Extradit a França el jove empresonat en relació a la pàgina de descàrregues 'Zone Téléchargement'

Comentaris

Extradit a França el jove empresonat en relació a la pàgina de descàrregues \'Zone Téléchargement\'
Extradit a França el jove empresonat en relació a la pàgina de descàrregues \'Zone Téléchargement\'

Andorra ha lliurat a França aquest dimecres el jove detingut el darrer dilluns de novembre en el marc de l’operació de desmantellament del portal telemàtic ‘Zone Téléchargement’, una plataforma virtual que permetia descarregar a l’usuari pel·lícules, música i jocs d’ordinador de forma gratuïta. Wilfrid Duval estava ingressat al centre penitenciari de la Comella des del 28 de novembre en espera de ser extradit al país veí del nord. Com que l’arrestat no s’ha oposat al trasllat el procediment ha estat molt més ràpid de l’habitual.

Wilfrid està considerat com l’autor intel·lectual i tecnològic de la plataforma que va arribar a tenir 3,7 milions d’usuaris i registrava diàriament onze mil descàrregues. El seu company, també detingut encara que en aquest cas a Tolosa, de nom Thibault era l’encarregat de la part més financera i comercial de la pàgina. Tots dos joves van iniciar el projecte el 2013 com una aventura tecnològica i sense una voluntat inicial, segons el seu advocat, de desviar diners. El 2014 van crear formalment una empresa. Va ser tal l’èxit de ‘Zone Téléchargement’ que multitud d’empreses es van interessar per anunciar-se en el portal. D’aquí els elevats emoluments percebuts: ingressos publicitaris. 

Els dos joves, de 24 anys i nascuts i residents efectius a Tolosa malgrat tenir residència formal al Principat, estan acusats de falsificació, delicte contra la propietat intel·lectual i blanqueig de diners, amb l’agreujant de fer-ho en banda organitzada. Tots dos han estat uns brillants estudiants i en diferents sectors de la societat francesa estan considerats com uns petits-grans herois. No pas per l’associació francesa que combat la pirateria o la Societat d’Autors, Compositors i Editors de Música (Sacem) de França, que són els que van denunciar el lloc web i arran d’aquesta acció legal es va desencadenar l’operació ‘Gervais’.

Quan es van produir els escorcolls i les detencions tant a Tolosa com a Andorra -encara que d’arrestos només se’n preveien en territori francès- ja feia mesos que tant el grup de la gendarmeria especialitzada en delictes tecnològics (C3N) com els seus homònims andorrans a partir d’una comissió rogatòria internacional (CRI) instruïda per la batlle Canòlic Mingorance anaven rere el tema. Els dos col·lectius denunciants acusaven la plataforma de descàrrega d’haver generat uns perjudicis, pel cap baix, de 75 milions d’euros.

El grup d’intervenció (GIPA) de la policia va muntar un dispositiu espectacular el 28 de novembre per accedir als dos xalets d’alt nivell que estaven associats als dos joves francesos. Un a Coll de Jou, a la zona de Can Diumenge, a Escaldes, i l’altre també a la parròquia escaldenca però a la zona de Sa Calma a la Pleta de Socalina. Els agents, però, no comptaven trobar ningú en cap dels dos immobles. I en el segon cas van tenir sorpresa. Wilfrid Duval hi feia estada malgrat que ja preparava la bossa per marxar cap a Tolosa. (A la ciutat francesa es van practicar altres arrestos, entre els quals, el de Thibault, l’altre màxim responsable de ‘Zone de Téléchargement’. La fotografia que acompanya aquestes línies correspon a aquella detenció).

Sense ordre de detenció, van retenir el jove mentre feien el registre domiciliari i, al cap de poques hores, les autoritats franceses competents dictaven l’ordre de detenció pertinent que la batlle de guàrdia encarregada de delictes econòmics, Maria Àngels Moreno, va validar. Des de llavors, Duval era al centre penitenciari, més sorprès que no pas rebel, segons les fonts. Sorprès s’ha mostrat també aquest dimecres quan ha vist el dispositiu muntat per traslladar-lo fins al punt fronterer del Baladrà.

Acompanyat per agents de l’àrea de cooperació internacional i membres del GIPA, el jove ha estat acompanyat, al punt del migdia, fins al Pas de la Casa, on després de fer els tràmits burocràtics oportuns, ha estat lliurat a agents de la gendarmeria, que l’havien de posar a disposició, més tard, del Tribunal de Grande Instance de Tolosa. Malgrat que les fonts consultades no han pogut determinar en quina situació hauria quedat Duval, han mostrat el seu convenciment que difícilment ingressaria a una presó francesa, vist ja el temps que ha estat reclòs al Principat i el treball jurídic fet pel seu advocat defensor.

Els dos ‘caps pensants’ de ‘Zone de Téléchargement’ tenen designat un dels principals advocats de Tolosa -un dels considerats ‘tenors’ dels tribunals tolosans i jurista de cert renom en el conjunt del país gal. De fet, Simon Cohen (a la foto), que així es diu el prestigiós jurista, té una important requesta en la defensa de qüestions penals, patrimonials i de dret de família a França. Cohen ja va recordar poc després de la detenció dels dos joves que Thibault i Wilfrid no havien pretès mai desviar diners de manera delictiva i que la seva voluntat era posar a prova els seus coneixements.

A més, va recordar que ells l’únic que haurien fet hauria estat posar a disposició, a través de la xarxa, d’una eina que permetia descarregar material audiovisual però que, al final, qui acabava decidint accedir a dit material o no fer-ho era l’usuari. Com ja s’ha explicat, els rendiments econòmics que obtenien els dos nois procedien dels ingressos publicitaris satisfets per aquelles companyies que volien anunciar-se a la pàgina web aprofitant que era visitada per milers i milers de persones cada dia.

Al Principat, la Batllia va decidir bloquejar comptes vinculats als joves que, en xifres rodones, tenien dipositats 250.000 euros. També estan travats tres vehicles d’un cert nivell, un dels quals de la marca Jaguar. Durant els escorcolls fets als dos xalets lligats als nois, que algunes fonts han indicat que eren la inversió necessària per obtenir la residència passiva, es va recuperar nombrós material informàtic que els investigadors han estat analitzant d’ençà de llavors.

Comentaris

Trending