Clam parlamentari per una Agència Tributària única i Govern recull el guant

Tots els líders del Consell General defensen la necessitat que el projecte es faci realitat aquest mandat i, sobretot des de l’oposició, s’insta a l’executiu a liderar la iniciativa per fer-la realitat, demanda que Ramon Lladós confia que es pugui complir

El ministre de Finances, Ramon Lladós, ha estat interpelat pels diferents grups.
El ministre de Finances, Ramon Lladós, ha estat interpelat pels diferents grups. DEMÒCRATES

L’eix del debat havia de ser, teòricament, el pressupost per al 2024. I dels comptes, cert, se n’ha parlat. Ara bé, potser pel fet que no hi havia cap esmena a la totalitat, les crítiques han estat més aviat moderades -i fins i tot, segons quina força política, malgrat estar a l’oposició, inexistent-. I, en canvi, sí que hi ha hagut consens en un punt: la demanda a Govern que s’impulsi aquesta legislatura, tant sí com no, l’Agència Tributària Única. Des de l’executiu, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha recollit el guant i s’ha mostrat convençut de poder tancar un acord amb els comuns.

El primer a reclamar-la ha estat el conseller no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos. “Hi hem d’insistir”, ha afirmat, tot recordant que fa uns anys es va aprovar una proposta d’acord al Consell General que no s’ha complert. Per això, ha instat el ministre de Finances, Ramon Lladós, a tirar endavant les converses necessàries amb les corporacions parroquials per arribar a un acord. “Volem vuit institucions, no vuit administracions. Ho hem de treballar. Ha de ser prioritari”, ha afirmat.

En línia similar s’ha expressat, des d’Andorra Endavant, Carine Montaner. “Compartim que cal una finestra única d’impostos per facilitar la vida al ciutadà i per tenir una millor recaptació fiscal”, ha defensat durant la seva intervenció.

El PS també ha apuntat cap a aquesta direcció. I, de fet, amb contundència. Judith Salazar ha reclamat “una política decidida” per part de l’Estat i ha reclamat que “cal una centralització administrativa que sigui acompanyada d’una nova llei de transferències que incorpori criteris més enllà de la població o la superfície”. Amb el nou òrgan fiscal, consideren els socialdemòcrates, “evitarem disfuncions i incoherències”, al mateix temps que es guanyarà en “eficiència i racionalització”.

“S’iniciaran els treballs quan els nous equips comunals estiguin instal·lats a inicis de l’any vinent”, ha avançat Lladós, que s’ha mostrat “segur que podrem arribar a una entesa aquesta legislatura”

A l’Agència Tributària única també s’ha referit el líder de Concòrdia. Cerni Escalé ha afirmat que “per a nosaltres, també és un aspecte important”. I ha volgut reclamar al Govern “un compromís per fer passos decidits en aquest mandat”.

Avançant-se a l’executiu, el president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, ha deixat clar que comparteixen aquesta necessitat. “Hi estem plenament d’acord. És una línia en la qual s’ha d’avançar per materialitzar-lo com més aviat millor”, ha assegurat.

Ja en el segon torn d’intervencions, Lladós ha recollit el guant. I ha volgut deixar clar que l’Agència Tributària única “forma part del programa de Govern” i que “s’iniciaran els treballs quan els nous equips comunals estiguin instal·lats a inicis de l’any vinent”. El titular de Finances ha avançat el “doble objectiu” que es perseguirà: “ser més eficients i donar un millor servei al ciutadà”. En tot cas, Lladós ha afirmat que “treballarem per trobar el fi encaix administratiu que es necessari i estic segur que podrem arribar a una entesa aquesta legislatura”·.

EL PRESSUPOST EN SI

Pel que fa a la valoració del projecte legislatiu, els grups més crítics han estat Concòrdia i el PS. Escalé, principalment, ha lamentat el retard amb què ha arribat el text a la cambra, tot posant en relleu que això farà que entri en vigor amb una part important de l’exercici ja avançada. Sobre el pressupost en si mateix, ha apuntat que veu “els ingressos realistes, amb xifres creïbles” però ha reclamat que “es continguin les despeses de funcionament per poder destinar més diners a les d’inversió, contenint al mateix temps l’endeutament”.

Des del PS, Salazar també ha demanat més “exigència” perquè els comptes es puguin “implementar ja des del gener”. Sobre el pressupost, ha lamentat diferents aspectes, com ara que, al seu entendre no s’actua prou per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania o que cal revisar la despesa sanitària, especialment la que genera el metge referent. També ha apuntat que “falten recursos per a les persones amb discapacitat”.

 

Més conciliador s’ha estat per part de Montaner que ha assegurat que el pressupost “respira l’estat del benestar” i que “les xifres ens semblen realistes”, tot i que ha avançat que “farem esmenes seguint el nostre programa electoral”. Per la seva banda, Pintos ha demanat “fer una lectura del perquè hi ha una disminució dels impostos directes”, però sí que ha elogiat el fet que es continguin les despeses financeres.

Lògicament, els dos grups que donen suport a Govern -Demòcrates i Ciutadans Compromesos- han donat suport sense fissures al projecte legislatiu. “Creixen els ingressos sense apujar els tipus. Senzillament, com que l’economia funciona bé, només mantenir el percentatge, es recapta molt més”, ha volgut destacar Carles Naudi, president d’aquesta segona bancada.

Comentaris

Trending