La creació de l’agència de ciberseguretat genera dubtes i recels

Des del punt de vista jurídic i polític, hi ha l’interrogant de si un organisme d’aquestes característiques es pot crear via decret; alhora, empreses del sector telemàtic veuen el nou departament com una nova “oficina de col·locació”

El secretari d'Estat César Marquina en la presentació de l'agència.
El secretari d'Estat César Marquina en la presentació de l'agència. Toni Solanelles

La creació de l’Agència Nacional de Ciberseguretat aixeca recels i genera molts dubtes. En l’àmbit polític i jurídic, i també en l’empresarial, en el sector de les noves tecnologies i la seguretat informàtica. Es considera més l’organisme com una eina de cara a la galeria que una altra cosa i, sobretot, des del punt de vista legal, hi ha molts dubtes que una entitat d’aquestes característiques es pugui crear per decret.

De fet, diverses fonts han confirmat que la creació de l’agència generarà debat en l’entorn polític. I que no és descartable que hi pugui haver, també, una afronta jurídica per aquesta qüestió. Les fonts consultades consideren que l’agència de ciberseguretat, com va ser al seu dia, per exemple, l’AREB, s’hauria de crear per llei i no pas via decret. Més encara, aquest organisme, que per ara estarà sota l’aixopluc de la secretaria d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics i dependrà directament del seu titular, César Marquina, començarà a caminar, en principi, sense una llei que ni tan sols empari la seva activitat, atès que tot just ara s’està acabant d’elaborar i ha d’iniciar tot el seu tràmit parlamentari. Es tracta, pràcticament, d’una transposició d’una directiva europea amb una certa adaptació al Principat.

César Marquina durant la compareixença.

Relacionat

Andorra tindrà una agència nacional de ciberseguretat durant el primer trimestre de l’any que ve

Més enllà de les formes jurídiques, que serien del tot decisives en aquest cas, un altre element és com d’obert deixa el decret d’estructuració de l’agència la possibilitat de contractar personal o arribar a acords amb tercers. Des d’aquest punt de vista, fonts empresarials consultades creuen que s’està donant lloc a una “nova oficina de col·locació”. Un departament que permetrà -o podria permetre, vaja- la contractació ja sigui de persones de confiança quant al personal que pugui donar vida a l’agència -que Marquina ja va deixar clar que es vol que tingui una estructura lleugera- o ja sigui de companyies que prestin serveis puntuals per a casos determinats i que també puguin tenir proximitats polítiques, afinitats, amb aquelles formacions que en cada moment concret estiguin liderant l’administració.

Comentaris (10)

Trending