Tres detinguts per extorsió en el ‘cas Buiques’

La policia arresta dos empresaris als quals la societat en fallida devia diners i un tercer home suposat sicari de segona fila que havia amenaçat de trencar les cames a un dels responsables de la constructora, a qui li van deixar clar amb fotografies de la seva dona i fills que l’havien estat seguint

Zona on s'han produït les detencions, aquesta tarda.
Zona on s'han produït les detencions, aquesta tarda. Toni Solanelles

O pagues o en trencarem les cames. Més o menys aquest era el missatge. El deute de la constructora Buiques, ara en fallida, a una empresa del país subministradora de materials feia temps que s’arrossegava. El febrer va agafar una altra dimensió. Si no era a les bones, seria a les males. I així va ser com es va iniciar una extorsió suposadament consumada de la qual seria víctima una de les persones vinculades a la constructora i per la qual aquest dimarts la policia ha detingut tres persones: els dos autors intel·lectuals i el suposat sicari.

Les detencions s’han produït poc després de la 1 del migdia en les immediacions de l’empresa de la qual dos dels suposats autors de l’extorsió en són els responsables. Dos germans del Principat d’una trentena llarga d’anys. Una edat similar a la del tercer detingut, un no resident. Els arrestos, amb l’aval judicial, s’haurien dut a terme a l’exterior. Al carrer. A l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma. La policia ha detingut els tres presumptes implicats en l’extorsió quan, possiblement, aquests acudien a un establiment proper a dinar o a prendre alguna cosa.

Un rètol de promoció de la successora de Buiques, BYLD.

Relacionat

Industrials afectats per la fallida de Buiques temen un alçament de béns

Segons fonts coneixedores del cas, entre els quals treballadors i ex-treballadors de les dues empreses els responsables de les quals s’han vist embolicats en els fets, la víctima de l’extorsió va denunciar els fets fa poc més d’una setmana. No podia suportar més la pressió a què estava sotmès des del mes de febrer. Presumptament, els empresaris ara detinguts, haurien anat exigint el pagament del deute. Alguna advertència haurien llançat a l’avui denunciant. Però a principi de febrer la situació va canviar. En un desplaçament no previst de la víctima de l’extorsió a Sant Julià, en una aturada encara més imprevista i imprevisible, de cop i volta se li va acostar un home. El tercer arrestat aquest dimarts, un espanyol no resident d’edat similar als dos germans empresaris.

Aquest tercer home s’hauria presentat com aquell que tenia l’encàrrec de fer que el deute se saldés. I per atemorir el responsable de Buiques, li va mostrar algunes fotografies on apareixia la seva dona o el seu fill. O tots dos anant a l’escola. I per acabar-lo d’atemorir, el desconegut es va prendre la molèstia, amb una evidència meridiana, de deixar-li molt clar que el tenien controlat. I que la cosa era seriosa.

RECONEIXEMENT DE DEUTE

Dos dies després d’aquella amenaça en tota regla, el responsable que havia estat de Buiques firmava un reconeixement de deute, uns 190.000 euros, i es comprometia a abonar una mena de paga a compte cada primers de mes. A més, la constructora havia de contractar, suposadament, el presumpte sicari (o, almenys, l’enviat dels empresaris responsables de l’empresa creditora) com a capataç d'obra, més o menys. El febrer hi va haver un primer pagament. El març un altre. De tant en tant, missatgets a través d’aplicacions de telefonia mòbil recordant a l’extorquit que havia de complir no obligacions a les quals s’havia compromès.

Abans de 2/4 de 2 de la tarda s’han practicat les tres detencions. Més o menys alhora i en el mateix lloc, a l’avinguda d'Enclar, a tocar de l’aparcament que hi ha al costat de l’Espai Columba. Al carrer o gairebé. Discretament però amb un dispositiu perceptible. Fins al punt que s’ha hagut d’interrompre momentàniament el trànsit

El neguit, la tensió, el maldecap hauria anat en increment. L’empresari amenaçat, coaccionat, ja no podia més. No podia portar tot sol la situació. I hauria demanat o ajuda o recomanació. A la policia, a assessors legals… Tots plegats li van recomanar que no pagués més. I l’abril ja no va fer efectiva la ‘quota’ que li tocava. Després van tornar les amenaces, amb missatges fins i tot enregistrats del suposat sicari de segona fila que l’advertien que s’havia retardat en el pagament i que si no resolia la situació, les cames li perillaven.

Finalment, fa una desena de dies, més o menys, perquè les fonts consultades no ho han pogut precisar, s’hauria formalitzat una denúncia per mirar de parar l’extorsió. La policia va començar a fer les indagacions pertinents, a analitzar missatges, a recuperar informació, a intentar saber quan els tres implicats -autors intel·lectuals i autor material, es podria venir a dir- podrien coincidir. El cas, segons les fonts, s’hauria judicialitzat. I després que la batlle que ha assumit l’afer, validés les actuacions fetes i emetés les resolucions corresponents autoritzant-ordenant les detencions, aquest dimarts hauria esclatat tot plegat.

Abans de 2/4 de 2 de la tarda s’han practicat les tres detencions. Més o menys alhora i en el mateix lloc. Al carrer o gairebé. Discretament però amb un dispositiu perceptible. Fins al punt que s’ha hagut d’interrompre momentàniament el trànsit. Posteriorment s’han hagut de fer diverses diligències i alguns escorcolls. Per aquest motiu la botiga i les oficines de les dues empreses lligades als dos germans detinguts han estat clausurades momentàniament al públic, segons que han fet avinent veïns de la zona, que han vist moviment policial durant bona part de la tarda. Aquesta nit com a mínim, els tres arrestats la passaran a les cel·les del despatx central de policia.

Segons les fonts consultades, no serà abans d’aquest dimecres a la tarda que els tres detinguts, si els investigadors han completat la feina a fer -comprovació de missatges enviats, possibles documentació, fotografies de l'extorquit o els seus familiars…- seran posats a disposició judicial. Al Principat, un cas d’extorsió és molt poc habitual. Consumat menys encara. Almenys, no pas que hagi transcendit i hagi acabat tenint rellevància penal.

Comentaris (17)

Trending