La Batllia anul·la dos anys després el concurs que va servir per triar cap financer al SAAS

La Justícia confirma la deixadesa emprada durant el procés que va denunciar un dels aspirants al càrrec i ordena fer marxa enrere i tornar a composar un comitè de selecció que en realitat mai no va existir, com lamenta el tribunal

El nombre d'hospitalitzats es manté en disset, tres dels quals a l'UCI.
El nombre d'hospitalitzats es manté en disset, tres dels quals a l'UCI. Toni Solanelles

El concurs per proveir d’un cap de l’àrea de finances -al final una cap- el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) s’ha anul·lat dos anys després. El temps que ha trigat la Batllia per confirmar la deixadesa, com a mínim, amb què va actuar el SAAS durant tot el procés de selecció. Així ho va denunciar un dels aspirants al càrrec i així ho ha acabat constatant el tribunal en primera instància, que anul·la el nomenament que es va fer al seu dia i ordena fer marxa enrere. Malgrat les matisacions que fa la Batllia, el pronunciament és molt contundent.

És cert que tècnicament l’organisme jurisdiccional no dóna la raó al demandant en tot allò que va al·legar. Però en l’essencial, en el desgavell denunciat en relació a un comitè de selecció que segons les diferents normatives aplicables en matèria de concurs i contractació de personal hi ha d’haver necessàriament i que el SAAS es va passar pel folre. Amb bones paraules, el Tribunal de Batlles reconeix que aquell comitè seleccionador que havia de valorar els candidats mai no va existir. I que realment va ser una sola persona que va triar qui més li va convenir.

“Difícilment aquest comitè, conceptuat a origen amb un sol membre amb dret a vot es pot considerar un òrgan col·legial, com hauria correspost si ens atenim a la regulació prevista en el Reglament d’estructura i funcionament del CHA”

La Batllia conclou, en relació a aspectes col·laterals, per dir-ho així, exposats pel demandant, que no se li ha causat indefensió i que el fet que en els concursos es pressuposi la preferència dels andorrans no vol dir que els nacionals hagin de passar per davant d’espanyols, francesos o portuguesos en qualsevol cas. Sobre la indefensió, el tribunal recorda que malgrat que l’aspirant demandant no va poder tenir tota la documentació relativa al concurs fins després de la fase de recurs administratiu, sí que s’ha pogut defensar plenament en seu jurisdiccional. I en relació a la nacionalitat, es recorda que l’andorrana només és preferent en cas d’empat.

També hi ha un debat sobre si és extemporani o no impugnar el plec de bases en el moment processal que es fa. El tribunal descarta l’argument de l’extemporaneïtat i quan entra en el nucli essencial de la demanda, és a dir, és la composició de la comissió de selecció, és on deixa clar que el SAAS no va fer les coses gens bé. O, exactament, les va fer extremadament malament. “Difícilment aquest comitè, conceptuat a origen amb un sol membre amb dret a vot es pot considerar un òrgan col·legial, com hauria correspost si ens atenim a la regulació prevista en el Reglament d’estructura i funcionament del Centre Hospitalari Andorrà (CHA)”, afirma la sentència ara dictada en un dels seus fonaments de dret.

-

Relacionat

El nomenament de la nova cap d’àrea de finances de l’hospital arriba a la Batllia

I és que el presumpte comitè de selecció estava només integrat pel director econòmic i de recursos generals del SAAS i per la cap de recursos humans. Segons es desprèn de la normativa i la jurisprudència aplicable al cas, i també de com va anar el concurs, queda clar que la cap de recursos humans no tenia dret a vot en el procés, amb la qual cosa només una persona formava, efectivament, tot un suposat comitè. Però és que, a més, quan es va iniciar el procés de selecció, quan es va posar en marxa el concurs, ja se sabia que la fins llavors cap de recursos humans plegava de l’organització. Fins al punt que ni tan sols va participar de les entrevistes. Ho va fer una tècnica a mode d’assessorament.

El tribunal retroteu “les actuacions administratives a la redacció del plec de bases, tot perquè es procedeixi a la designa d’un comitè de selecció” que realment compleixi amb la normativa. I, a partir d’aquí, que es valorin novament tots els candidats

Aquest darrer fet també és retret pel tribunal. La secció administrativa de la Batllia deixa clar que el sol fet que un comitè sigui realment constituït per una sola persona comporta l’anul·lació del concurs. Però, a més, exposa que no es va preveure la substitució de la cap de recursos humans i mai no es va comunicar qui n’agafava el relleu. I la presència d’una tècnica “s’hauria d’entendre complementària, amb la finalitat d’aportar els coneixements especialitzats que siguin necessaris en cada cas, però no pot implicar la substitució del membre de ple dret previst en el plec de bases i que havia de formar part necessàriament del comitè tècnic de selecció”. Per tant, “la conseqüència no pot ser altra que l’anul·lació de tot el procés”.

D’aquesta manera es deixa sense efecte el nomenament efectuat pel consell directiu del SAAS de la cap d’àrea de finances (Raquel Muñoz) i ordena a la parapública a fer marxa enrere. O el que és el mateix, a “retrotraure les actuacions administratives a la redacció del plec de bases, tot perquè es procedeixi a la designa d’un comitè de selecció” que realment compleixi amb la normativa. I, a partir d’aquí, que es valorin novament tots els candidats d’un concurs que es va dur a terme l’estiu d’ara fa dos anys. La decisió la pot recórrer el SAAS, i probablement ho farà. Però els fonaments jurídics de la resolució de primera instància són d’allò més contundents.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending