El fons de reserva supera els 1.500 milions de patrimoni malgrat la ‘punxada’ de la branca jubilació

Amb les dades a 30 de setembre del 2021, la rendibilitat de les inversions, del 4,54%, compensa unes transferències de la branca de jubilació inferiors a les del 2020 i fa que els actius gestionats creixin un 5,4%

Una imatge de l'accés principal a la CASS.
Una imatge de l'accés principal a la CASS. Toni Solanelles

A l’espera de les reformes que han d’afectar el sistema de pensions, el Fons de Reserva de Jubilació continua, de moment, incrementant el seu patrimoni. Al llarg dels tres primers trimestres del 2021, va créixer fins a 84,6 milions més, arribant a un valor de 1.546,8. La part més important d’aquesta millora s’aconsegueix gràcies a la rendibilitat dels productes on es troben invertits aquests fons, que va situar-se en el 4,54%.

No es pot dir, doncs, que el 2021 estigui sent un mal exercici per al fons. Al contrari. Malgrat que les transferències que rep de la Caixa Andorrana de Seguretat Social han caigut, el patrimoni ha continuat creixent. A 30 de setembre, i segons les dades incloses en la liquidació del tercer trimestre, se situava en 1.546,8 milions d’euros. Això suposa un 5,4% d’augment en comparació als 1.462,2 amb què es va tancar el 2020. Per tant, l’increment del valor ha estat de 84,6 milions.

D’aquesta xifra, la part més important correspon a la rendibilitat obtinguda pels diferents gestors dels actius. Fins a 66 milions provenen del resultat dels moviments als mercats, com s’indica des del mateix fons. En canvi, només s’han rebut 17,1 milions per part de la CASS. Aquests diners són els excedents de la branca de jubilació. És a dir, la diferència entre el que es recapta en cotitzacions de vellesa i el que es paga en pensions. Aquesta xifra s’ha reduït de forma considerable amb relació als 20,5 del 2020.

A banda, hi ha un tercer element, en aquest cas més residual, que també ajuda a créixer els fons: la gestió dels seus immobles. Principalment, l’edifici de Prada Casadet. Això ha servit per aportar 1,5 milions d’euros més en aquests tres trimestres.

Fins a 30 de setembre, i a l’espera del que ja seran les dades de tancament del 2021, la rendibilitat assolida pel fons estava sent bona. En total, 4,44%, lleugerament inferior a l’índex de referència (5,03%). Tot i això, seria superior a l’IPC anual d’Andorra, 3,3%, que és l’objectiu que sempre es marca el fons.

I això mantindria, doncs, la bona tendència dels darrers anys. En la darrera dècada, la rendibilitat del fons s’ha situat en un 3,03% anual. En canvi, la mitjana de l’IPC ha estat del 0,67%. Per tant, es compleix la fita marcada pels gestors de l’entitat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending