Friccions entre els grups de majoria i el PS al Consell General

Des del tripartit s’acusa Pere López d’intentar treure “rèdit polític” de la situació mentre els socialdemòcrates defensen el dret a “posicionar-se i explicar” les seves propostes

Un moment d'una sessió del Consell General, amb el nombre de consellers reduït per la Covid.
Un moment d'una sessió del Consell General, amb el nombre de consellers reduït per la Covid.

La crisi del coronavirus no ha fet desaparèixer -almenys no del tot- les diferències entre els grups polítics. Amb el pas dels dies, les friccions van apareixent i aquest dilluns la tensió s’ha incrementat de forma important. Especialment entre els grups de la majoria -Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos- i el del Partit Socialdemòcrata. Des del tripartit carreguen especialment contra el president del principal grup de l’oposició, Pere López, a qui titllen “d’oportunista” i l’acusen de voler treure “rèdit polític” de la situació presentant com del PS propostes de la Llei òmnibus que s’han treballat conjuntament. Des de la formació socialdemòcrata defensen el seu dret a posicionar-se públicament i a explicar a la ciutadania quines són les propostes que consideren necessàries.

Les aigües al Consell General no estan tan calmades com semblava després que fa unes dues setmanes s’aprovés per unanimitat la Llei òmnibus. Hi ha tensió entre els grups. No tant per quines mesures s’han d’adoptar sinó per la forma de fer. Així, entre les bancades que donen suport al Govern hi ha un especial “malestar” amb l’actitud d’alguns dels parlamentaris socialdemòcrates. En especial, amb Pere López.

Un dels punts que li retreuen, segons han assegurat fonts de les tres forces a Altaveu, és que ha deixat d’assistir a diverses de les reunions que es fan de forma telemàtica per avaluar la situació. Entre elles, la d’aquest dilluns “per fer una roda de premsa” on, afirmen, “van presentar un document amb inconcrecions, mentides” i, fins i tot, “avançant detalls del treball que estem fent les formacions conjuntament”.

Tampoc s’ha rebut bé el fet que el PS hagi assegurat que algunes de les mesures incorporades a la primera Llei, com ara la de la reducció dels lloguers, es van adoptar a proposta de la formació. Les fonts consultades admeten que la proposta inicial del Govern era molt menys ambiciosa, però que, ja des d’un primer moment, els tres grups de la majoria van defensar que calia anar més lluny, posició compartida amb els socialdemòcrates.

Des dels grups entenen que hi ha la voluntat per part de la principal formació de l’oposició de tenir un protagonisme en la crisi que, al seu entendre, ara no pertoca. Recorden que en tot moment s’ha buscat el consens i el treball conjunt i lamenten el que consideren “un oportunisme” que podria posar en perill la feina realitzada i la que encara queda pendent.

Font socialdemòcrates, però, refusen les acusacions. Apunten que entra dins la normalitat celebrar una roda de premsa, tot posant en relleu que “el Govern les fa cada dia” i, per tant, entenen que “també hem de tenir canals de comunicació perquè puguem fer arribar als ciutadans els nostres posicionaments”.

Sobre la no assistència a la reunió del dilluns, des del PS s’ha recordat que, inicialment, López juntament amb el primer secretari, Gerard Alís, tenien previst una roda de premsa virtual a dos quarts de dotze. Aquesta es va haver d’endarrerir per culpa de l’avaria en el servei d’internet per fibra que va afectar tot el país i, per tant, no es va realitzar fins una hora i mitja més tard. Des de la formació s’explica que aquest és el motiu de l’absència del seu representant a la reunió.

Les fonts socialdemòcrates prefereixen, però, evitar la polèmica. “El que toca ara és un debat de propostes”, diuen. I recorden que les seves sorgeixen “d’un esforç de parlar amb molta gent i recollir el que pensen”.

En tot cas, queda clar que les tensions i les diferències que havien quedat aparcades els primers dies, han tornat a aflorar. Caldrà veure si es poden reconduir o, al contrari, poden afectar el consens que es vol obtenir per continuar afrontant la crisi provocada per l’expansió del coronavirus.

Comentaris (4)

Trending