Suspenen la pena a nou arrestats per poder ‘fer lloc’ a la presó davant el brot de coronavirus

El mòdul de menors es converteix ara per ara en ‘zona Covid’ i s’hi aïllen els cinc interns positius i els que eventualment puguin detectar-se en els propers cribratges

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

Les autoritats judicials han deixat en suspens les condemnes d’arrest nocturn dictades a nou persones que fins ara tenien l’obligació d’anar a dormir al centre penitenciari. D’aquesta manera queda alliberat el mòdul de menors, que en absència d’empresonats de menys de divuit anys, servia en l’actualitat de ‘dormitori’ dels esmentats penats. Conseqüentment, el mòdul en qüestió s’ha habilitat, segons fonts del ministeri d’Interior, com a ‘zona Covid’.

Hauria estat la direcció del centre penitenciari que, d’acord amb els màxims responsables d’Interior, han sol·licitat la mesura de suspensió de la condemna als òrgans jurisdiccionals. Aquests haurien acceptat la petició i, per tant, aquelles persones que fins ara havien d’anar a dormir -per exemple, arran d’una alcoholèmia positiva de cert nivell- a la presó no hi hauran d’acudir fins a nova ordre, i no abans que la situació es normalitzi.

Encara hi hauria el marge de sol·licitar la suspensió de les semillibertats atorgades a altres penats que ja estan en el tram final de la condemna i que poden sortir bona part del dia a l’exterior

Al mòdul de menors s’hi han confinat els cinc interns que fins ara haurien estat diagnosticats com a contagiats de Covid. A més, no es descarta que en un proper cribratge que s’ha de fer la setmana vinent apareguin nous casos positius. Així, es torna a recuperar el mòdul d’adaptació per a altres usos i es miren de relaxar les mesures adoptades sobre els altres interns, especialment els preventius, mòdul on estaven ingressats la majoria dels contagiats, per mirar de rebaixar la tensió que es viu al centre penitenciari.

Encara hi hauria el marge de sol·licitar la suspensió de les semillibertats atorgades a altres penats que ja estan en el tram final de la condemna i que poden sortir bona part del dia a l’exterior. Així, es guanyaria un altre espai per si calgués guanyar espais per facilitar distanciament o aïllaments.

El brot a la presó està generant un fort malestar a molts nivells. La possibilitat, ni molt menys confirmada per ara, que un dels focus, probablement no l’únic, de la propagació del virus tingui origen en males praxis privades d’alguns dels agents penitenciaris ara també positius -n’hi ha hores d’ara deu d’infectats- està enutjant companys, reclusos, els seus familiars i més enllà hi tot. De moment, els símptomes que presenten, els que en presenten, tant funcionaris com interns són molt lleus.

Espot i Benazet, durant la roda de premsa en la qual s'han actualitzat les dades sanitàries.

Relacionat

El brot Covid-19 al centre penitenciari ja suma quinze contagis: deu funcionaris i cinc interns

Des del punt de vista epidemiològic, el ministre de Salut ha ordenat a l’Oficina Covid que faci un informe de rastreig el màxim d’acurat possible per mirar d’establir com ha accedit en aquesta ocasió el virus a l’interior del centre penitenciari. La petició té un doble objectiu: mirar de corroborar si hi ha hagut comportaments indeguts i avaluar si calen canvis en els protocols d’actuació. Alhora, des del punt de vista del ministeri d’Interior, també es vol aclarir la situació interna.

Però aquesta segona part de l’aclariment que es pretén està viciat pel clima de confrontació que hi ha entre sectors del funcionariat d’Institucions Penitenciàries i la pugna sindical i d’altra índole que hi ha. Tot plegat ho fa tot més enrevessat i ho perverteix tot més en un centre on des de fa setmanes se sap del greu impacte que pot tenir la malaltia. Perquè s’ha vist prou de prop.

 

Comentaris (2)

Trending