Fitch situa la inflació del 2022 a Andorra en el 5% i preveu un alentiment econòmic els pròxims anys

L'agència qualificadora internacional avisa que si hi ha situacions d’estrès al continent això pot comportar una sortida de dipòsits al sector bancari

Comentaris

Façana de l'edifici de Fitch Ratings
Façana de l'edifici de Fitch Ratings ARXIU

L'agència de qualificació Fitch Ratings situa la inflació d'Andorra en el 5% i preveu un alentiment econòmic durant els anys vinents. Avisa que si hi ha situacions d’estrès al continent això pot comportar una sortida de dipòsits al sector bancari. Fitch Ratings ha publicat aquest divendres el seu informe sobre el Principat.

La previsió de l'agència per a la zona euro, del 6,5%, però la rebaixa per Andorra ja que el contracte energètic a llarg termini del país que cobreix la meitat de les necessitat limita l'augment del cost. A més, les grans reserves d'efectiu de FEDA van permetre al govern mantenir estables els preus de l'energia durant la temporada d'hivern amb la utilització de les calefaccions . Les mesures fiscals per frenar la inflació representen només el 0,3% del PIB fins a aquest any. El repunt de la inflació continua llastant les  perspectives econòmiques, ja que afecta els fluxos financers i implica un enduriment de les polítiques monetàries. 

Façana de la seu central de Fitch Ratings

Relacionat

Fitch Ratings puja la nota d’Andorra en la millor valoració des de 2015

De cara al 2023 i al 2024, Fitch Ratings preveu que el creixement s'alentirà notablement a causa del baix potencial de creixement de l'economia. L'economia creixerà un 4,3% el 2023 -pràcticament el mateix percentatge que contempla l'FMI-, i un 1,5% el 2024. També alerta que el gran sector bancari andorrà (590% del PIB) depèn en gran mesura dels dipòsits de no residents, que podrien ser propensos a sortides en cas d'estrès extrem a Europa. Un altre aspecte que pot marcar els pròxims mesos es el de l'IPC que stà desbocat que ha superat tots els registres a Andorra amb un 7,3%.

A  principis d'any les institucions comunitàries esperaven que la inflació tornés a voltar el 2% –amb projeccions del 2,8% per enguany–  i posterioment la Comissió Europea va comunicar que aquestes projeccions escalarien fins al 6,8% a l'Eurozona. En aquest sentit, la comissió demana als estats amb un elevat deute públic elaborar pressupostos per al 2023 amb una reducció 'gradual' del dèficit. La recomanació que l’executiu europeu ha publicat apunta a que els països molt endeutats evitin una “posició fiscal restrictiva” i que impulsin inversions “d’alta qualitat” per “promoure” el creixement sostenible".  La guia fiscal de Brussel·les evita així tornar a les regles fiscals estrictes, especialment ara amb la incertesa sumada pel conflicte a Ucraïna.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending