Comandaments i experts tecnològics de la policia s’oposen a la identificació personal per iris

El sindicat que aglutina la major part dels càrrecs executius policials ja han fet saber al ministeri d’Interior que abans de fer segons quina gran inversió cal actualitzar les eines de les quals ja es disposa i assegurar-se dels sistemes que s’estan implementant a nivell mundial

El ministeri estaria decidit a implementar el sistema de reconeixement per iris.
El ministeri estaria decidit a implementar el sistema de reconeixement per iris. ARXIU

Abans que implantar la identificació personal per iris, actualitzar les eines de les quals ja es disposa. Abans de gastar-se molts diners amb segons quin projecte, assegurar-se que el mecanisme que es vol implementar és realment el que s’està usant arreu del món. I no és el cas. El Sindicat de Comandaments de la Policia (SICOP) ja ha fet saber al ministeri de Justícia i Interior que el projecte de reconeixement via iris no és el més adient. I no ho diuen només els comandaments. També han fet diferents informes experts tecnològics del cos.

Especialistes de la policia han elaborat diversos estudis amb els quals han informat la direcció del cos -i el SICOP ha traslladat recentment el neguit al titular d’Interior, Josep Maria Rossell- en què es deixa clar que abans de comprar el programari per al reconeixement a través de l’ull, una eina que val molts diners, seria necessari actualitzar el sistema automàtic d’identificació dactilar (SAID) actual, que no es renova des del 2011. Els experts policials reclamen poder disposar d’un SAID penal i un altre de civil, amb terminals a totes les dependències de la policia, a Govern, comuns i al departament d’Immigració. D’aquesta manera es podria disposar de totes les empremtes i les fotografies de tots els residents i nacionals.

L'i2 s va adquirir a finals del 2018.

Relacionat

De l’i2 al reconeixement de detinguts per l’iris: riure per no plorar

Més enllà de l’actualització del SAID, els experts de la policia, en lloc d’implementar el reconeixement per iris, demanen implantar el sistema d’identificació facial. Segons els especialistes tecnològics de la policia, la identificació via iris no està generalitzada i molt pocs països la utilitzen ja que Interpol i altres organismes internacionals no la empren. D’altra banda s’està implementant arreu del món la identificació facial ja que es pot compartir via Interpol i organitzacions policials. A més, aquest mecanisme és compatible amb les càmeres ja instal·lades arreu del Principat, que es podrien usar, sempre segons la informació traslladada pel SICOP al ministeri d’Interior, per identificar persones que cometen delictes o que estan sent recercades.

Consideren els experts de la policia, que entre l’actualització del SAID i la implantació del reconeixement facial, la inversió no se n’aniria més enllà dels 200.000 euros, molt inferior al que costaria el programari i resta d’eines relacionades amb la identificació per iris. Alhora, els comandaments també han recordat que Rossell que al desembre del 2018 es va fer l’adjudicació definitiva a l’empresa Andorsoft del programari d’anàlisi visual multidimensional de la informació per al Departament de Policia (I2). Es va adjudicar per 199.865,86 euros i gairebé tres anys després ningú no sap res sobre aquesta important inversió. Es va crear inicialment una petita comissió d’agents per veure amb el departament d’Informàtica les necessitats de les diferents àrees. Tot plegat un parell de reunions a l’inici que han quedat, de moment, en no-res.

Comentaris (7)

Trending