Interior rep una desena de dossiers de casos de presumptes abusos laborals a temporers

Argentinos en Andorra fa pública una trobada amb el secretari d’Estat en què es van comunicar situacions que “indiquen que al Principat hi ha un elevat volum de treball en negre” després de constatar que “no s’ha mogut res”

L'hostaleria és un dels sectors amb més temporers.
L'hostaleria és un dels sectors amb més temporers. ARXIU

El ministeri d’Interior té sobre la taula una desena de dossiers “amb noms i cognoms i tots els detalls” de les empreses, essencialment de restauració i hoteleria, que haurien protagonitzat presumptes casos d’abusos laborals en temporers. L’associació Argentinos en Andorra està recopilant irregularitats que pateixen els seus compatriotes que estan empleats al Principat. “No són denúncies formals perquè hi ha molta por”, ha admès el promotor de l’esmentada associació, Marcelo Ponce.

Ponce ha revelat aquest dimarts una trobada que es va produir fa poc més d’una setmana amb el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan Antoni León, per exposar la situació. “Nosaltres som una associació cultural sense afany de lucre que no disposem d’assessorament jurídic” però León, durant la trobada, els hauria assegurat que “investigarien els casos comunicats” i, per això, fins ara no s’havia publicitat res. Una vegada s’ha constatat que “no s’ha mogut res” s’ha fet pública la reunió i el contingut de la mateixa.

Segons l’impulsor d’Argentinos en Andorra, “el volum de feina en negre que hi ha al Principat és ingent, fins i tot impensable” i la por dels temporers a fer denúncies formals és encara més elevada. No ja per temor a perdre la feina, perquè en molts casos no hi ha ni tan sols feina garantida, sinó pel fet que “se’ls amenaça que s’interposarà una denúncia en contra seva i que automàticament seran expulsats del país”. I aquesta circumstància sí que fa més por.

“No es fan denúncies per por -sobretot a ser expulsats del país- i perquè hi ha molt postulant. L’empresari sempre té les de guanyar perquè hi ha molts més treballador que s’ofereixen que demanda a satisfer”

Els casos que s’han posat en coneixement del ministeri tenen a veure, essencialment, amb el fet que s’imposa una mena de període de prova als temporers com a condició per poder-los contractar. “Se’ls fa treballar uns dies, potser una setmana, amb l’excusa que han de veure que són vàlids abans de contractar-los”. Això, òbviament, no està recollit al Codi de relacions laborals, que sí preveu en canvi un període de prova quan el treballador ja ha formalitzat un contracte i, per tant, gaudeix d’un permís de treball.

“Es donen molts casos de proves sense contracte i sense permís.” Acabats els dies de prova, molts dels suposats ‘contractats’ es troben sense feina i, fins i tot, sense cap mena de remuneració per aquells dies que han prestat algun tipus de servei a l’empresa. De casos com aquests en reben gairebé a diari. “Però ni tan sols els podem comunicar atès que en moltes ocasions no hi ha ni un correu electrònic que avali el suposat abús”, ha indicat Ponce, que ha assegurat que els casos comunicats a Interior sí que incorporen tota mena de detalls.

A banda d’aquestes proves laborals no previstos i que suposen abusos en l’àmbit de la feina, alguns dels dossiers que es van trametre a León sempre segons la versió de Ponce inclouen casos d’hores extra que s’acaben pagant a preu normal o en un cas almenys un episodi d’assetjament sexual. Tampoc en aquesta ocasió s’hauria formalitzat una denúncia. “No es fan denúncies per por i perquè hi ha molt postulant. L’empresari sempre té les de guanyar perquè hi ha molts més treballador que s’ofereixen que demanda a satisfer”, ha explicat el promotor d’Argentinos en Andorra, que ha conclòs que “és flipant” a més a més “la feina que s’ofereix o que es fa en negre”.

Comentaris (9)

Trending