Govern recuperarà de forma parcial el complement salarial dels policies per no poder fer vaga

Es treballa perquè 78 agents, que van entrar al cos després del 2017, puguin cobrar part d’aquest incentiu que sí tenen els seus companys més veterans -293,64 euros mensuals a partir de finals del 2024 o ja durant el 2025

Govern es planteja recuperar de forma parcial el complement salarial que s’atorgava als policies pel fet de no tenir dret a fer vaga. Aquest es va eliminar el 2017 i, per tant, els agents que han entrat al cos les darreres promocions, com ara els deu que han jurat aquest dijous, no el tenen i, per tant, el seu sou és menys atractiu. En tot cas, la mesura no s’aplicaria fins al final de l’any vinent. L’objectiu és fer més atractiva la feina i, d’aquesta forma, tenir més opcions de cobrir les noves places que es volen treure a concurs els pròxims anys. El director, Bruno Lasne, ha remarcat que l’ideal seria arribar als 300 efectius.

Aquest dijous, deu nous agents -nou homes i una dona- han jurat el càrrec de forma definitiva després de superar la formació necessària per esdevenir membres del cos d’ordre. Es tracta de la 56a promoció, però no pas la darrera. Al contrari, ja hi ha una 57a que està en període de prova i una 58a, amb vuit policies més, que començarà la formació al gener. Per tant, el cos va creixent. I ho ha de continuar fent, ha advertit Lasne. “No són suficients. Fan falta més. Hem d’arribar als 300”, ha comentat, tot indicant que “l’ideal” seria assolir aquest objectiu a finals d’aquesta legislatura.

En aquest sentit, des de Govern s’ha admès que hi ha dificultat per cobrir les places, malgrat que el director ha assegurat que “la feina és atractiva i interessant; arribes a tenir moltes vivències que molta gent no pot viure”. Principalment, s’admet, perquè el salari pot ser massa baix. I és aquí on entra la possibilitat de recuperar el complement de funcions permanents, eliminat el 2017. Es donava per compensar el fet que cap membre del cos pot acollir-se a un dret fonamental com el de vaga i, segons ha anunciat durant l’acte el cap de Govern, Xavier Espot, la voluntat és tornar-lo a posar sobre la taula.

Relacionat

Les rebaixes salarials porten un nivell formatiu més baix dels aspirants a policia

“Ho estem analitzant i mirarem si és possible a finals de l’any vinent o de cara al 2025”, ha comentat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné. Això sí, seria només una part, no en la seva totalitat, ja que “cal mirar que pressupostàriament sigui sostenible”. Actualment, es paguen 293,64 euros mensuals. Només el perceben aquells agents que van entrar al cos abans del 2017. Si ara es recupera parcialment, se’n beneficiarien 78 efectius, els de les darreres promocions.

Sobre si es podrà complir la petició de Lasne d’arribar a 300 agents, Molné ha volgut ser prudent. “Treballar  de forma ferma per anar incrementant progressivament els efectius; a cada pressupost farem el que sigui possible”, ha indicat, tot advertint, això sí, que “cada any i cada projecte de comptes és un món”. Sí que ha reconegut, però, que la recuperació del complement de funcions permanents hauria d’ajudar a atreure més candidats. “Hem decidit contractar un assessorament per analitzar la càrrega i la responsabilitat dels policies i, en general, de tots els cossos i veure si la retribució és correcta i els complements estan ben calibrats, però queda clar que si restablim aquest complement, el salari serà millor i la plaça més atractiva”, ha apuntat.

Molné també ha explicat que s’acaba d’aprovar el reglament d’accés i promoció al cos. Aquest “fixa unes normes clares i objectives perquè els concursos siguin transparents i no hi hagi recursos, com ens ha passat en anteriors ocasions”. Així, també “queda definit com es valorarà les formacions que té cada agent i també establim de forma objectiva quin temps d’estada cal per poder accedir a una plaça de promoció en funció de si es tenen certs estudis o no”.

Dels deu nous agents, només un es dona. Tant Lasne com Molné han admès que queda camí a recórrer. “Està clar que ens fa falta personal femení; hem de fer molta pedagogia i publicitat, fer veure que són necessàries a la policia i també a la feina del dia a dia”, ha comentat el director. Per la seva banda, Molné ha apuntat que s’està preparant un pla d’igualtat que ajudarà “a detectar mancances que poden fer més atractiu el lloc de feina” i, per tant, poder corregir-ho.

En l’acte, Espot ha recordat que “un dels pilars bàsics és la seguretat, un concepte intrínsec a la mateixa condició humana, i encara més important a Andorra, que en fem un dels nostres punts clau”. Per això, ha apuntat que “cal un esforç ingent per continuar modernitzant la policia de forma constant” i ha garantit que “el nostre compromís és ferm”. El mateix cap de Govern també ha volgut fer “autocrítica” pel fet que, actualment, la policia tingui 258 agents, dels quals només 26 dones. “Hem de treballar perquè el cos tingui tants homes com dones i sigui representatiu de la societat andorrana”, ha afirmat.

Comentaris (2)

Trending