La primera simplificació dels tràmits duaners per collar el ‘tax free’ no ha acabat de funcionar

Jover admet que s’han d’incrementar els controls per augmentar la recaptació però també cal fer més pedagogia

Una imatge del despatx central de la Duana.
Una imatge del despatx central de la Duana. Toni Solanelles

El departament de Tributs i Fronteres es troba immers en la digitalització de processos i una simplificació dels tràmits duaners per mirar de recaptar més. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha reconegut que el primer model que es va intentar aplicar per intentar, per exemple, que aquells que es desgraven l’IVA en productes comprats a l’estranger acabin abonant els tributs que pertoca al Principat, no va acabar de funcionar. “No n’estem satisfets.”

Per tant, i de forma global en el marc del programa anual de Tributs i Fronteres i el pla fiscal, es van fent progressos o es pretenen fer. Per exemple, com a conseqüència de la creació del nou impost sobre les estades en allotjaments turístics, Tributs centrarà els seus esforços en aspectes com ara el desenvolupament d’una solució informàtica que permeti la liquidació de l’impost, així com la difusió de l’impost i de la seva gestió per als obligats tributaris que hagin de liquidar-lo.

Es dona continuïtat al procés de desenvolupament d’un nou entorn per presentar declaracions de forma telemàtica, iniciat l’any 2019, pel qual durant l’any 2020 es va publicar la nova Oficina Virtual per a la presentació de l’IRPF i en el decurs de l’any 2021 s’hi va afegir la presentació de l’impost de societats. Aquest any el departament se centrarà a integrar la nova Oficina Virtual en el nou portal del ciutadà, així com a implementar la resta de tràmits digitals que encara no es troben en aquest nou entorn.

Jover també ha insistit que caldrà “intensificar els controls” alhora que serà necessari fer “més pedagogia”. Per això el ministre ha considerat que serà de molt servei l’estudi sobre la bretxa fiscal que s’ha de fer, perquè no sempre es tracta de frau o, en tot cas, no de frau volgut si no inconscient. L’estudi, ha rematat el titular de Finances, ha de permetre que “les nostres polítiques siguin més eficients”.

Comentaris (10)

Trending