“El sistema sanitari andorrà és assimilable al de qualsevol Estat de la Unió Europea”

Un tribunal d’Astúries reconeix a una tècnica de radiologia que fa dues dècades que treballa a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell que l’experiència acumulada al Principat se li ha de tenir en compte en igualtat de condicions que si hagués exercit a Espanya

Comentaris

El Sespa havia inicialment desestimat les pretensions de la radiòloga.
El Sespa havia inicialment desestimat les pretensions de la radiòloga. ARXIU

Un tribunal contenciós-administratiu d’Oviedo, a Astúries, acaba de sentenciar que com que “el sistema sanitari andorrà és assimilable al de qualsevol Estat de la Unió Europea” l’experiència acumulada a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell s’ha de tenir en compte i valorar d’igual forma com si es tractés de l’experiència acumulada en qualsevol centre hospitalari espanyol o de qualsevol altre país comunitari.

La resolució ve a tomb de la demanda promoguda per una tècnica en radiologia que actualment exerceix a Andorra i que essent asturiana d’origen voldria tornar a la comunitat espanyola. Inicialment, el Servei de Sanitat del Principat d’Astúries (Sespa) no li reconeixia els dinou anys que Covadonga García fa que exerceix a Andorra. I la puntuació que li donava per tenir dret a accedir a qualsevol centre asturià era ridícula en comparació amb els anys d’exercici acumulats. Però no li tenia en compte els anys andorrans.

García, elegida actualment com a membre suplent del comitè d’empresa del SAAS en representació de l’USd’A, està tramitant des del 2020 el seu retorn a un centre hospitalari de la seva terra natal, segons que informa el rotatiu ‘El Comercio’. Però la poca experiència que li atorgaven en no valorar-li els anys a Andorra ho feia impossible. Ara serà una altra cosa, vist que passarà de tenir, en principi, dels 13 punts que inicialment se li atorgaven a 166.

Segons els fonaments de la sentència recentment dictada i que encara es pot recórrer, la interpretació de l’administració sanitària asturiana “podria conculcar el dret a la igualtat i a la llibertat de circulació de persones, incloent-hi les nacionals de l’Estat de què es tracti”. La qüestió és que el Sespa “ha de reconèixer a la demandant el dret que li siguin valorats els mèrits d’experiència, investigació i formació realitzats al Principat d’Andorra en idèntiques condicions que si s’haguessin efectuat a Espanya”. I això en virtut dels diferents convenis que hi ha entre els dos estats

Comentaris

Trending