Alberca apunta a la UIFAnd quan deixi la fiscalia general

El màxim responsable del ministeri públic signa un conveni de cooperació amb el seu homòleg colombià, que també s’ha reunit amb membres de la judicatura andorrana

Francisco Barbosa i Alfons Alberca aquest divendres als despatxos de la fiscalia a la Seu de la Justícia.
Francisco Barbosa i Alfons Alberca aquest divendres als despatxos de la fiscalia a la Seu de la Justícia. FISCALIA DE COLÒMBIA

El fiscal general de l’Estat andorrà, Alfons Alberca, podria acabar desembarcant a la Unitat d’Intel·ligència Financers (UIFAnd) una vegada finalitzi el seu pas pel ministeri públic, circumstància que s’hauria de produir durant el tercer trimestre d’aquest 2023. Això no treu que Alberca pugui allargar el seu pas per l’acusació pública fins que no finalitzi, com a mínim, el primer judici -en primera instància- de la causa general del ‘cas BPA’.

Alberca voldria continuar exercint al Principat i és molt complicat que pugui integrar-se a la judicatura atès que durant temps s’hauria d’abstenir de conèixer, instruir o enjudiciar causes que segurament ja coneixeria per raó del seu càrrec a la fiscalia general. Tampoc no s’acabaria d’entendre que fos subordinat d’algun d’aquells que han estat durant anys els seus col·laboradors i, fins i tot, deixebles. Si d’Alberca depengués, la seva tasca, almenys en el ‘cas BPA’, la faria seguir a Borja Aguado, amb qui ha congeniat des del primer moment.

Francisco Barbosa, fiscal general de Colòmbia.

Relacionat

El fiscal general de Colòmbia ve a Andorra a ‘fer foc’ amb el ‘cas Odebrecht’

Aguado, en principi, no pot aspirar a la màxima representació del ministeri públic atès que encara no ha renovat com a fiscal adjunt en cap ocasió. Entre els actuals fiscals adjunts l’únic dels integrants de l’equip que podria arribar a fer el salt a la fiscalia general, segons les fonts consultades, és Iván Alís. Hi ha més números per a dos magistrades que han passat també per l fiscalia (Carolina Bailén i, sobretot, Alexandra Cornella) i no es descarta del tot recórrer a un jurista vingut de fora.

En tot cas, per ara, sols són escenaris que s’hauran d’anar tancant els propers mesos, com d’Alberca com a recanvi de Carles Fiñana, un altre fiscal que va fer el pas cap a la unitat de prevenció del blanqueig. Fiñana, segons les fonts consultades, hauria demanat pràcticament el recanvi per poder-se gairebé retirar o, almenys, agafar-se un descans de qualsevol funció amb rellevància i notorietat pública.

COLÒMBIA

Tot plegat ve a tomb o coincideix amb la presència a Andorra del fiscal general de Colòmbia, Francisco Barbosa, amb força oposició en el país llatí. Barbosa, que està ‘de gira’ per Espanya, Andorra i Portugal s’hauria desplaçat, essencialment, per indagar sobre la derivada colombiana del ‘cas Odebrecht’ i intentar recuperar diners per al seu país. A priori, les dues fiscalies haurien signat convenis de cooperació.

Segons fonts oficials de la fiscalia colombiana, Barbosa, que va arribar aquest dijous a la tarda al Principat entre forces mesures de seguretat, que es mantenen al tomb de l’hotel d’Andorra la Vella on està allotjat, té com a objectiu en la seva visita al Principat millorar els mecanismes de col·laboració en el rentat de diners i, també, enfortir la cooperació amb l’objectiu de lluitar contra els delictes d’enriquiment il·lícit i consolida l’estratègia d’extinció del domini.

Tot plegat coincideix amb allò que des de fa temps anuncia Barbosa en el seu país que vol assolir en el marc de la investigació oberta en relació amb la filial colombiana d’Odebrecht. Aquesta hauria establert contractes amb una empresa espanyola d’enginyeria que al seu tomb hauria establert una línia bancària amb BPA. I aquí rau la clau de volta de tot plegat. Alberca busca la col·laboració de Colòmbia per poder reforçar les seves causes contra el banc intervingut.

Francisco Barbosa també ha aprofitat la seva estada al Principat per reunir-se amb diversos membres de la judicatura andorrana, tant de la Batllia com del Tribunal de Corts i, és clar, la fiscalia, per compartir experiències i debatre sobre la lluita transnacional contra els delictes que sobrepassen qualsevol frontera legal o física.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending