Malestar a la policia per la descoordinació en la recerca de l’home que ha acabat morint

Fins quatre hores després de l’avís precís de la família no es van mobilitzar els especialistes en buscar desapareguts, hores que haurien estat vitals per poder trobar el padrí en condicions diferents a les que se l’ha localitzat

Agents de policia treballant aquesta matinada quan ja s'havia produït la localització.
Agents de policia treballant aquesta matinada quan ja s'havia produït la localització. Cristian Cortés

La recerca de l’home que malauradament ha acabat morint portarà cua. I no pas per bé. Ben al contrari. Una descoordinació entre grups o unitats inexplicable a hores d’ara va retardar almenys quatre hores la posada en marxa del dispositiu especial i especialitzat de cerca del desaparegut, unes hores que haurien estat vitals, entre altres coses perquè encara hi havia llum natural. També perquè si s’hagués trobat l’home amb més celeritat la possibilitat que la hipotèrmia no hagués estat tan severa com la que acabat sent insalvable sembla evident.

Les diverses fonts consultades han explicat que la família del desaparegut va alertar formalment i amb dades precises sobre les 2 de la tarda. Des del primer moment es va explicar obertament que el padrí, de 78 anys, patia Alzheimer i pràcticament no tenia cap coneixement del territori, amb prou feines la recta de Santa Coloma. Més enllà de la demència que patia, no feia gaire mesos que havia arribat al Principat. No obstant, els receptors de l’alerta no haurien donat la urgència que, almenys amb perspectiva, sí que tenia. No es tractava d’una desaparició voluntària normal. En canvi, era una absència domiciliària de risc.

Els especialistes del grup de muntanya, que se solen fer càrrec d’aquests tipus de tasques, de la cerca de persones, tenien aquest dimarts un entrenament específic i estaven degudament equipats. O sia, haurien pogut dedicar-se de forma immediata a la cerca de l’home. Però no va ser el cas

Es van fer algunes gestions de recurs, poc més que burocràtiques i contactes diversos. I es van avisar les patrulles. Formalment, van estar treballant en el cas quatre patrulles (tres de seguretat ciutadana i una del servei local) i es van deixar passar les hores. Això que els especialistes del grup de muntanya, que se solen fer càrrec d’aquests tipus de tasques, de la cerca de persones, tenien aquest dimarts un entrenament específic i estaven degudament equipats. O sia, haurien pogut dedicar-se de forma immediata a la cerca de l’home. Però no va ser el cas. El cas es va deixar en mans de les patrulles ordinàries -que excepte casos puntuals no aniran a la muntanya ni es ficaran al riu- i es va distribuir la fotografia del desaparegut entre tots els efectius disponibles. No va ser fins a les 6 de la tarda quan formalment es va mobilitzar el personal especialitzat corresponent. Ja fosquejava, però, un element de dificultat afegida i que, com a mínim en una fase inicial, s’hauria pogut estalviar. A les 7, el personal patruller va ser rellevat pel servei de nit.

A partir d’aquell moment de la tarda, segons les fonts consultades, es van tornar a repetir tràmits que ja s’havien fet les hores prèvies, una reiteració que evidencia la manca de coordinació que hi va haver entre les unitats diferents que configuren el cos policial i que van participar d’una manera o altra en l’alerta. De fet, els bombers, que també tenen especialistes en cerca, mai no van ser activats fins que la localització del desaparegut ja era un fet i calia fer el rescat. A les 8 de la tarda l’Altaveu va poder comprovar com els agents del cos de salvament no sabien res de l’alerta de desaparició.

Els bombers en el lloc on ha estat localitzat l'home.

Relacionat

Mor l’home que havia desaparegut en no poder superar la hipotèrmia causada pel fred

Va ser vers les 9 de la nit quan amb un avís a través de les xarxes socials, la policia va reclamar la implicació ciutadana per intentar localitzar l’home. Els especialistes ja feia una estona que treballaven en la cerca. Però ni de bon tros l’estona que ho haurien pogut fer si se’ls hagués avisat quan corresponia. La recerca oficial es va allargar un parell d’hores més, fins les 11 de la nit, quan es va donar per suspesa, per aquella dia, l’operació per buscar l’home. Cert que les patrulles havien de continuar estant alerta, però en el marc de les seves rondes, no pas buscant enmig d’on fos. Pel mig, per exemple, es va demanar a Mobilitat la possibilitat de recuperar les imatges de les càmeres que el departament té en zones properes al domicili del malaurat padrí per mirar si se’l veia i es podia traçar algun trajecte.

Formalment, van estar treballant en el cas quatre patrulles (tres de seguretat ciutadana i una del servei local) i es va distribuir la foto del desaparegut a tots els efectius disponibles, però fins les 6 de la tarda no es va activar el grup especialitzat

Suspesa formalment la recerca específica i especialitzada, van ser un grup de ciutadans, amb familiars del desaparegut inclosos, els que van assumir la responsabilitat de la cerca. A través de WhatsApp es van anar comunicant i organitzant. Uns cap a Sant Julià, d’altres cap a Escaldes, encara molts -en total eren una quarantena- per Andorra la Vella mateix. Fins que una de les integrants d’aquest grup, passada la 1 de la matinada, va veure, des de l’avinguda de Salou, un home a prop del riu, a la zona dels camps de futbol de Borda Mateu, que podria tractar-se del desaparegut. I ho va ser.

El que va venir després, amb el rescat i el trasllat a l’hospital inclòs, ja se sap, malauradament. L’estupefacció a la policia per la mala coordinació haguda és de domini públic entre els funcionaris, segons les fonts consultades, que no entenen, en gran mesura, com no es va actuar amb més celeritat, com no es va donar més prioritat a l’alerta familiar clara i precisa rebuda. De fet, una situació similar s’hauria donat amb el cas dona resident russa que també es va perdre, en aquest cas el maig del 2019, i va acabar sent localitzada morta, pocs dies després, al rec del Solà.

Etiquetes

Comentaris (29)

Trending