sent decisiu en la decisió del Tribunal de Corts. La sala condemna el conductor del tot-terreny que va envestir el resident argentí per un delicte d’homicidi dolós. Primer element clau: l’absol d’assassinat com pretenien les acusacions. A més, i en relació a l’homicidi culpós atribuït, encara hi aplica diverses rebaixes. Considera el tribunal que el metge processat i empresonat des de poc després dels fets, la matinada del 21 d’agost del 2020, que en part va actuar com va actuar per culpa del comportament que agressiu que va mostrar la víctima.

Sanitaris i ciutadans atenent la víctima de l'atropellament.

Relacionat

Atropellament mortal en dos actes

De fet, reparteix la responsabilitat de culpes en tot plegat. Un 70% responsabilitat del metge, del conductor del tot-terreny causant de l’atropellament, i un 30% culpa de la pròpia víctima. I aquest repartiment de responsabilitats té efecte directe en les indemnitzacions que el tribunal, almenys en primera instància, ha fixat. Perquè al conductor autor de l’atropellament -a qui també es valora l’esforç fet en compensar els familiars del mort- se’l condemna a cinc anys de presó, dels quals quatre de ferms. I ja n’ha complert gairebé dos.

Sí, se’l condemna per homicidi dolós, però també es reconeix parcialment l’eximent d’haver actuat sota una por insuperable. Al penat, empresonat des del moment dels fets, se li retira dos anys el permís de conduir. Com pretenia l’esposa de l’acusat, no es comissa el vehicle implicat en l’accident mortal. I també les indemnitzacions a les familiars de les víctimes són molt més baixes del que aquestes pretenien (la dona i la filla del finat, que inicialment també es van querellar en tan què acusació particular, finalment es van retirar en ser compensades econòmicament en un pacte extrajudicial amb l’asseguradora).

Una imatge exterior de la Seu de la Justícia.

Relacionat

La vídua i la filla de la víctima del ‘cas McAuto’ retiren l’acusació després de ser indemnitzades

En xifres rodones, quant a les indemnitzacions, a la mare de la víctima se li atorguen 35.000 euros més una pensió vitalícia de 26,93 euros mensuals. I a les dues germanes del finat se’ls compensa pels perjudicis morals a 22.000 euros, sempre arrodonint les quantitats. Ara cal veure si hi ha recurs o no n’hi ha. Però tot fa pensar que totes dues parts recorreran a la instància superior. La defensa de l’empresonat per intentar rebaixar més encara la condemna i la família de la víctima perquè s’incrementi tot plegat i es deixi de responsabilitzar el finat dels fets. També la fiscalia probablement presentarà recurs.

Comentaris (9)

Trending