Espanya modificarà la legislació sobre el model 720 abans del 31 de març

La ministra d’Hisenda, María Teresa Montero apunta que es canviarà tot el que fa referència a les sancions i la prescripció, els aspectes que ha posat en qüestió la Justícia europea

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, ha comparegut aquest dijous.
María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, ha comparegut aquest dijous.

Ara toca córrer. Malgrat que feia temps que estava clar que la Justícia europea tombaria el polèmic model 720, no ha estat fins a la publicació de la sentència que el govern espanyol ha mogut fitxa. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat que la modificació legal que ha d’adaptar la normativa al cop duríssim rebut des de Brussel·les es tramitarà “amb la màxima celeritat possible”. De fet, la idea és que abans del 31 de març.

Montero, que va decidir mantenir la normativa impulsada pel seu antecessor del Partit Popular, Cristóbal Montoro, ara ha “acceptat” la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). I, per això, “ho reformularem del forma ràpida, un cop llegim amb deteniment la lletra petita, aquells aspectes que calgui corregir”. Es farà, ha avançat, via la introducció d’alguna disposició a les lleis actualment a tràmit al Congrés dels Diputats, mecanisme que es considera “més adequat que no el decret llei”.

La família de Jordi Pujol ja ha avisat que s’exigirà el retorn dels 1,7 milions d’euros aportats seguint una declaració complementària el juliol del 2014, per regularitzar els comptes que tenien a Andorra

La ministra ha volgut avisat que el canvi no suposarà eliminar l’obligatorietat de declarar els béns a l’estranger. En canvi, ha apuntat que les modificacions aniran a corregir els aspectes tombats pel TJUE: els terminis de prescripció i la quantia de les sancions. També ha advertit que encara és vigent i, per tant, els contribuents han de presentar la declaració abans del 31 de març. De fet, la voluntat del govern és que el canvi legislatiu estigui enllestit en aquests dos mesos.

Montero ha volgut aclarir que, en els darrers tres anys, no s’ha imposat gairebé cap sanció seguint el model 720. D’aquesta forma, Hisenda ja s’anticipava a la possibilitat més que factible d’una sentència contrària. Anteriorment, però, les multes havien arribat als 230 milions d’euros d’import, una xifra que, ara, l’executiu espanyol podria veure’s obligat a tornar. “Caldrà veure a qui afecta la lletra petita de la resolució, si és a tots o només a una part”, ha manifestat.

Per ara, però, ja hi ha qui es comença a moure per reclamar aquests diners cobrats seguint una legislació ara invalidada per Europa. La família de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, a través dels seus advocats, ha posat en relleu que s’exigirà el rescabalament dels 1,7 milions d’euros, a banda dels interessos, aportats seguint una declaració complementària el juliol del 2014, per regularitzar els comptes que tenien a Andorra. Ja llavors van advertir que el pagament el feien de forma cautelar perquè el model 720 ja estava en qüestió i defensant que els fons al Principat eren de fa més de vint anys i, per tant, si hi havia una irregularitat administrativa, aquesta ja ha prescrit.

La seu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Relacionat

La Justícia europea es carrega el model espanyol de declaració de béns a l’estranger

Etiquetes

Comentaris

Trending