Funcionaris de policia demanen crear un grup exclusiu per vetllar pel Pas de la Casa

El CFPA reclama replantejar els nous torns horaris que la direcció ha imposat per cobrir la localitat fronterera atès que consideren que pot comportar un perjudici per la salut i per la conciliació laboral i familiar

Un vehicle del cos fent patrulla pel Pas de la Casa.
Un vehicle del cos fent patrulla pel Pas de la Casa. POLICIA D'ANDORRA

El comitè executiu del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA) ha demanat a la direcció del cos que plantegi la creació d’un grup exclusiu, d’entrada de caràcter voluntari, que satisfaci les necessitats de seguretat del Pas de la Casa. És una de les opcions que veu el sindicat que aglutina els uniformats i administratius del cos, de qualsevol grau, per solucionar la mala maror que hi ha entre bona part dels agents que es dediquen a fer patrulles i que les darreres setmanes han vist com es canviaven els torns horaris per cobrir la localitat fronterera.

Si fins fa poc es feien torns que anaven de 8 del matí a 8 de la tarda i de 8 de la tarda a 8 del matí, ara s’han modificat lleugerament aquests torns només per al Pas de la Casa i l’horari va de 9 del matí a 9 del vespre i de 9 del vespre a 9 del matí. Encara que no ho sembli, segons fonts de la junta directiva del CFPA, aquest horari “és inviable” perquè “afecta molt més” que l’anterior en aspectes relacionats amb la salut i la conciliació laboral i familiar. Especialment, segons les fonts consultades, la salut, perquè l’hora de més es nota molt al Pas de la Casa i especialment de bon matí desvetlla molt i perjudica la conciliació del son.

Despatx de la policia al Pas de la Casa.

Relacionat

Policies de patrulla ‘en peu de guerra’ pel canvi d’horari en el torn del Pas de la Casa

En tot cas, les fonts del comitè executiu del CFPA consultades han assegurat que de seguida que van sentir campanes sobre els canvis en els torns van contactar amb la direcció per exposar la situació i intentar trobar “una solució i un horari que no siguin tan perjudicials”. Partint de la base, és clar, que “el Pas ha d’estar cobert degudament”. De fet, els funcionaris pensaven que es tractava d’un horari temporal però fa uns dies la direcció hauria comunicat que la modificació dels torns té vocació de continuïtat en el temps.

PROPOSTES

Des del sindicat es va demanar a la direcció, com a petició preferent, la possibilitat d’obrir una mena de convocatòria voluntària alhora que estudiar l’opció de constituir un grup específic pel Pas de la Casa que fent els horaris que des de la direcció del cos es consideren més adients, sempre haguessin d’estar pendents del mateix horari i que no es trobin que havent plegat alguns dies a les 9 del matí hagin de tornar a entrar de servei a les 7 de la tarda, com pot passar en l’actualitat.

“Tothom qui ha de fer aquest servei (el del Pas de la Casa) està molt cabrejat” perquè “no s’ha tingut en compte res d’allò que el sindicat havia aportat”

Un segon escenari seria retornar als torns que es feien fins abans de la modificació horària i que “es faci una millor gestió del personal” per tal que la mitja hora o tres quarts que passa entre servei i servei i que la patrulla que inicia el servei tarda a estar operativa pugui “estar coberta per altres unitats” tenint en compte que al Pas de la Casa hi ha “servei local, servei de fronteres i servei antifrau”.

De moment, i en tots els casos, la resposta ha estat negativa i segons la junta directiva del CFPA “tothom qui ha de fer aquest servei (el del Pas de la Casa) està molt cabrejat”, amb la qual cosa es va tornar a demanar una reunió urgent amb la direcció veient que “no s’ha tingut en compte res d’allò que el sindicat havia aportat”. La reunió, però, haurà d’esperar perquè segons les fonts del comitè executiu sindical, la direcció hauria respost que essent un tema ja tracta no es pot abordar d’urgència.

Conseqüentment, i més enllà de la posició que manté el sindicat sobre la qüestió, també s’ha informat de la situació el Consell de la Policia, que és un altre organisme del cos on hi ha representants de totes les escales policials i que fan d’enllaç entre les neguits dels funcionaris i la direcció, tant del cos com del ministeri. Vindria a ser una mena de comitè d’empresa salvant les distàncies.

I és que els comandaments directes dels agents als quals més afecta el canvi de torn horari han informat que han fet tot el que tenien al seu abast i que l’única resposta que han obtingut és que ni hi ha marxa enrere ni es preveu, almenys ara per ara, introduir cap modificació ni cap de les demandes sol·licitades ni pel sindicat ni pels eventuals funcionaris que hagin mostrat directament el seu malestar.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending