La concatenació fatídica de fets ‘salva’ el pneumòleg que no va avisar d’una hepatitis ‘mortal’

El Tribunal de Corts absol el metge acusat d’un homicidi per imprudència professional greu en acollir la tesi de la defensa que no hi va haver una mala praxi volguda sinó que fa una dotzena d’anys, quan van passar els fets, els processos assistencials no eren els actuals

Dependències judicials.
Dependències judicials. Toni Solanelles

Imprudència professional no n’hi hauria. Per tant, el Tribunal de Corts absol el pneumòleg que estava acusat d’un comportament, d’un descuit, que, segons la fiscalia i la família de la víctima, seria l’origen de la mort, el 2011, d’una dona a qui el metge hauria obviat comunicar-li que patia l’hepatitis que la va conduir a la defunció. No hi ha una mala praxi individualitzable. Ara bé, sí que hi va haver una concatenació fatídica i successiva de fets que van portar on van portar.

La sala ha acollit en essència la tesi de la defensa del facultatiu, que no ha pogut acudir a la notificació de la sentència perquè, s’ha justificat, estava participant d’un congrés mèdic. Els processos assistencials de fa una dotzena d’anys, el control de qualitat a l’hospital, per dir-ho així, no era ni molt menys el que és avui dia i això va portar a una successió d’actuacions que, de forma global, van fer que a la dona que acabaria perdent la vida no se li comuniqués fins poc temps abans de la mort una malaltia que ja havia aparegut molt abans en una analítica.

Els familiars de la dona que va morir molt probablement recorreran contra la decisió de primera instància, encara que no està clar del tot; la fiscalia també s’hi podria afegir

L’hepatitis mai comunicada quan hauria tocat va anar deteriorant l’estat de salut de la dona i va acabar sent l’origen de la seva defunció el 2011. El metge es jugava entre dos i sis anys d’inhabilitació professional en funció de la pena que reclamava la fiscalia o la família de la finada. L’acusació pública demanava també quinze anys de presó condicional i els familiars, dos anys, ja fossin condicionals o ferms. En primera instància, res de tot això hi haurà.

Justament, els familiars de la dona que va morir molt probablement recorreran contra la decisió de primera instància, encara que no està clar del tot. Els familiars ja van haver de lluitar molt al seu dia perquè la causa avancés i poder seure d’aquesta manera a la banqueta dels acusats el pneumòleg, que al seu dia va ser condemnat per abusos sexuals a diverses pacients. També la fiscalia podria recórrer la decisió.

D’entrada, però, i amb la prudència pròpia de la notificació d’una sentència que encara pot ser recorreguda, la resolució ha satisfet enormement tant la representació lletrada del facultatiu com l’asseguradora del metge i del SAAS. El pneumòleg mai va reconèixer cap mala praxi, va passar en certa manera la responsabilitat a altres professionals de l’hospital i la seva defensa en va demanar l’absolució en considerar que no hi havia cap element per condemnar-lo.

Comentaris (4)

Trending