La Batllia analitza si hi va haver frau en un cas de suposat abús en visites mèdiques

Una pacient va denunciar fa unes setmanes davant de la policia els excessos amb què considerava que havia actuat la seva metgessa referent i també la de la seva filla, menor

La policia hauria traslladat el cas a la Batllia.
La policia hauria traslladat el cas a la Batllia. Toni Solanelles

La denúncia inicialment interposada a la policia per part d’una ciutadana que considerava abusiva l’actuació de la que havia estat la seva metgessa referent -i també la de la seva filla, menor- en relació a la prescripció i, sobretot, facturació de visites telemàtiques hauria arribat a la Batllia. És ara la Justícia que analitza si hi va poder haver algun tipus d’acció fraudulenta per part de la facultativa. Més enllà de les queixes fetes arribar a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) és el primer cop que el model d’atenció mèdica implantat arran de la pandèmia arriba tan enllà.

Les fonts consultades no han pogut donar més detalls sobre l’estat de la judicialització de l’afer. La policia sí que hauria vist algun indici d’abús i per això s’hauria remès cap a la seu jurisdiccional, entre altres coses perquè sigui la Batllia qui avali totes aquelles diligències que s’hagin de fer. La denunciant autoritzava via denúncia que es recuperessin algunes de les trucades emeses o rebudes en tot un seguit de dates indicades i que s’esbrinessin qui havia fet tot un seguit de trucades que apareixien com a realitzades des d’un número desconegut. És molt possible que la policia hagi preferit que, d'haver-se de fer aquestes diligències, es facin sota cobertura legal i autorització i control judicial.

Una metgessa atenent una consulta per telèfon.

Relacionat

Clam contra els abusos que fan alguns metges amb les visites mèdiques telemàtiques

Una de les queixes de la ciutadana, justament, és que se li haurien facturat com a visites no presencials trucades que mai no van arribar a ser ni tan sols respostes. D’aquí, i de l’excés suposat per part de la ciutadans, de remissions al format telemàtic o no presencial quan a parer de la pacient hi havia necessitat de fer una visita presencial, rau en gran part la queixa d’aquesta ciutadana que va assegurar que feia també l’acció amb vocació de denunciar genèricament una manera de fer que considera abusiva.

LÍMITS

De fet, l’administració -via ministeri de Salut i de la CASS, i també amb participació del Col·legi Oficial de Metges- estan intentant definir un marc força estricte per limitar o clarificar les actuacions que poden ser no presencials. I per establir també sense dubtes què i com cal facturar certes actuacions. Fonts de la CASS han reconegut que el cas que ha arribar a la Justícia via denúncia policial no és pas el primer en què consta que s’han facturat trucades que no han estat respostes.

La façana de la seu de la CASS.

Relacionat

Metges i CASS avaluaran conjuntament vint facultatius que s’han excedit amb les visites telemàtiques

Tot i haver concertat una cita telemàtica, i el metge -el que sia, ara la referència concreta no és el fet denunciat a la policia- realitzar el contacte tal i com s’havia establert, pel que sia el pacient no respon i amb posterioritat se li reclama aquella connexió no realitzada com una visita deguda. Alguns d’aquests casos serien els que té pendents de revisar la parapública amb responsables del col·legi de metges amb una vintena de professionals de la medicina que sobrepassen amb escreix la mitjana de visites no presencials facturades.

Etiquetes

Comentaris

Trending