Andorra Endavant va formular la pregunta en qüestió després que hi hagués un seguit d’incidents, especialment el que hi va haver una nit a Arinsal amb un turista britànic que va seguir una veïna de la localitat, que es va colar en diversos espais privats i fins i tot va accedir dins d’un domicili on hi havia dos menors dormint-hi. La detenció del turista en qüestió va estar envoltada d’una notable controvèrsia.
La ministra d’Interior destaca en la resposta que ja es preveu, en les normes legals vigents, “la detenció del delinqüent in fraganti i de la persona que intenti cometre un delicte, així com lliurar-los al batlle que correspongui, el qual té la facultat de dictar un aute de processament i acordar una fiança per garantir el pagament dels eventuals danys que es derivin del delicte”. Per tant, assegura Molné, “la major part dels turistes que cometen un delicte de danys al Principat són detinguts i posats a disposició judicial, fet que permet a l’autoritat judicial acordar una fiança que garanteixi el pagament del perjudici causat”.
La titular d’Interior assegura que “la major part dels turistes que cometen un delicte de danys al Principat són detinguts i posats a disposició judicial, fet que permet a l’autoritat judicial acordar una fiança que garanteixi el pagament del perjudici causat”
No obstant això, el Govern, ja s’ha apuntat, “no es planteja que una part de la taxa turística serveixi per cobrir els danys que eventualment puguin causar les persones que ens visiten, ja que cal tenir en compte que és una taxa finalista; i aquesta finalitat no es troba entre les que estan previstes” en la llei que regula aquesta taxa. “No obstant això, el Govern està obert a analitzar altres fórmules per als casos en què el pagament del perjudici no estigui garantit de la manera esmentada anteriorment.”
Donant resposta a d’altres de les preguntes que fa el conseller d’Andorra Endavant, Molné deixa clar que la policia fa la tasca que ha de fer i també s’han posat els mitjans per poder agilitzar l’administració de Justícia. La ministra “posa en relleu que no s’han detectat disfuncions significatives en relació amb la funció de prevenció de l’ordre públic, de detecció d’infraccions constitutives de delictes i la consegüent detenció de les persones implicades”. La ministra recorda que tant ella com el secretari d’Estat mantenen contactes setmanals per tractar qüestions que afecten el funcionament del cos.
La titular d’Interior destaca que “durant la temporada d’hivern el cos de policia reforça les zones en què, especialment a les nits, es concentra una quantitat més gran de persones”. Aquests reforços tenen una vessant preventiva i també repressora en els casos en què és necessari. Per tant, “el ministeri de Justícia i Interior i el cos de policia “ja fa temps que duen a terme accions per mantenir els alts nivells de seguretat ciutadana dels quals gaudeix el Principat, i també fan un seguiment setmanal per prendre, si escau, les decisions necessàries per adaptar les actuacions de les forces de l’ordre a les situacions que puguin sorgir”.
Quant al funcionament de la Justícia, recorda que està a punt d’implementar-se del tot el pla de xoc i ressalta que s’han modificat diverses normes per tal d’agilitzar els mecanismes judicials. “Durant aquesta legislatura s’ha impulsat el projecte de llei de modificació de diverses normes en l’àmbit de la justícia, que un dels objectius que persegueix és assegurar que la justícia disposa dels instruments procedimentals adients perquè pugui continuar gestionant la intensificació de l’activitat jurisdiccional”. Així mateix, “el Govern també treballa en un projecte de llei de modificació del Codi de procediment penal per tal que el procediment sigui molt més àgil, fet que ha de permetre una millora en els terminis de resposta de l’administració de Justícia”.
Comentaris (2)