Les defenses del ‘cas BPA’ alerten que no s’han preservat adequadament els documents de l’afer

En l’inici de la quarta jornada de la vista oral per la causa general, s’ha fet una protesta per denunciar que hi ha evidències que la cadena de custòdia no va funcionar correctament

Els advocats defensors, en primer terme, a l'esquerra, durant una de les vistes del judici.
Els advocats defensors, en primer terme, a l'esquerra, durant una de les vistes del judici. Toni Solanelles

La incorporació d’informació al sumari del ‘cas BPA’ probablement no es va fer de manera correcta. I hi ha documents que no hi són hi hauria i a la inversa. Un dels advocats defensors dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ ha emès una protesta només començar la quarta jornada del judici per alertar que la cadena de custòdia de la documental no va funcionar. És a dir, que no es van preservar bé els documents per assegurar que estiguin allí on havien estar.

La queixa s’ha efectuat arran de l’exposició de l’ex-conseller delegat (CEO) de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel en relació amb un informe amb el qual mirava d’insistir en l’honorabilitat dels treballadors de l’entitat bancària i específicament de l’ex-director general adjunt Santiago de Rosselló. L’advocat defensor ha alertat que hi havia documents aportats pel seu dia per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) que no inclouen tots els informes que hi estaven annexats.

Vista d'una de les primeres sessions del judici.

Relacionat

“Es va a buscar qualsevol cosa a qualsevol lloc”

En el marc de la protesta s’ha arribat a recordar que la denúncia sobre les falles en relació amb la cadena de custòdia ja s’havia realitzat durant un dels primers intents d’iniciar la vista oral i que havia originat un incident entre el llavors president de la sala, Josep Maria Pijuan, i un dels advocats defensors que acabaria comportant la recusació del primer i el fet que hagi acabat apartat del judici. L’actual president del tribunal, Enric Anglada, ha explicat que l’afer de la cadena de custòdia ja va ser resolt al seu moment però essent conscient que poden sorgir nous problemes (el d’avui en seria un clar exemple), ha assegurat que la qüestió, si escau, serà avaluat en la sentència que s’emeti com a resultat del judici.

La representant de la societat BPA dependent de l’administració estatal i, per tant, de l’AREB, ha deixat clar que la documentació que hi ha al sumari és, quant a la queixa plantejada per les defenses, l’obtinguda durant els registres i segrestos documentals ordenats judicialment i que es van fer pocs dies després de la intervenció del banc. En aquest sentit, Anglada ha insistit que el debat està més que tancat i que si falta documentació, aquesta ja no hi era abans del segrest judicial i que no s’ha extraviat posteriorment.

Comentaris

Trending