Crida a incloure més clàusules d’arbitratge perquè el tribunal “sigui sostenible”

Es manté el repte d’aconseguir que el TAPA sigui un referent mundial si bé es demana “paciència” i suport de les institucions públiques, del teixit empresarial i de la judicatura

Comentaris

El president del TAPA durant la seva intervenció.
El president del TAPA durant la seva intervenció. TAPA

“Perquè la institució sigui sostenible, necessita rebre casos per administrar”. La frase l’ha pronunciat el president del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA), Pierre Raoul-Duval, durant la celebració del segon aniversari de la institució aquest dijous, per tal de fomentar l’ús de clàusules arbitrals en els contractes que es redacten.

Pierre Raoul-Douval ha exposat durant la seva intervenció en la celebració del segon aniversari de constitució del Tribunal d’Arbitratge d’Andorra que l’ambició del TAPA és convertir-se en un centre de “prestigi internacional”, ser considerat un “paradigma de bona justícia” i erigir-se en una “seu imparcial i competent al món arbitral”. Un repte que ha remarcat, “no podrà afrontar sense el suport de les institucions públiques, del teixit empresarial i la judicatura”.

En aquest sentit, tant ell com la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, han fet una crida a la inclusió del conveni arbitral en els contractes. “És la base per què el TAPA pugui administrar arbitratge i a la vegada anar guanyant progressivament prestigi a nivell nacional i internacional”, ha apuntat la ministra. Més clar ha estat Raoul-Douval, que ha manifesetat que perquè la institució “sigui sostenible” necessita “rebre casos per administrar”.

Raoul-Douval i Molné han fet una crida per incloure el conveni arbitral en els contractes

Fins ara no n’ha tractat cap. Però han demanat “paciència” tenint en compte l’aposta que s’ha fet, perquè segons el president de la institució l’experiència de les institucions d’arbitratge a l’estranger demostra que “es triga anys” a tenir arbitratges des de la data de signatura d’un contracte fins que s’implementa quan sorgeix un conflicte.

En aquest sentit, Molné ha remarcat que el Govern ha fet “els esforços necessaris” perquè el tribunal pugui continuar avançant per acomplir els “ambiciosos objectius” que s’han fixat a mitjà i llarg termini. També ha assegurat que l’executiu se’l pren com “un projecte de país” i espera que en el futur, Andorra, “es pugui convertir en un centre de referència en matèria d’arbitratge”.

La ministra també s’ha mostrat convençuda que aquest mitjà de resolució de conflictes per la via extrajudicial “ha de permetre, conjuntament amb les altres mesures que s’han anat implementant i les que s’implementaran, descongestionar els nostres tribunals i per tant, contribuir a la millora de l’administració de Justícia”.

Durant l’acte també s’ha fet balanç de l’activitat que s’ha dut a terme durant aquests dos anys, com l’aprovació dels documents necessaris per posar en marxa el tribunal i “la nombrosa activitat promocional” per donar-se a conèixer tant al país com a l’estranger.

Comentaris (4)

Trending