Una decisió judicial exprés tanca el debat de forma definitiva: el fiscal no es pot recusar

La sala administrativa del Tribunal Superior resol en un cap de setmana, tot desestimant-lo, el recurs interposat pels processats del ‘cas BPA’ que al seu dia van demanar que s’apartés Alberca de l’afer per vincles familiars i per haver gestat canvis legals amb el poder legislatiu

El fiscal general, Alfons Alberca, en un acte.
El fiscal general, Alfons Alberca, en un acte. Toni Solanelles

Una decisió judicial exprés -els judicis es van fer dijous passat i la sentència notificada aquest dimarts està data a ahir dilluns- tanca de forma definitiva -amb excepció que el Tribunal Constitucional pogués evidenciar una circumstància distinta- el debat sobre la possibilitat de recusar els membres del ministeri fiscal. La sala administrativa del Tribunal Superior (TS) ha desestimat el recurs interposat pels processats del ‘cas BPA’ que al seu dia van demanar que s’apartés Alfons Alberca de l’afer per vincles familiars i per haver gestat canvis legals amb el poder legislatiu.

Al seu dia el Consell Superior va refusar la doble demanda per apartar el fiscal general atès, d’una banda, que és cunyat de la secretària general del Govern i, de l’altra, que s’havia reunit amb membres de la coalició parlamentària governamental per promoure canvis legals que afavorissin certes maniobres en el marc del ‘cas BPA’. El rebuig de la cúpula judicial no es va poder apel·lar davant el poder judicial i es va acabar portant a la jurisdicció ordinària. La Batllia va avalar el refús del Consell Superior assegurant que els peticionaris no estaven legitimats per demanar que s’apartés Alberca de la causa.

Els demandants van recórrer contra la decisió davant la sala administrativa del TS. Dijous hi va haver una doble vista i aquest dilluns s’ha dictat una sentència notificada aquest dimarts en què la sala considera que no es pot recusar cap membre del ministeri fiscal quan aquest és part en una causa. L’únic que es pot sol·licitar o es pot obtenir és que els representants de l’acusació pública s’abstinguin. El recurrents, processats i advocats en el ‘cas BPA’, deixaven clar i mantenen que via els canvis introduïts al Codi de procediment penal a través del Codi de procediment civil, sí que es pot recusar els membres de fiscalia.

Els membres del Consell Superior de la Justícia.

Relacionat

“Senyors del Consell Superior de la Justícia, segueixin la llei”

El Superior, però, manté que no. Que el Codi de procediment penal esdevé sols una llei en blanc que remet a la Llei qualificada de la Justícia i que aquesta impossibilita la recusació dels integrants del ministeri fiscal. Que igual com estableix també la llei específica que regula l’acusació pública només es pot promoure l’abstenció. Amb aquest argument, i deixant clar que no es pot recórrer contra una recusació denegada perquè no es possible demanar la recusació, tomba el recurs.

El TS recorda que altres països de l’entorn ja impedeixen recusar el fiscal i que, per tant, no és estrany que al Principat acabi passant el mateix. Aquesta apreciació del tribunal topa frontalment amb les manifestacions fetes pel propi president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, que va afirmar fa unes setmanes que els advocats sol·licitaven allò que permet la legislació. Els advocats que van recórrer contra les decisions de la cúpula judicial, primer, i la Batllia, després, han mostrat la seva incredulitat sobre la resolució aquest dimarts notificada i la celeritat amb què s’ha produït.

Comentaris (5)

Trending