Ingressen a la presó els tres implicats en l’extorsió del ‘cas Buiques’

La víctima de les amenaces es va obligar per contracte a abonar 5.000 euros al mes del deute que tenia amb dos dels ara empresonats i a fitxar al sicari com a empleat de la seva constructora

Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia aquest dijous.
Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia aquest dijous. Toni Solanelles

Els tres homes detinguts dimarts per presumptament orquestrar i perpetrar una extorsió contra un dels responsables de la constructora Buiques ingressen aquesta matinada al centre penitenciari. La Batllia ha processat els dos empresaris andorrans i l’home amb qui havien suposadament pactat que amenacés la víctima i alhora deutor dels dos primers i n’ha decidit l’empresonament poc després del punt de la mitjanit.

Els tres arrestats han passat a disposició judicial poc després de la 1 d’aquest migdia de dijous i passada la mitjanit la batlle instructora n’ha decretat la presó provisional acusats, justament, i com a mínim, d’un delicte d’extorsió. Com a mínim inicialment, també se’ls atribuïa, en diferents graus, els delictes d’amenaces, de blanqueig i d’associació il·lícita. El processament i l’empresonament preventiu permetrà a la policia ampliar la investigació feta una vegada esclatat l’afer i practicades les detencions. I després de la denúncia de la víctima.

Davant la batlle que instrueix el cas, els detinguts sí que haurien prestat declaració. En canvi, no ho van fer en seu policial. La instructora els ha processat, com a mínim, per extorsió

Davant la batlle que instrueix el cas, els detinguts sí que haurien prestat declaració. En canvi, els tres homes, dos germans andorrans i l’home que va proferir directament les amenaces, tant personalment com a través de missatges, escrits i d’àudio, via una de les aplicacions de telefonia mòbil, s’haurien a fer cap valoració ni a explicar res davant els funcionaris de policia que han fet la investigació corresponent.

La víctima hauria presentat aquest mateix dijous una querella criminal contra els tres implicats en l’extorsió per tal de poder-se constituir en part i, en conseqüència, participar ja en la vista prèvia a l’eventual processament. L’extorquit estaria altament atemorit. De fet, va ser la pressió, la tensió i el neguit a les quals el sotmetia la situació que el va portar a exposar el cas a assessors legals i, seguidament, a presentar la denúncia que ha impulsat tot plegat.

El gestor de Construccions Buiques, ara de BYLD, víctima de l’extorsió des del febrer es va obligar, per contracte, a abonar 5.000 euros al mes a una de les empreses a les quals la constructora ara en fallida deu diners i per compte de la qual actuava un home català amb maneres de sicari. El contracte redactat per un despatx d’advocats del país incloïa també que BYLD hauria de contractar l’autor directe de les amenaces, alhora que gestionaria el seu establiment al Principat.

L’extorquit, que va reconèixer un deute d’uns 190.000 euros, només va abonar dues quotes i, després, seguint recomanacions legals i policials, es va negar a continuar pagant res més alhora que va acabar denunciant els fets. Tot plegat va comportar a la detenció, aquest dimarts, dels dos empresaris que haurien orquestrat la suposada extorsió i de l’home que actuava d’esbirro, i que tindria alguns antecedents violents a Catalunya.

PREOCUPACIÓ

Tot i que hi ha molt malestar pel forat econòmic, pels deutes que ha deixat Buiques, hi ha una elevada preocupació pel fet que s’hagi arribat, al Principat, a una situació com l’ara viscuda. Malauradament, han explicat les fonts consultades, aquestes pràctiques són habituals en l’entorn del món de la construcció a Espanya. Però fins ara no constaven a Andorra. I es tem que aquestes praxis es puguin acabar important.

Zona on s'han produït les detencions, aquesta tarda.

Relacionat

Tres detinguts per extorsió en el ‘cas Buiques’

Les fonts consultades han explicat que l’esbirro que tindria relació amb els empresaris detinguts no hauria participat en actes de la mateixa naturalesa en altres llocs. L’home, però, físicament imponent i apoderat d’una societat dedicada de la restauració i a la importació i exportació de productes alimentaris de l’Alt Penedès, sí que podria tenir comportaments violents. De fet, hauria amenaçat en trencar les cames al responsable de Buiques si ni complia els tractes i li va fer uns seguiments posant-li un geolocalitzador al cotxe. També hauria fet controls a la dona i fill de l’extorquit.

Comentaris (31)

Trending