El fons de reserva haurà d’invertir 2,2 milions per arreglar “patologies greus” a Prada Casadet

Els desperfectes van ser detectats via una inspecció tècnica de l’edifici i suposaran un bon pessic de les despeses previstes per un 2024 durant el qual s’espera poder tenir ja les proteccions de l’antiga clínica de Santa Coloma i procedir a l’enderroc de l’immoble

Una imatge del complex de Prada Casadet.
Una imatge del complex de Prada Casadet. Toni Solanelles

El fons de reserva de jubilació haurà de fer una inversió important a Prada Casadet. L’any vinent destinarà prop de 2,2 milions d’euros per corregir les patologies “greus” que s’han detectat a l'edifici. Pel 2024 també es preveu iniciar ja l’enderroc de l’antiga clínica de Santa Coloma. Justament, el pressupost per a l’exercici vinent també incorpora una sèrie de canvis a la llei de l’entitat per regular més acuradament la possibilitat d’invertir en actius immobiliaris, més enllà d’aquestes dues propietats ja en les seves mans.

Així es pot constatar en el projecte de pressupost de l’entitat per al 2024 i, també, a la part dispositiva dels comptes governamentals, que aprofiten una de les disposicions finals per modificar la llei que la regula. Pel que fa al primer punt, es pot comprovar com la inversió que preveuen efectuar els immobles que té en propietat serà elevada. Més de 2,9 milions d’euros. Xifra que, en realitat, ja se sap que pot ser més alta.

El pressupost també modifica la Llei del fons de reserva per acotar com pot l’entitat invertir en actius immobles, sobretot a l’hora de vendre’ls

I és que en aquesta quantitat no entra el cost de les proteccions que són necessàries abans de poder enderrocar l’antiga clínica de Santa Coloma. Aquest projecte es preveu adjudicar ja aquest 2023 i, per tant, les partides previstes ja quedaran compromeses a càrrec del pressupost d’aquest exercici, tot i que s’acabaran pagant més endavant. El que sí que s’inclou als comptes del 2024 és el cost de tirar a terra l’edifici, un cop estiguin enllestides les barreres de seguretat que han de garantir la seguretat a tota la zona, protegint altres immobles del mateix fons com ara l’antiga residència Solà d’Enclar, actualment ocupada pel centre de reeducació intensiva (CREI). En aquest cas, la previsió és de 617.500 euros, el 40% del cost estimat de tota l’obra, que s’acabaria el 2025 amb 926.250 euros més.

L’altra gran actuació a nivell d’inversió prevista per al 2024, com s’ha dit, és a Prada Casadet. L’immoble, es recorda, va entrar en funcionament el 1985 i, per tant, ja té 38 anys. Des del fons s’assegura que “al llarg del temps s’ha fet un manteniment permanent de l’edifici i de les seves instal·lacions”, però una inspecció tècnica va detectar, l’octubre del 2022, vàries patologies “que reben la consideració de greus”. Per això, “es recomana realitzar diverses actuacions, algunes de caire estructural i amb un cost elevat”.

Per això, el pressupost del fons recull una partida d’2,198 milions per poder impulsar aquestes obres. L’import gros serà per a la renovació de la instal·lació elèctrica, amb 1,34 milions. També cal reparar trams de façanes per les extraccions separatives de banys i cuines o petites actuacions en extintors, els comptadors de calefacció o els intèrfons, entre altres.

Aquestes actuacions faran que els rendiments que la gestió de l’edifici, amb 139 habitatges, 270 places d’aparcament i 10 locals, no aporti enguany els resultats positius d’altres exercicis. No hi haurà pèrdues, però les partides es menjaran bona part dels 2,77 milions previstos en ingressos.

PRECISIONS SOBRE COM FER INVERSIONS EN IMMOBLES

Tot i aquesta situació, no es pot negar que la gestió de Prada Casadet és beneficiosa per al fons de reserva, amb ingressos nets cada exercici. Per això, s’entén que, sempre amb uns límits, és interessant atorgar a l’entitat més seguretat jurídica si es volen fer altres inversions en immobles. Aquest és l’objectiu de la modificació de la llei que regular l’organisme que es fa via disposició final del pressupost. Es vol, segons s’apunta en l’exposició de motius, “precisar” que el fons pot fer aquest tipus d’inversions, sempre amb unes determinades condicions.

Així, s’afegeix al text original que la pot vehicular tant de forma directa com a través de “vehicles d’inversió”, però es deixa clar que tot bé immoble que acabi sent propietat de l’entitat passarà a tenir consideració de “patrimonial”. I això vol dir que, si posteriorment es vol vendre, caldrà que sigui declarat, per decisió del consell d’administració com “alienable”. La comissió gestora podrà fer aquestes operacions si s’ha fet aquest pas previ, així com també decidir la compra o arrendament d’altres béns. Finalment, s’encomana al fons que faci un reglament intern per regular “com a mínim, el procés de determinació dels preus dels contractes de compra, de venda i d’arrendament d’immobles i el seu procés d’adjudicació”. 

Comentaris (22)

Trending