Fitch Ratings puja la nota d’Andorra en la millor valoració des de 2015

Els elements que han contribuït a la bona qualificació que ha passat de BBB+ a A- són l'evolució econòmica de l'any passat i la gestió de la pandèmia de Covid en el seu tram final

Comentaris

Façana de la seu central de Fitch Ratings
Façana de la seu central de Fitch Ratings

L'agència d'avaluació Fitch Ratings ha fet una revisió de la qualificació d'Andorra i ha pujat la nota que ha passat del BBB+ a A-. És la millor valoració des del setembre del 2015. La nota, segons ha detallat el ministre de Finances, Eric Jover "ve acompanyada per comentaris molt positius". En la darrera del mes de gener passat preveia una forta recuperació del creixement del Producte Interior Brut (PIB), tot i la seva forta caiguda al 2020 a conseqüència de la pandèmia.

Per Ficht Ratings, aquest pronòstic, es podia materialitzar en 12 o 24 mesos però Jover considera que "s'han accelerat els processos i això és positiu. Els elements que han contribuït a la bona nota són l'evolució econòmica de l'any passat i la gestió de la Covid en el seu tram final. "Els ajuts que van començar a donar des de Govern van ser més limitats i vam poder fer un dèficit pressupostari més moderats del que ells calculaven en un inici. El rebrot econòmic que vam tenir el 2021 va ser molt positiu". El creixement econòmic també ha estat superior al previst per Fitch que l'havia situat en un 6,6% i al final va ser d'un 8,9%.

Un alre element que ha estat ben catalogat per l'agència de qualificació és el retorn a l'equilibri pressupostari i la moderació dels nivells d'endeutament que són, en paraules de Jover, "percentatges perfectament sostenibles ". La previsió és que el rati entre el deute i el PIB anirà baixant en els pròxims anys. La construcció de reserves internacionals és un altre punt positiu. "No és una eina tan important com el prestador d'última instància però és un aspecte molt ben valorat".  El resultat de l'informe ha estat molt ben acollit per Govern "i ens hem de felicitar", ha dit el ministre. "Crec que és una validació de la feina feta durant aquests anys i que estem en el bon camí".

Fitch assegura que la guerra d'Ucraïna tindrà un impacte menor a Andorra que en altres països

Ha recordat les circumstàncies excepcionals amb el coronavirus i el conflicte bèlic d'Ucraïna amb el seu impacte inflacionista. Per Jover, "anem en la bona direcció i tenim la validació dels organismes externs i objectius". Fitch també assegura que la guerra tindrà un impacte menor a Andorra que en altres països ja que els intercanvis econòmics del Principat amb Rússia i Ucraïna són menys importants que els d'altres països, gràcies, entre d’altres, als contractes de subministrament d’energia per part de FEDA. Complementen que “les grans reserves de l’empresa energètica estatal van permetre al Govern mantenir estables els preus de l’energia durant la temporada de calefacció."Estem més protegits en aquest escenari que països del nostre entorn", ha assenyalat Jover. .La nota d'A- també té un impacte directe a l'hora de demanar finançament exterior. Hi ha inversors i organismes internacionals que tenen molt en compte les recomanacions de les agències de qualificació.

Finalment, els avaluadors posen en relleu la tasca d’Andorra per obtenir dades estadístiques mancants amb la publicació de les de posició d’inversió internacional i de la balança de pagaments. Un fet, apunten, que “ha reforçat la nostra confiança en la solidesa de la posició exterior d’Andorra”.

Façana de l'edifici de Fitch Ratings

Relacionat

Fitch situa la inflació del 2022 a Andorra en el 5% i preveu un alentiment econòmic els pròxims anys

Comentaris (1)

Trending