Botiguers i hotelers del Pas consideren un greuge que hi hagi estacions que deixin esquiar turistes

Encara que teòricament les pistes només estan obertes per al públic local, d’una manera o altra, si arriben visitants -especialment si no són francesos- i volen esquiar acaben podent-ho fer

Una imatge de les instal·lacions del Pas de la Casa, aquest migdia.
Una imatge de les instal·lacions del Pas de la Casa, aquest migdia. GRANDVALIRA

Comerciants i hotelers del Pas de la Casa consideren que és un greuge comparatiu que mentre l’estació de la localitat encampadana es manté tancada -en una decisió de Saetde i alhora també per no esdevenir un reclam per als esquiadors francesos davant el compromís institucional d’Andorra amb França-, altres pistes del Principat estan en funcionament i accepten turistes a esquiar encara que oficialment les instal·lacions només estan obertes per al públic local.

Encara que en principi només es pot esquiar justificant la residència al Principat, hi ha algunes de les instal·lacions, segons que han denunciat les fonts, que fan la vista grossa i als turistes, si ho volen i especialment si no són francesos, els permeten adquirir el forfet i que puguin usar els pocs equipaments i pistes que hi ha actives. És clar que aquest tipus de públic és minso, però, amb tot, al Pas de la Casa, que durant el Nadal va treballar molt especialment a nivell comercial i ara ha vist una reculada de visitants, creuen que se’ls està deixant enrere.

Més enllà del ‘pacte de no agressió’ amb França, les autoritats d’aquest país són de les poques, encara que no les úniques, que han anunciat mesures penalitzadores per als seus ciutadans si van esquiar a estacions estrangeres, incloses les andorranes. En el cas espanyol, però, aquestes ‘sancions’ no hi són. La qüestió, en aquest cas, és poder arribar per les mesures de restricció de la mobilitat que hi ha, per exemple, a Catalunya. I malgrat que moltes de les comunitats espanyoles han adoptat mesures de major o menor confinament, encara n’hi ha algunes que donen força marge de maniobra als seus ciutadans.

Que acabin arribant, d’una manera o altra visitants, turistes, al Principat, és evident. Tant evident com que és un impacte mínim. Però una situació delicada com l’actual, i d’una crisi sanitària que ja es deixa notar i de quina manera en l’economia, els petits detalls també es repassen, es remarquen i es retreuen si és el cas. I en aquest escenari es troben al Pas de la Casa. En aquest sentit, les fonts consultades han explicat que “al Pas les pistes estan tancades; si de veritat les pistes són aptes només per als residents no importa, però ara que els turistes s’han assabentat que poden esquiar, igual reserven hotel i pis de Grau cap a avall i al Pas no hi ha ningú”. Quan els comerciants o hotelers de la localitat encampadana fronterera “preguntem per què no obren pistes, ens donen l’excusa que els residents no esquien al Pas i que  com que els francesos no poden esquiar, llavors no volem incitar-los obrint pistes al Pas de la Casa”.

ERTOs a Saetde

Mentrestant, la societat que explota les pistes del Pas de la Casa, igual com les de Grau Roig, Saetde, hauria situat per primera vegada i des d’aquest dilluns treballadors en suspensió temporal de contracte. Segons les fonts, els treballadors fixes són els que es mantenen treballant, sigui fent el manteniment necessari perquè les instal·lacions no es degradin o cuidant-se del funcionament de les poques pistes, a Grau Roig, que estan obertes.

Alhora, els temporers serien els que haurien estat situats en ERTO fins a final de mes i amb l’advertiment que caldrà veure què passarà a partir de llavors -de moment, l’administració en aquest sector sols permeten les suspensions contractuals o reduccions de jornada fins al 31 de gener- si no es permet l’obertura de les estacions o, dit d’una altra manera, si no s’aixequen les restriccions en els països veïns, no està gens clar el futur laboral d’aquests empleats de temporada.

Comentaris (4)

Trending