Concentració silenciosa per demanar la llibertat per l’extorquidor del ‘cas Buiques’

Companys i amics del processat, que assegura ser un empresari de les rodalies de Barcelona amic dels dos germans andorrans també implicats en la causa, promouen un acte l’1 de juny davant la Seu de la Justícia per denunciar l’abús de la presó provisional

Les immediacions de la Seu de la Justícia seran l'escenari de la concentració.
Les immediacions de la Seu de la Justícia seran l'escenari de la concentració.

Companys i amics de l’únic processat implicat en el cas d’extorsió al màxim responsable de la fallida empresa constructora Buiques que encara resta empresonat, acusat de ser qui hauria materialitzat les amenaces i seguiments, promouen per a l’1 de juny una concentració silenciosa davant la Seu de la Justícia per denunciar l’abús de la presó preventiva que es fa en general al Principat i, en particular, en l’afer que l’afecta. Fa poc més d’un any que està empresonat.

Fa encara no dos mesos, la batlle instructora del cas va donar per finalitzada la investigació i va enviar l’expedient al Tribunal de Corts perquè, prèvia sol·licitud de la fiscalia, posi en marxa el judici oral. Donat aquest pas, si la sala jutjadora ho necessita o ho estima convenient, el processat pot estar-se fins a un màxim d’un any en la situació que està des del maig passat, quan va ser detingut juntament amb dos germans andorrans, responsables d’una empresa de materials de la construcció, que suposadament haurien conxorxat amb l’encara empresonat una trama per extorquir el titular de Buiques, que els devia diners.

Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia aquest dijous.

Relacionat

Ingressen a la presó els tres implicats en l’extorsió del ‘cas Buiques’

Els dos germans van sortir pocs dies abans del Nadal passat en llibertat provisional però en arrest domiciliari i control monitorizat. Aquesta mesura també la va demanar la defensa del tercer processat, que assegura ser un empresari de les rodalies de Barcelona -certament, té antecedents, com a mínim, per alguna que altra batussa a la via pública a Espanya. Entre altres coses, se li va denegar la sortida provisional de la presó per la gravetat dels fets -hi ha diversos WhatsApp tant de text com de veu que avalarien la presumpta comissió del delicte o, almenys, de la temptativa- i, entre altres, pel risc de fugida.

Fonts properes als promotors de la concentració, que està previst que es faci a la plaça que hi ha a la part posterior de la Seu de la Justícia a partir de les 7 de la tarda de l’1 de juny, han assegurat que l’home, de 36 anys, va llogar un pis al Principat perquè es pogués acordar l’arrest domiciliari. “El control monitoritzat hauria de ser suficient perquè no s’escapés”, han indicat els promotors de l’acte, que hi han afegit que “si no tenen recursos a la policia per fer el control no hauria d’anar en contra dels processats”.

Edificacions properes a la zona boscosa d'Escàs

Relacionat

‘Cas Buiques’: dels dos clatellots al geolocalitzador

Els impulsors de la concentració han explicat que es pretén “donar suport al nostra amic que es troba en presó preventiva des de fa mes d’un any” i que “no ha pogut beneficiar-se d’una llibertat provisional pel sol fet de ser espanyol”. En aquest sentit, hi han afegit que “no han acceptat mai una llibertat provisional condicionada a control monitoritzat, fiança o alguna altra mesura menys gravosa”.

En el mateix sentit, les mateixes fonts, que han recordat que “a Espanya, un processat pel mateix delicte no fa ni presó”, han lamentat el fet que “els processos amb presos, a Andorra, es dilaten excessivament vulnerant la seva presumpció d’innocència” i han remarcat que només per fer l’estudi dels mòbils comissats, que és un element clau perquè, segons fonts judicials, hi ha elements acusatoris molt clars, “es van trigar vuit mesos”. Els promotors de l’acte ja haurien demanat autorització per dur-lo a terme als responsables del ministeri de l’Interior, tal i com estipula la Llei de seguretat pública.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending