Enganya un compatriota fent-lo creure que li llogava un pis propi quan el tenia arrendat

La fiscalia demana dos anys de presó condicionals i 3.000 euros de multa a un resident que es va embutxacar 800 euros d’una suposada fiança abans de tornar al Perú per la mala situació amb què es trobava al Principat

El pis objecte del cas és a l'avinguda Carlemany 28.
El pis objecte del cas és a l'avinguda Carlemany 28. arxiu

“Passàvem gana”, i tenia necessitat de marxar al seu país d’origen, el Perú, per mirar de viure millor. Vivia de lloguer en un pis de l’avinguda Carlemany però se li va ocórrer fer creure a un conegut que l’habitatge era d’una germana seva i com que havia de marxar, si li interessava, li podia arrendar el domicili. I el conegut va caure de quatre potes i li va abonar els 800 euros de fiança que li va demanar. L’engany va ser descobert mesos després i es va posar en coneixement de la policia.

La fiscalia demana dos anys de presó condicionals i 3.000 euros de multa per a l’acusat, un home originari del Perú que va arribar a Andorra el 2017 en va marxar el 2021 i fa poc ha tornat a venir al país perquè ell i la seva dona entenen que el Principat “és el millor lloc per fer créixer” el fill que tenen. L’home, que ha assegurat que no treballa i que “no tenim res per menjar de moment”, ha reconegut els fets i ha assegurat als magistrats del Tribunal de Corts que l’han jutjat que “me’n penedeixo davant de vostès i de la meva família”.

El processat, per a qui la defensa demana que vista la situació econòmica per a la qual passa i atès que ha fet un acompte de 100 euros amb l’intent d’anar retornant allò que es va quedar indegudament ha reclamat que no se li imposi cap multa, ha admès que “em vaig inventar tota una història” per fer creure al conegut que va acabar subarrendant el pis que disposava de la titularitat de l’immoble. Però no era pas així.

“Si mai em tornés a trobar en una situació com aquella o fins i tot pitjor, no ho tornaria a fer”

L’inquilí enganyat ha admès que no es va signar cap contracte amb l’acusat però sí que es va establir una sentència que va abonar en metàl·lic i, també, una renda mensual de 400 euros. El noi, que fa pocs mesos que ha formalitzat el contracte degudament amb la immobiliària que gestiona oficialment l’immoble i que és qui va descobrir l’estafa, ha assegurat que quan va entrar al pis l’estat d’aquest era força lamentable. El va haver de netejar, pintar i equipar-lo amb alguns estris de cuina.

Per aquestes feines i compres extra el rellogat no demana res. Però sí, s’ha dit, els 800 euros que va abonar com a fiança. El jove -i el gestor immobiliari que al seu dia s’encarregava de l’immoble- han explicat com es va descobrir tot plegat. L’inquilí enganyat va anar a interposar denúncia per evitar que l’acusessin amb ell d’haver usurpat una propietat i, alhora, per poder formalitzar el lloguer d’un pis en què, encara avui, continua vivint.

El processat també deu diners (poc més de 700 euros) a FEDA i amb anterioritat no havia pagat mai del tot les mensualitats al propietari del pis. L’home ha estat transparent i honest. Almenys ara. I ha assegurat que “si mai em tornés a trobar en una situació com aquella o fins i tot pitjor, no ho tornaria a fer”. De fet, el penediment és un dels arguments que ha fet servir la defensa per demanar que la pena sigui de només 12 mesos condicionals i no hi hagi multa associada.

“Ha reconegut els fets, no té antecedents, té la voluntat de finalitzar la reparació del dany i ha mostrat el seu penediment”, ha afirmat l’advocada defensora, que ha assegurat que “la pena és desproporcionada a tenor del dany causat”. I la pena sol·licitada per la fiscalia, s’ha dit, és de dos anys de presó condicionals i els 3.000 euros de multa. Més retornar allò que va pispar al compatriota fent-li creure que el pis era seu. O millor, de la seva germana. Ni una cosa ni l’altra, de fet.

Comentaris (5)

Trending