CASS i fons de reserva consideren “imprescindible” enderrocar l’antiga clínica de Santa Coloma

El pressupost de l’FRJ per al 2021 inclou una partida d’1,456 milions per fer les obres i s’alerta que com més temps passa més creix el risc per a la seguretat pública i també perjudica el valor d’altres propietats de l’entitat

L'entrada de l'antiga clínica de Santa Coloma.
L'entrada de l'antiga clínica de Santa Coloma.

La CASS i el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) consideren “imprescindible” resoldre definitivament la situació de l’antiga clínica de Santa Coloma. És a dir, enderrocar-la. Així ho indiquen en les explicacions donades per justificar el fet que el pressupost de la segona entitat per al 2021 inclogui una partida d’1,456 milions d’euros per a aquest projecte, que fa anys que s’arrossega. Cal recordar que l’edifici està en una zona de risc de caiguda de rocs, com s’ha pogut recordar aquesta mateixa setmana.

Els comptes que s’han evitat al Consell General des de l’FRJ incloeun una partida important d’inversió. Fins a 1,746 milions d’euros. D’aquesta, la part grossa del pastís se l’emporta el projecte per tirar a terra l’antic centre hospitalari, adquirit per la CASS el 1974 i que es troba en desús des de fa 25 anys. L’edifici, recorden, pateix un “deteriorament progressiu” i a això cal sumar “actes vandàlics” i incursions esporàdiques en el seu interior que poden suposar un “risc per a la seguretat pública” a més de generar “queixes per part dels veïns”.

L'entrada principal de l'antiga clínica.

Relacionat

L’enderroc de la clínica de Santa Coloma es torna a posposar

L’enderroc estava inclòs en pressupostos anteriors, però s’ha anat ajornant. De fet, l’any passat fins i tot els grups parlamentaris van acabar reduint la partida perquè calia tenir en compte un detall important: l’immoble actua com a barrera artificial davant la caiguda de rocs, com ara la viscuda aquesta setmana. Per tant, s’entenia que abans de derruir-lo cal construir unes noves proteccions, actuació amb una certa “complexitat” i de la qual s’està pendent. Tot i això, l’FRJ ja avança en el projecte i assegura que ja està fent les gestions per sol·licitar el permís d’obres al comú d’Andorra la Vella.

Just aquesta setmana, el despreniment d’una roca va provocar un important ensurt a la zona on està l’edifici

Des de l’entitat, s’alerta, per un costat, que el risc per a la seguretat pública “s’agreuja amb el pas del temps”. Per l’altra, es posa en relleu que “l’estat de deteriorament” de l’antiga clínica i el fet de “no tenir normalitzada la seguretat a la zona en la línia del que s’ha anat fent en diferents zones del solà d’Andorra la Vella” també “afecta negativament el valor del terreny així com el d’altres propietats veïnes de l’FRJ, com l’edifici del Solà d’Enclar o el terreny La Rocalla. Per això, es considera que “és imprescindible resoldre definitivament la situació i facilitar el millor ús possible i una òptima rendibilitat d’aquests actius en favors dels compromisos de l’FRJ i amb els seus beneficiaris”.

De la partida prevista per l’enderroc, s’estima que 132.000 euros es destinarien a la realització del projecte per fer-lo. La resta seria el cost real de les obres per derruir-lo.

A banda d’aquesta inversió, el fons de reserva també preveu altres partides. 290.000 es volen dedicar a la millora d’altres propietats de l’entitat, com ara els habitatges de lloguer a Prada Casadet.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending