Les proteccions sobre l’antiga clínica de Santa Coloma faran guanyar 3.200 metres edificables

El fons de reserva ha optat pel projecte que suposarà una major inversió, 1,5 milions, però que al mateix temps permetrà que la major part del terreny sobre el qual està l’edifici ara abandonat es pugui fer servir per a noves iniciatives

Els terrenys on s'actuarà per fer les proteccions.
Els terrenys on s'actuarà per fer les proteccions.

El Fons de Reserva avança, ara sí decididament, amb els treballs que han de permetre garantir la seguretat davant la caiguda de rocs als terrenys on hi ha l’antiga clínica de Santa Coloma. L’entitat aposta per l’alternativa que, a priori, suposarà un cost més elevat de les proteccions. A la vegada, però, és la que dona seguretat a més superfície i, per tant, la fa aprofitable per construir de cara al futur, un cop s’enderroqui l’immoble. Es guanyen 3.397 metres quadrats de parcel·la construïble, gairebé tot l’edifici existent.

L’entitat ha llançat el concurs per encarregar la instal·lació de les proteccions contra els riscos geològics que presenta el vessant al costat del qual es va construir l’antic hospital, abandonat des de fa anys. En un inici, es preveia enderrocar-lo vist el seu alt grau de deteriorament, però l’obra es frenava perqu l’edifici actuava com a protecció davant eventuals despreniments dels blocs situats a prop, com ara l’actual Centre de Reeducació Intensiva (CREI). Per tant, abans de tirar-lo a terra, calia construir les proteccions que suplissin aquest paper.

En els darrers anys, però, s’ha posat sobre la taula l’opció d’aprofitar els terrenys de l’antiga clínica per altres projectes. Obertament es va parlar de fer pisos públics. Perquè això fos factible, però, calia analitzar com garantir la seguretat a la zona. Per això, i prèviament a l’encàrrec de les obres, es van fer diferents estudis  via l’empresa Euroconsult. I aquesta proposava tres alternatives.

L'antiga clínica de Santa Coloma.

Relacionat

Les obres per protegir la clínica de Santa Coloma s’adjudicaran a finals d’any

La més barata tot just salvava 2.000 metres quadrats de superfícies, però les proteccions costava mig milió d’euros. La segona, amb dues opcions, permetia construir sobre uns 2.500 metres quadrats i la inversió ja se situava entorn l’1,1 milions. El fons de reserva, però, ha optat per la tercera proposta.

Aquesta preveu una estabilització directa del vessant rocós ampliant el dic de contenció ja existent i substituint l’actual barrera dinàmica per una doble de vuit metres d’alçada. En total, fins a 70 metres lineals de protecció capaços de resistir impactes de fins a 15.000 quilojoules. El projecte es completa amb murs de tancament al carrer Gil Torres.

Euroconsult ja avisava que aquesta opció era la més cara. Suposava un cost estimat d’1,545 milions d’euros sense comptar impostos ni el cost de les demolicions que s’hauran de fer. Ara bé, també permetia guanyar molta superfície edificable: 3.397 metres quadrats. És a dir, gairebé tota la parcel·la sobre la qual actualment hi ha la clínica abandonada.

El projecte inclourà tres fases. En un primer moment, caldrà demolir una part de l’antic hospital. Concretament, el que era el laboratori d’anàlisi i la rampa que el connectava amb la resta de les instal·lacions sanitàries. Posteriorment, caldrà construir els trams de mur, plataforma i dic per a la primera línia de protecció, de 10.000 KJ. I, finalment, la instal·lació de la barrera dinàmica i altres sistemes d’estabilització.

La primera fase té un termini previst, un cop es comencin a executar les obres, de tres mesos. La segona seria la més llarga, amb set. I per últim, la fase 3 suposaria un temps de cinc mesos. En total, per tant, quinze. Així, l’objectiu és que a mitjan 2025 ja es pugui tenir completat el projecte i, a partir d’aquí, començar a plantejar-se què es pot fer amb els terrenys guanyats als riscos geològics.

Comentaris (8)

Trending