La guardiola de les pensions esquiva la crisi de Credit Suisse i dels bancs americans

Els productes que es tenien contractats a l’entitat helvètica, uns 2,1 milions, han passat al nou propietari, UBS, mentre que l’exposició a Silicon Valley Bank, Signature Bank i First Republic Bank ea “residual”

Una imatge d'un rètol de Credit Suisse en una de les sucursals de l'entitat.
Una imatge d'un rètol de Credit Suisse en una de les sucursals de l'entitat.

L’impacte que sobre el fons de reserva de jubilació (FRJ) han tingut les turbulències viscudes els darrers mesos al sector financer internacional és gairebé imperceptible. Així ho asseguren els seus responsables, Jordi Cinca (president) i Eulàlia Orobitg (directora). Així, en el cas de Credit Suisse, els productes que es tenien contractats han passat a ser gestionats per UBS i pel que fa als bancs americans que van fer fallida, si hi havia algun actiu era via fons d’inversió i “totalment residual”.

No es pot negar que el sector financer ha viscut un inici complicat de 2023. Primer, amb les fallides de tres entitats nord-americanes (Silicon Valley Bank, Signature Bank i First Republic Bank) i, després, amb els problemes patits per Credit Suisse, que va acabar en mans d’USB per evitar que la situació empitjorés, després de la mediació de les autoritats del país helvètic. Per ara, sembla que tot plegat s’ha acabat reconduint i, per tant, que altres entitats no s’han vist afectades.

I segons els seus responsables, tampoc el fons de reserva. Pel que fa a Credit Suisse, s’admet que els diferents gestors tenien productes contractats. Segons les dades de la memòria de l’entitat a finals del desembre del 2022, quatre posicions per un import total de 2,1 milions d’euros. Aquestes, ha apuntat Orobitg, han passat a ser directament del nou propietari de l’entitat.

En aquest sentit, ha apuntat que diferent hauria estat si s’haguessin tingut contractats altres productes com ara uns bons que, aquests sí, han sofert pèrdues. “La nostra política d’inversió no permetia comprar-los”, ha aclarit.

Pel que fa al trio de bancs americans que van fer fallida, Orobitg ha indicat que si hi havia exposició “era molt menor” i sempre “venia de fons d’inversió i no pas directament accions”. Així, ha afirmat que, en tot cas, era una presència “totalment residual”.

En aquest sentit, el president del fons ha posat en relleu que “estem tan atomitzats que aquestes qüestions ens preocupen poc”, ja que “el que li passi a una empresa concreta és complicat que tingui un impacte significatiu”. Sí que ha admès que “el que ens pot arribar a afectar, com a qualsevol inversor, és que s’acabi contagiant tot el sector bancari i això arrossegui l’economia”. Cinca ha remarcat que “diversificar és una de les maneres que tenim de protegir el fons”.

Comentaris

Trending