El pressupost confirma que el 2021 s’enderrocarà l’antiga clínica de Santa Coloma

La comissió de Finances tanca el projecte legislatiu, que incorpora una nova prestació per les mares que perdin el fetus a partir del 180è dia de gestació i una major aportació de Govern i comuns al fons de compensació per a emergències

L'antiga clínica de Santa Coloma.
L'antiga clínica de Santa Coloma. Google

L’antiga clínica de Santa Coloma té, ara sí, els dies comptats. Si tot surt com està previst, l’edifici serà enderrocat enguany. El pressupost per al 2021 inclourà la partida necessària per a aquestes obres, tot eliminant part de la despesa prevista pel manteniment de l’immoble, ara innecessària. És un dels canvis introduïts per la comissió de Finances en els comptes per a l’exercici vinent, que també preveuen, entre altres canvis, una prestació de maternitat de deu setmanes per a les dones que perdin un fetus amb més de 180 dies de gestació o incrementar l’aportació al fons de compensació.

El pressupost per a l’any vinent ja està llest i tancat. Tot just queda un darrer tràmit: la seva votació al ple del Consell General, que es farà dijous. La comissió de Finances del parlament ha finalitzat el treball sobre el text, analitzant les diferents esmenes presentades, tant pels grups que donen suport a Govern com els de l’oposició. D’aquests darrers, gairebé totes han quedat refusades. Una, però, sí que s’ha acceptat: la que feia referència a la partida que el Fons de Reserva de Jubilació preveu per a l’enderroc de la clínica de Santa Coloma.

L’edificici anirà a terra un cop es construeixin uns elements contra la caiguda de rocs que supliran la protecció que ara proporciona l’immoble

Fa anys que aquesta obra figurava als comptes de l’entitat i que, finalment, no s’executava. De fet, l’FRJ havia alertat ja que allargar el projecte només podia comportar un increment del risc per a la seguretat que suposa l’immoble, a la vegada que afectava el valor d’altres propietats properes de l’entitat. Ara, finalment, sí que es farà. Segons han explicat a Altaveu fonts de la comissió, es manté la partida necessària per, primer, construir uns elements contra la caiguda de rocs que supliran la protecció que ara ofereix l’edifici i, després, procedir a tirar-lo a terra.

Per això, s’ha acceptat una esmena del grup socialdemòcrata que elimina una despesa de prop de 456.000 euros pel manteniment de l’immoble. Aquesta partida, un cop decidit l’enderrocament, es considera innecessària.

L'entrada de l'antiga clínica de Santa Coloma.

Relacionat

CASS i fons de reserva consideren “imprescindible” enderrocar l’antiga clínica de Santa Coloma

A banda d’aquesta, s’han aprovat diferents esmenes que havien presentat els tres grups que donen suport a Govern -Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos-. Una d’aquestes és la que modifica la Llei de la CASS per crear una nova prestació. Hi podran tenir accés les mares que perdin un fetus amb 180 o més dies de gestació. Aquesta tindrà una durada de deu setmanes per a les dones i de dues setmanes pels pares. A banda, s’estableix que la prestació de paternitat s’ha de realitzar en dies consecutius.

Creix en 275.000 euros la partida per a la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar i es destinen 80.000 euros a l’enderroc de Casa Parramon

Un altre canvi important fa referència al compte de compensació que va crear la Llei de la regla d’or i al qual, cal recordar, es va recórrer arran de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Vist que, llavors, l’import existent era “moderat” i que no va permetre “incidir de manera significativa en la correcció dels impactes sanitaris, econòmics i socials de la pandèmia”, els tres grups i Govern han acordat incrementar les aportacions que han de fer les administracions públiques de forma anual. Del 0,10% actual es passa al 0,50% del total de les despeses. També creix el màxim de quantitat que pot tenir: del 0,5% del PIB a un 1%.

Pel que fa a obres, s’incrementa en 275.000 euros la partida per a patrimoni religiós o de culte. La voluntat, amb 100.000 euros el 2021 i 175.000 en plurianual pel 2022 és assegurar els fons necessaris per a la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar. També es destinen 80.000 euros per enderrocar Casa Parramon, a la Massana. L’edifici es troba en desús i presenta “greus deficiències que fan impossible la seva rehabilitació”, fet que comporta “un evident perill per a la seguretat”, encara més tenint en compte que es troba prop de les escoles. Així, es tirarà a terra i es perimetrarà la zona.

Comentaris (2)

Trending