La família de la dona a qui mai se li va comunicar que patia hepatitis reclamarà contra el SAAS

El Tribunal de Corts va absoldre el pneumòleg al qual tant els fills de la difunta com la fiscalia acusaven però deixa clar en la seva sentència que la fallada del sistema va ser estrepitosa i la pròpia sala obre la porta a exigir un rescabalament per la via administrativa

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.
Una imatge de l'accés principal de l'hospital. Toni Solanelles

“És el sistema el que falla estrepitosament.” El Tribunal de Corts absol el pneumòleg a qui els familiars d’una dona que va morir el 2011 a causa d’una cirrosi provocada per una hepatitis que mai se li va comunicar que patia consideraven responsable de la situació. També la fiscalia assenyalava el mateix professional mèdic després d’una tortuosa instrucció. Però és la mateixa sala la que considera que el despropòsit assistencial que va portar la dona a morir ha de poder ser reparat per vies distintes a la penal.

Davant d’aquest escenari, molt probablement, la família concernida no recorrerà contra l’absolució del facultatiu però sí que exigirà una indemnització al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). En la seva sentència, el propi Tribunal de Corts remarca que davant el desgavell que hi havia a l’hospital el 2005, quan es va fer l’analítica a la dóna que va constatar l’existència d’una hepatitis que mai no es va comunicar, no es pot imputar al pneumòleg acusat la responsabilitat única de tot plegat. Perquè la llista de professionals sanitaris que des del 2005 al 2011 van tractar d’una manera o altra la difunta s’haurien anat passant la pilota els uns als altres.

Dependències judicials.

Relacionat

La concatenació fatídica de fets ‘salva’ el pneumòleg que no va avisar d’una hepatitis ‘mortal’

Més enllà de l’errada clamorosa, estrepitosa que indica el tribunal en la seva sentència, Corts indica que la qualitat assistencial, els protocols existents el 2005 no eren els actuals. “No obstant tot plegat, aquest resultat del 2005 (el de l’analítica que revelava l’existència de l’hepatitis) va quedar a l’arxiu, no s’informà al ministeri, no s’informà al pacient, no s’informà al metge tractant, no s’informà ningú, circumstàncies que unides al fet que la difunta no presenta manifestacions aparentes era totalment asimptomàtica de manera que quan acudí al metge ja era massa tard per ella”.

I insisteix la sala que “no obstant l’exposat, d’haver-se conegut el diagnòstic, es desconeix com hauria estat la seva evolució atès el tractament existent a l’època i el seu estat base de salut però amb l’omissió se l’ha privat de la possibilitat de rebre tractament i en el seu cas de superar o no, de controlar o pal·liar la malaltia. Es tracta doncs d’un supòsit de pèrdua d’oportunitat que de ben segur pot ser reclamat en una altra via jurisdiccional derivat de la disfunció evident del sistema sanitari”.

Rètol del SAAS a l'entrada de l'hospital.

Relacionat

El SAAS defensa els seus professionals davant el ‘desgavell’ evidenciat en el judici del pneumòleg

Per tant, clarament, el propi Tribunal de Corts, tot i absoldre el metge acusat reconeix el desordre sanitari i obre la porta a una reclamació que les fonts consultades han afirmat que pràcticament segur que activaran. En seu penal, els familiars de la malaurada senyora, que estava a menys de tres anys de jubilar-se, reclamaven 24 mesos de presó com a mínim i la inhabilitació professional durant el termini de sis anys. Per diversos conceptes, la família reclamava 243.500 euros.

L’asseguradora del metge i l’hospital, que desestimava la responsabilitat penal del facultatiu, considerava que la indemnització havia de ser inferior. De la seva banda, la fiscalia sol·licitava una pena condicional de quinze mesos de presó i una inhabilitació per a l’exercici professional de dos anys. Hores d’ara no ha transcendit si el ministeri pública recorrerà contra l’absolució o no.

Comentaris (2)

Trending