La Generalitat podria agilitzar millores a les carreteres estatals properes a Andorra

El Govern espanyol, mitjançant l’encomana de gestió, està estudiant la possibilitat d’intervenir a l’N-260, entre Portbou i Pont de Suert, afectant així al tram entre Adrall i el túnel del Cadí, el més pròxim el Principat

Cues a la 260 entre Adrall i la Seu.
Cues a la 260 entre Adrall i la Seu.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit Socialista Espanyol (PSOE) han de tancar abans l’acord per als Pressupostos de 2023, però les millores a la xarxa viaria catalana haurien de començar a ser una realitat. I recaurien, principalment, en la Generalitat, gràcies a l’anomenada ‘encomana de gestió’. L’afectació a Andorra seria no directa, però sí important, ja que es preveu una intervenció important a l’Eix Pirinenc, a l’N-260 entre Portbou i Pont de Suert. Seria el tram entre Adrall i el túnel del Cadí el que podria beneficiar al Principat.

Segons han afirmat mitjans de comunicació espanyols, la cessió de les obres hauria de començar amb l’N-2 del Maresme i dos intercanvis ferroviaris al Vallès Occidental. Però les actuacions haurien d’anar molt més enllà, i tindrien conseqüències per a Andorra. Sobretot, perquè es vol actuar a l’abandonat Eix Pirinenc, una de les carreteres estatals més properes a Andorra. A causa de la metodologia, l’anomenada ‘encomana de gestió’, únicament es poden efectuar treballs a les carreteres que són propietat del govern espanyol. Per aquest motiu, no es preveu cap intervenció a la C-14, que és la via més pròxima realment al Principat.

Les ‘encomanes de gestió’ són un procediment pel qual un òrgan administratiu pot encarregar, precisament, la gestió de certes activitats a altres entitats. I aquesta és la fórmula que es farà ús per poder actuar a les carreteres catalanes. De moment, des de la Generalitat encara es treballa en calendaris i pressupostos. De fet, l’actuació a l’N-260 estaria encara en estudi, sense cap programació a la vista. Els terminis, però, es preveuen d’entre cinc i set anys, i les partides pressupostàries, com és evident, haurien de ser en inversions plurianuals.

L'N-260 podria tenir millores importants.

Relacionat

Pas endavant per millorar el tram de l’N-260 entre Adrall i la Seu d’Urgell

L’Eix Pirinenc entre Portbou i El Pont de Suert és, possiblement, un dels projectes que té menys planificació a hores d’ara. Malgrat això, es tracta d’una de les carreteres més abandonades, i que necessita una intervenció important. Per aquest motiu, s’ha estimat i s’ha pactat una partida de 260 milions. La importància per a Andorra, com s’ha anomenat, recau en el tram entre Adrall i el túnel del Cadí, que és una de les zones més concorregudes per visitants i andorrans per accedir al país. Fa unes setmanes s’anunciava un estudi que pretenia investigar diferents formes de millorar el tram entre Adrall i la Seu d’Urgell. Sobretot, tenint en compte que es tracta d’una carretera amb certa afluència, que arriba a ser de 22.000 vehicles diaris en els mesos més forts.

Comentaris

Trending