Un de cada cinc agents penitenciaris està de forma permanent de baixa laboral

En el primer trimestre d’aquest 2022 s’han més que triplicat les hores extra que s’han realitzat al centre penitenciari

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

Un de cada cinc agents penitenciaris, com a mínim, està permanentment de baixa laboral. Aquesta seria una de les raons que explicaria, segons el ministeri d’Interior, que s’hagi disparat el nombre d’hores extra que s’estan fent aquest any en comparació amb el 2021. A part de les baixes laborals, enguany es disposa de quatre efectius menys que l’exercici anterior.

Més enllà de qui fa o deixa de fer hores extraordinàries, que és un fet que està generant malestar entre les generacions més joves del centre penitenciari, el que és una evidència objectiva és que se’n fan moltes més aquest 2022. Fins a més de tres vegades més aquest any respecte del passat. Així, segons el ministeri d’Interior, si durant el primer trimestre del 2021 es van realitzar, en global, 324 hores extra, durant el mateix període d’aquest any se n’han fet 1.092, 3,3 vegades més.

Entrega del menjar en un centre penitenciari.

Relacionat

Burles pel ‘menjar enreixat’

I la situació ja venia de lluny. Perquè durant tot l’exercici últim tancat es van fer un total de 3.468 hores extraordinàries, prop de 900 de mitjana al trimestre. Si durant els primers tres mesos del 2021 se’n van fer sols 324 això vol dir que a mida que van anar passant els mesos, les hores extraordinàries a fer, que se solen assignar als funcionaris més veterans en detriment dels hores, van ser cada vegada més i més. El que no ha transcendit, perquè depèn de Funció Pública i aquest ministeri ha preferit no facilitar les dades, és quants diners van suposar tots aquests extres.

En aquest marc, la informació oficial del ministeri d’Interior remarca que si les hores extra s’han disparat tant aquest inici d’any és perquè hi ha quatre efectius menys que l’any 2021 i que un percentatge de baixes laborals permanents d’entre un 20% i un 25% cal situar-lo entre el personal uniformat. I això, indiquen altres fonts, va estrictament lligat al malestar que es viu a Institucions Penitenciàries. El clima de tensió constant, l’assetjament laboral pràcticament que alguns funcionaris fan a d’altres. La situació, en moltes ocasions asseguren les fonts, és insostenible. D’aquí tantes baixes.

Comentaris (21)

Trending