Les operacions bancàries en marxa no afectaran la gestió dels fons de reserva

S’entén que, malgrat la compra de BancSabadell i Vall Banc per part de MoraBanc i Crèdit Andorrà respectivament no farà que cap de les entitats superi els límits d’actius que poden tenir a les seves mans segons la legislació vigent

Una imatge de la façana principal de la CASS.
Una imatge de la façana principal de la CASS. Toni Solanelles

Les operacions en marxa en el sector bancari, com ara la compra de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà i de BancSabadell per MoraBanc no han de suposar cap canvi en la forma de gestió dels actius del fons de reserva de jubilació (FRJ). Des de l’entitat s’ha analitzarà com quedarà la situació de les entitats, totes elles responsables de part del patrimoni amb el qual s’han de salvaguardar les pensions del futur. I s’entén que se seguirà complint el màxim permès pel que fa a la concentració de productes.

Així es posa de manifest en la memòria que l’FRJ ha fet pública amb les dades a 30 de setembre del 2021. En el document, es recorda que, actualment, hi ha contractats fins a vuit gestors externs. Cinc són del país: Crèdit Andorrà, MoraBanc, BancSabadell, Vall Banc i Andbank. Les altres tres (Amundi, CM-CIC i Natixis), de França. La legislació deixa clar que els actius en mans de cada entitat no poden superar dos límits.

Per un costat la Llei del fons de reserva estableix un màxim del 25% sobre el total del patrimoni del fons. Per l’altre, un 20% del total dels actius que són gestionats externament. Aquesta xifra actualment se situa en 1.125,4 milions, el que representa el 72,8% dels 1.546,8 en què es valora a 30 de setembre el fons.

Una imatge de l'accés principal a la CASS.

Relacionat

El fons de reserva supera els 1.500 milions de patrimoni malgrat la ‘punxada’ de la branca jubilació

Un cop l’any passat es van fer públics les dues operacions -per un costat, la compra de BancSabadell per part de MoraBanc, anunciada el 15 de juliol i, per l’altre, la de Vall Banc per Crèdit, del 26 de setembre-, els responsables del fons van estudiar la situació. I indiquen que “s’ha verificat que tant la unificació de les entitats gestores de MoraBanc i BancSabadell com les gestores del Crèdit Andorrà i Vall Banc respectaria les directius en vigor en relació a la concentració màxima en un mateix gestor”.

Per tant, s’entén que, a nivell legal, no suposa cap problema ni seria necessari traspassar actius a altres gestores. Cert, però, que es passar de vuit a sis entitats. Caldrà veure més endavant si aquesta xifra es considera prou diversificada o cal buscar alguna altra entitat que, en aquest cas, hauria de ser, probablement, estrangera.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending