El poder judicial nega retard del fiscal en investigar fets denunciats per implicats en el ‘cas BPA’

El Consell Superior descarta per ara expedientar Alberca atès que de l’exposat en la queixa formulada pels processats no es desprendria cap situació anòmala

Enric Casadevall, que s'ha abstingut d'intervenir en la presa de decisió, entre Olga Adellach i Maica Torres, també membres del CSJ.
Enric Casadevall, que s'ha abstingut d'intervenir en la presa de decisió, entre Olga Adellach i Maica Torres, també membres del CSJ. Toni Solanelles

“Havent transcorregut tan sols poc més de dos mesos conjuminat a l’extensió i complexitat de les operacions preliminars” que derivarien d’haver d’investigar els divuit casos denunciats per la majoria de processats en la causa general del ‘cas BPA’ “no es pot considerar que la fiscalia general hagi acumulat retards significatius en el tractament dels divuit casos de la denúncia”. Aquest és un dels fonaments en què es basa el Consell Superior de la Justícia (CSJ) per desestimar, ara per ara, l’obertura d’un expedient disciplinar a Alfons Alberca.

La majoria dels implicats en la causa general del ‘cas BPA’ van presentar, el març, una denúncia a la fiscalia en què posaven en coneixement del ministeri públic divuit casos en què altres entitats bancàries o gestors d’aquestes entitats haurien actuat d’igual forma que ells, o equivalent, amb clients que en ocasions són fins i tot els mateixos, i que no ha tingut cap repulsa ni persecució penal quan sí que l’ha tingut per als antics treballadors de BPA.

El fiscal general, Alfons Alberca, durant una de les sessions prèvies del judici del 'cas BPA'.

Relacionat

Demanen apartar el fiscal general del ‘cas BPA’ per la ‘persecució’ a un dels advocats defensors

Dos mesos després d’instar la denúncia i no tenint notícia que el fiscal general estigués duent a terme cap acció d’investigació sobre els casos denunciats, el processats en qüestió van demanar al poder judicial que obrís un expedient disciplinari a Alberca en el marc del qual s’aclarís si estava fent algun tipus d’acció investigativa, si la pretenia fer o si ha declinat dur a terme cap diligència a l’efecte. La petició es formulava al Consell Superior sota el paraigua d’una queixa que la cúpula judicial, amb l’abstenció del seu president, va decidir aquest dimecres no admetre a tràmit. La decisió ha estat notificada aquest dijous als peticionaris.

En la resolució, on es deixa clara la inhibició d’Enric Casadevall, familiar directe del jurista que signa l’escrit de queixa, s’explica que el fiscal general té la potestat d’ordenar de la manera que cregui escaient els seus treballs d’investigació. I que per la complexitat dels casos denunciats, poc més de dos mesos no són gaire. Alhora, l’organisme de gestió i supervisió de l’administració de Justícia ve a dir que la investigació que se li demana dur a terme en relació amb l’activitat de la fiscalia no està entre les atribucions de la cúpula judicial. A més, entén el Consell Superior, els peticionaris no concreten quines serien les faltes disciplinàries que hauria comès Alberca.

Alfons Alberca durant el discurs en l'obertura d'un any judicial.

Relacionat

Querella per prevaricació contra el fiscal general

Per tant, i davant de tot plegat, es desestima admetre a tràmit la queixa i, en conseqüència, en aquest moment es descarta obrir l’expedient disciplinari sol·licitat al fiscal general. Una altra cosa és que la situació canviï o hi hagi més elements o nous elements que facin replantejar la situació. Sobre la mateixa qüestió penja també una petició de recusació i una querella criminal contra Alberca per presumpta prevaricació i delicte d’omissió del deure de perseguir delictes.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending