Govern ja treballa en projectes per al tren i en trobar “palanques de finançament”

Jover deixa clar que la possibilitat d’un ferrocarril entre Andorra i Alp interessa, tot i el seu elevat cost, i aposta per una cooperació “transfronterera” que permeti fer-lo realitat

Un tren de Ferrocarrils de la Generalitat amb publicitat del Pirineu.
Un tren de Ferrocarrils de la Generalitat amb publicitat del Pirineu.

El tren interessa al Govern. I molt. Així ho ha assegurat el ministre portaveu, Eric Jover. El titular també de Finances ha valorat positivament que es faci “bullir l’olla” amb actes com la presentació del projecte per unir per ferrocarril Alp, la Seu i Andorra i ha assegurat que l’executiu està avançant feina en un doble sentit. El primer, tècnic, per veure la viabilitat de la infraestructura. El segon, econòmic: buscar possibles “palanques de finançament” amb el Banc Central Europeu.

Jover ha recordat que “tenim interès a desenvolupar noves fórmules que puguin ajudar a desenclavar Andorra”. I, en aquest objectiu, el tren “aporta un valor afegit important”. I és que “és una solució que, tot i ser costosa, aportaria molts avantatges, com ara la sostenibilitat i eliminar embussos”.

La presentació s'ha fet de forma telemàtica.

Relacionat

La construcció del tren entre Andorra i Alp permetria anar a Barcelona en 2 hores i mitja

Per això, es veu amb molts bons ulls que administracions properes, en aquest cas la Generalitat, moguin fitxa. Però també es té clar que no es podrà impulsar un projecte d’aquesta magnitud (un cost estimat proper als 700 milions d’euros) de forma unilateral. “S’ha de treballar des d’un punt de vista transfronterer”, ha comentat, a la vegada que ha deixat clar que “serem actius”.

De fet, si es fa cas a les seves paraules, aquesta proactivitat ja hi és. Jover ha apuntat que, per un costat, “estem desenvolupament projectes tècnics per poder parlar amb altres autoritats i determinar quin seria viable per a Andorra”. El portaveu de Govern ha valorat positivament “que es faci bullir l’olla”. Entén que “com més es faci, més podrem accelerar el procés i pensar tots, des de la nostra responsabilitat, a trobar la millor solució des del punt de vista tècnic i econòmic”.

Un altre treball que s’ha fet des del Govern, segons Jover, és mirar “quines palanques financeres” serien necessàries per assumir l’elevada inversió que suposaria el projecte. En aquest sentit, es belluga la negociació amb el Banc Central Europeu. “Els seus estatuts preveuen cooperació amb Estats tercers de la UE i ens hi estem apropant per tenir aquest paraigua de col·laboració”, ha indicat. Jover ha destacat que aquesta institució “té una doble virtut”. Per un costat, “reuneix els territoris amb què hauríem de posar-nos d’acord”; per l’altre, “són organismes que tenen un alt grau de coneixement tècnic que ens ajudaria a validar la viabilitat de qualsevol projecte”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending