“Anirem fins al final”

El departament de Treball comença a recopilar proves documentals d’irregularitats amb operaris del sector de la construcció però els inspectors admeten que entre els obrers hi ha temor a explicar-se i per tant costa molt obtenir detalls de situacions anòmales

Un edifici en construcció.
Un edifici en construcció. P. C.

Les evidències sobre les moltes irregularitats -alguns de naturalesa penal segurament- que s’estan donant en el sector de la construcció a partir de la contractació d’operaris, molt sovint procedents d’empreses estrangeres han obligat el Govern a actuar seriosament per tallar de rel pràctiques que els darrers mesos s’haurien estès a moltes de les constructores del país. Fins al punt que el ministre de Finances i portaveu, Cesar Marquina, ha assegurat que “anirem fins al final”.

La manifestació l’ha fet Marquina després d’anunciar que s’han fet nombroses inspeccions en edificis en construcció i s’ha reclamat documentació tant als representants de les respectives propietats o promotors, de les empreses implicades i s’ha pres declaració als operaris que en el moment que s’ha realitzat la inspecció estiguessin en l’obra. Dels controls en qüestió, ha afirmat el portaveu governamental, n’han sorgit “evidències” de presumptes irregularitats que s’estan recopilant i analitzant.

Una obra en curs.

Relacionat

Documentació ‘segrestada’

Marquina, que ha assegurat que es pretén “arribar fins al fons de la qüestió” i ha insinuat que no es descarta acudir a la fiscalia amb els casos que transgredeixin l’esfera laboral, s’ha estimat més no donar pistes sobre les evidències recollides perquè hores d’ara es tracta d’informació reservada encara subjecte a anàlisi i investigació. Els controls d’Immigració i de Treball, amb participació fins i tot d’agents de policia, s’han focalitzat en el sector de la construcció perquè és on “actualment ens estem focalitzant” i on se centra la problemàtica més grossa. Però el titular ministerial ha reconegut que “estem ampliant (les investigacions) a més sectors”.

REUNIÓ AMB L’ACODA

Representants del Govern tenen previst mantenir una trobada aquest mateix dijous amb responsables de la patronal del sector de la construcció (ACODA) per “traslladar el neguit” sobre la qüestió i comprovar “quina visió té el sector d’aquesta realitat” alhora que s’espera poder consensuar de manera conjunta “decisions o mesures per mitigar” una problemàtica que ara ja no es nega per molt que s’ha intentat amagar.

Operari treballant en una obra.

Relacionat

Els residents peruans adverteixen de les condicions “inhumanes” dels compatriotes subcontractats

De fet, per ara, ACODA es nega a fer qualsevol balanç o manifestació a l’Altaveu pel fet d’haver estat el mitjà que va posar sobre la taula la problemàtica i que més incisiu i que amb més proves s’ha mostrat. En relació amb aquest fet, el de les proves, Marquina ha reconegut que hi ha una denúncia interposada a Treball però que implica dues empreses, “no d’una persona individual per algun tipus d’incompliment”.

El ministre ha reconegut la dificultat d’obtenir testimonis presencials, per això el desplaçament a peu d’obra dels inspectors. “Hi ha certa por, cert temor per desvetllar tots els detalls de la seva relació laboral”, ha admès Marquina. El portaveu governamental ha explicat que “s’està fent pedagogia dels dret laborals a Andorra” alhora que ha enviat un missatge per “donar-los tranquil·litat, no han de tenir cap temor per cap represàlia”. Per tant, ha animat “a fer denúncies”.

Comentaris (15)

Trending