Els comuns temen la davallada d’ingressos derivats de la construcció

Representants parroquials es reuneixen amb alts responsables del Govern i del Consell per analitzar una reforma fiscal que els permeti garantir l’estabilitat recaptatòria

Un moment de la reunió, aquest matí al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.
Un moment de la reunió, aquest matí al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. C. ESTEVE/SFGA

Els comuns temen una davallada en la recaptació tributària derivada de la construcció. I si aquests ingressos cauen, perilla l’estabilitat de què gaudien la majoria de corporacions parroquials almenys fins ara. Així ho han exposat els mandataris comunals als màxims responsables governamentals, amb el cap de l’executiu, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Eric Jover, al capdavant. En la trobada també hi havia representants del Consell General.

La trobada tenia per objectiu analitzar una reforma fiscal més ambiciosa i global que no pas la que Finances ja ha tramitat cap al Consell General. Els mandataris comunals han traslladat a Jover i el seu equip la preocupació per la dependència que tenen dels ingressos provinents del sector de la construcció. S’ha fet mitjançant exposicions de com es plantejaven els ingressos i les despeses, i quines aportacions tenien a fer de les diferents mesures fiscals, així com els riscos i oportunitats de futur. Ha estat en aquest punt on s’ha trobat una problemàtica comuna i una preocupació general, que és la dependència directa de la construcció per a la recollida d’impostos. Jover ha indicat que “tenen una situació financera sòlida, han fet molts bons deures durant els darrers anys, estan completament sanejats i a uns nivells d’ingressos elevats”.

En aquest sentit, Jover ha explicat que “el que realment preocupa és que una part significativa dels seus ingressos prové de la construcció, i això evidentment no té per què aguantar-se en els anys”. A més, ha remarcat que els comuns també són responsables de tota una sèrie de despeses lligades a les edificacions del país, per tant, “com més edificacions, més despeses tenen”. Llavors, és quan neix el vertader dubte de poder aconseguir una sostenibilitat a mitjà termini. El problema principal per trobar una solució efectiva és la diferència entre comuns.

“Hem d’analitzar les figures impositives per veure si ens hi sentiríem còmodes compartint-les més o menys, o si hi ha una mica de joc amb algunes per incrementar-les”

La solució, ha explicat Jover, podria passar per estudiar les figures impositives. Hi ha diverses formes de fer-ho, una d’elles veure com es poden fer més eficients alguns serveis que s’està donant i poder funcionar millor tots plegats. “Hem d’analitzar les figures impositives per veure si ens hi sentiríem còmodes compartint-les més o menys, o si hi ha una mica de joc amb algunes per incrementar-les”, ha assenyalat. En relació, el ministre de Finances ha indicat que des del Govern són partidaris d’una agència tributària única, “pensem que faria més eficient tot el sistema, però tampoc noc rèiem que sigui necessari arribar aquí”.

Actualment, el que s’està buscant és arribar a petits acords entre tots els participants, “potser tan sols entre comuns potser tan sols alguns i Govern”. Això sí, Jover ha assegurat que caldrà fer una reforma fiscal àmplia i que necessitarà de més temps per portar-se a terme, “no ho podem preveure d’aquí poc, sinó que és un treball que s’haurà de desenvolupar de cara a la propera legislatura”. El camí que portarà, encara no se sap i el motiu principal és, precisament, aquesta diferència entre comuns. “Tenen figures impositives molt diferents, alguns tenen camps de neu, altres tenen comerç, llavors hi ha alguns on una figura no pesa massa i no tindríem inconvenient en poder arribar a acords”, ha explicat, en el sentit de poder fer-ho, de moment, a petita escala. “L’objectiu és aconseguir un sistema més sostenible per a tots”, ha remarcat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending