Govern avaluarà els propers mesos el cost que tindria per a l’Estat un transport públic de preu testimonial

L’executiu avisa que l’entrada en funcionament dilluns de les noves línies pot comportar algunes “disfuncions” i demana que qualsevol incidència notable es comuniqui al departament d’Economia

-
-
El Govern considera que el fet que el ministeri d’Economia passi a tenir “una competència més directe” sobre el transport públic a partir del model de connexions amb bus que es posarà en marxa dilluns permetrà disposar d’un volum d’informació molt més elevat que facilitarà l’adopció de mesures de correcció de manera gairebé immediata o fins i tot analitzar l’impacte econòmic que tindria per a l’Estat subvencionar les companyies per tal que el preu dels bitllets fos “pràcticament gratuït”. El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha deixat clar que malgrat que un dels reptes pugui ser abaratir el preu del transport, “no estem aquí encara”.

Gallardo, acompanyat del tècnic del departament de Transports Ferran Molí, ha recordat el plantejament general que manté l’executiu amb la posada en marxa, a partir de dilluns, d’un nou model de transport públic. El ministre ha deixat clar que “tot canvi pot comportar un neguit” i ja ha avançat que de ben segur que hi haurà “disfuncions” que s’aniran corregint amb el temps. En algun cas, com per exemple el de la supressió inicial del primer trajecte matinal entre Encamp i Andorra la Vella, aquesta incidència ja s’ha resolt, tal i com va avançar l’Altaveu, arran de la consulta formulada pel comú encampadà a resultes de les queixes que havien fet diversos usuaris.

Gallardo i Molí han parlat de diversos aspectes generals i de la filosofia del canvi per tal de fer el transport públic més eficient alhora que intentar aconseguir que més usuaris l’utilitzin de forma habitual. Les noves plataformes intermodals i aplicacions digitals associades al projecte, que s’haurà d’anar desenvolupant íntegrament durant el primer semestre de l’any que ve, donaran en temps real i, també, de forma acumulativa, tot un seguit de dades que permetran prendre decisions tècniques per incidir de forma immediata en algun aspecte concret -una línia que de manera reiterada vagi tard; la creació d’una parada que es trobi necessària- o per adoptar mesures de caràcter més general, com les relatives al preu.

Els usuaris que tinguin saldos pendents d'abonaments de la Hispano hauran de contactar amb el ministeri perquè se'ls faci la transferència que serà automàtica en altres casos

El ministre ha explicat que de forma mitjana, les noves concessions permeten abaratir un 10% els abonaments. El preu del bitllet senzill es manté o fins i tot s’incrementa lleugerament. En un horitzó no definit -Gallardo ha deixat clar que no hi ha data-, la voluntat del Govern actual seria que el transport públic fos gratuït o gairebé. Però per arribar a aquest escenari primer cal fer els estudis pertinents i saber què li costaria a l’Estat assumir la despesa. El plec de bases, que regula la concessió per a 15 anys d’entrada, no suposaria cap limitació mentre “es garanteixi l’estabilitat financera” de les empreses adjudicatàries. Per tant, si l’Estat aporta el que deixin de pagar els usuaris, cap problema.

El titular d’Economia també ha insistit en el fet que els usuaris comuniquin directament al ministeri aquelles incidències de rellevància. Un dels contactes que cal fer amb el departament, sí o sí, és el d’aquelles persones, usuàries de línies que fins ara prestava la companyia Hispano Andorrana i que tinguin abonaments amb saldos encara vigents. L’esmentada empresa ja no ostentarà a partir de dilluns cap dels trajectes en joc i, per tant, la transferència de saldos que es farà de manera directa en els altres casos i línies -sempre que es vagi o bé a l’Estació Nacional d’Autobusos o bé a la taquilla de cadascuna de les companyies- no es durà a terme en el cas dels clients de la Hispano.

Els abonaments i les transferències de saldo no es començaran a dur a terme fins dilluns. Però en el cas dels usuaris de la Hispano amb saldos pendents -que no se sap quants poden ser- aquests han de contactar directament amb el ministeri d’Economia que serà qui es farà càrrec de la situació. “Ningú no perdrà el saldo”, ha garantit el ministre d’Economia tot deixant constància de la salvedat deguda en el cas de la Hispano. La targeta magna i la blava encara no estaran disponibles la setmana que ve en matèria de transport, però les reduccions que comporten sí s’aplicaran. També caldrà en aquesta ocasió acudir a Govern recollir la targeta verda del bus lliure.

Durant el primer semestre del 2020 s’hauria d’aconseguir, per exemple, que l’aplicació indicadora de l’estat dels trajectes ja sigui operativa o que tots els vehicles estiguin degudament equipats amb wifi. Alhora, i entre les mesures que ja seran d’aplicació des del primer dia, hi ha l’opció de fer transbords dins la mateixa franja horària de 60 minuts des que s’hagi validat el títol de viatge i sempre que es pretengui viatjar en la mateixa direcció.El bus comunal d’Andorra la Vella arrenca diumenge a deu cèntims el trajecte

Aquest diumenge, 1 de setembre, comença a funcionar el nou servei de bus comunal d’Andorra la Vella, que ofereix tarifes econòmiques i incrementa les parades i les freqüències. Els busos, vermells i blancs per evocar la imatge de l’antic servei de línia urbana, són de 9 metres de llargada i 20 places i operaran cada dia entre les 7 del matí i les 9 de la nit. Els vehicles són poc contaminants (Euro6) i disposen de xarxa wifi i d’un desfibril·lador automàtic tal com preveu el projecte Andorra la Vella, parròquia càrdioprotegida implantat aquest estiu amb el qual s’han instal·lat aquests aparells de seguretat en punts estratègics de la ciutat. Pel que fa al preu del servei, a partir d’aquest primer de setembre el bitllet senzill costarà 10 cèntims d’euro i hi haurà, a més, la possibilitat d’adquirir targetes multiviatge a preus reduïts (el tiquet de 10 viatges valdrà 0,80 euros i el de 40 trajectes, 3 euros). Aquestes modalitats es poden adquirir ja des d’avui per internet a andbuscomunal.net, a través de l’aplicació (App) Andbuscomunal, i les 24 hores a l’Estació Nacional d’Autobusos. 

-

Relacionat

Solució d’última hora per salvar el primer bus matinal d’Encamp a Andorra amb les noves línies

Relacionat

El postureo "medioambiental" del Govern dels millors de boquilla
-

Relacionat

Els nous busos de Sant Julià a Escaldes ja escalfen motors
Un dels busos que fan el servei fins a Arinsal al centre d'Andorra la Vella.

Relacionat

Denuncien “l’arbitrarietat” de les zones del transport públic
-

Relacionat

Els viatges pendents a les actuals targetes de bus s'afegiran als nous títols de transport

Comentaris

Trending