Espot es posa al front d’un ‘TriGovern’ blindat i que ha d'acabar de lligar peces

El pacte de coalició entre demòcrates, liberals i ‘cecés’ imposa tretze accions immediates i fixa tot de clàusules per les quals una moció de censura o anar per lliure en matèria legislativa sigui gairebé impossible

-
-
Hores d’ara, el Govern tripartit, el ‘TriGovern’, te només un cap, el de Xavier Espot. El candidat demòcrata ha jurat el càrrec poc després del punt del migdia a Casa de la Vall. Es posa al davant d’un executiu que tindrà com a número 2 el liberal Jordi Gallardo i situa com un dels homes forts Eric Jover, assumint la cartera de Finances i esdevenint el portaveu governamental. El pacte per la governabilitat a tres bandes s’estructura a partir de cinc grans eixos (transparència, economia, política social, medi ambient i relacions exteriors) i d’un seguit de clàusules que pràcticament impossibiliten una moció de censura o una qüestió de confiança i que blinden el sistema de funcionament de la coalició, això sí, aparentment molt farragós. Els principals dirigents del pacte i del futur Govern intenten lligar totes les peces del trencaclosques. Afers Exterior i Funció Pública serien les que estarien costant més o, com a mínim, les que Espot i Gallardo treballen amb més discreció o dificultat.

Abans de la jura a la històrica simbòlica sala i on Espot, després de jurar el càrrec davant de la síndica general, Roser Suñé, ha assegurat sentir “el pes de la història sobre les meves espatlles”, els ‘tres tenors’ del pacte -això és, el propi cap de Govern, el futur ministre de Presidència i el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi- n’han presentat les línies mestres. L’acord està protocol·laritzat davant de notari, com ja va avançar l’Altaveu, i consta d’un text principal i diversos annexos, un per ara i dos més en un termini màxim de quinze dies.

El pacte per la governabilitat a tres bandes s’estructura a partir de cinc grans eixos: transparència, economia, política social, medi ambient i relacions exteriors

El ja nou cap de Govern ha qualificat el document subscrit per les tres forces on s’estableixen els eixos programàtics coincidents i els mecanismes de funcionament de “full de ruta” d’un “compromís a quatre anys vista; no és conjuntural o circumstancial”. Una qüestió de principis i clara és que les tres formacions pactistes “assumeixen la corresponsabilitat legislativa i executiva”. Espot ha explicat que espera tancar el gabinet ministerial tan aviat com sigui possible però no s’ha fixat un dia concret. 

Això sí, s’han clarificat els ministeris i entre les tretze primeres accions immediates que el ‘TriGovern’ s’imposa implementar hi ha la creació de dues secretaries d’Estat: de Participació Ciutadana i d’Afers Europeus. En tots dos casos dependran directament del màxim responsable de l’executiu, i malgrat no hi ha ni un sol nom confirmat a banda dels dos principals dirigents del nou executiu, per fer-se càrrec de les relacions amb la UE té molts números l'actual director d'Agricultura, Landry Riba, qui no ha amagat mai que com ha anat fent fins ara, li agradaria estar implicat en la negociació de l'acord d'associació.

Els demòcrates assumeixen el ministeri de Finances i Portaveu, amb Eric Jover al capdavant (a no ser que els malabarismes d'última hora l'acabin duent a alguna altra plaça, malgrat haver deixat clar que per raons familiars no vol assumir Exteriors); el d’Ordenament Territorial amb Jordi Torres Falcó; Afers Exteriors, que ara per ara no tindria encara un inquilí clar o, almenys, Espot és el que està treballant amb més reserves; Salut amb Joan Martínez Benazet; Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, liderat per Sílvia Calvó, totalment emparada per Espot i malgrat les moltes crítiques que ha recollit les darreres setmanes; Educació i Ensenyament Superior; i Cultura i Esports.

Marie Pagès i Marc Pons continuen apuntant a Educació i Cultura i Esports, respectivament; mentre que Landry Riba podria dirigir la secretaria d'Estat d'Afers Europeus

Per la cartera educativa, com ja va avançar l'Altaveu, la persona més ben situada continuaria sent la directora d'inspecció i qualitat educativa actual del ministeri, Marie Pagès. Ester Vilarrubla hauria declinat l'oferiment: li surt més a compte ser directora de l'Escola Andorrana i consellera de Social i Participació Ciutadana al comú d'Andorra la Vella. Quant a Cultura i Esports, guanya enters l'excònsol menor de la capital i candidat a la territorial juntament amb Enric Tarrado, Marc Pons, sempre que no accepti l'oferiment Sílvia Riva, que també hauria estat temptada per accedir a l'executiu.

Pons també havia sonat com a gerent de l'associació comercial que gestiona 'The Shopping Mile'. El ministeri molt probablement tindrà una secretaria d'Estat específica per a Esports i que podria liderar Vicky Grau. En qualsevol cas, l'actual titular ministerial, Olga Gelabert, hauria fet arribar aquest dijous una carta als treballadors dels seus departaments acomiadant-se. El nou Govern, però, és molt probable que la recuperi per a d'altres funcions.


Els tres dirigents polítics (d'esquerra a dreta: Jordi Gallardo, Xavier Espot i Carles Naudi) explicant el contingut del pacte governamental. | ALTAVEU

L’estructuració governamental és molt similar a l’actual. Sols hi ha alguns departaments de naturalesa inicialment menor que passen a ministeris en què ara no estaven assignats. Com a novetat ja anunciada es crea un ministeri de Presidència que encapçalarà Jordi Gallardo i que inclourà Economia, Empresa i Ocupació. Els liberals també controlaran Afers Socials, Habitatge i Joventut amb Judith Pallarés al davant sempre que trobin un candidat o candidat que assumeixi Funció Pública i Reforma de l'Administració, un autèntic maldecap ara per ara per als liberals i a la qual es podria veure abocada Pallarés a haver de liderar.

Per a Funció Pública són moltes les tecles que s'han tocat sense que cap hagi acabat de sonar prou bé. Mentrestant, per a Turisme el candidat principal continua sent l'exconseller general liberal i empresari hoteler Jordi Daban, que algunes fonts han assegurat que ja hauria demanat hora al notari per posar en ordre les seves societats davant les obligacions que comporta el càrrec ministerial i hauria demanat 48 hores per poder tractar la qüestió amb la família. Finalment, l'advocat massanenc Josep Maria Rossell en nom de Ciutadans Compromesos assumirà Interior i Justícia.

Xavier Espot ha assegurat que el gabinet ministerial, que hauria d’intentar estar configurat totalment durant la setmana que ve, respecta “l’equilibri sorgit de les eleccions” i alhora hauria d’estar composat per “les persones més ben preparades”. El nou cap de Govern ha deixat clar, també, que les primeres decisions no haurien de ser especialment trencadores ni salvadores de res. En tot cas, “no es tracta de fer mesures estrella” i sí “una anàlisi acurada” per actuar de “manera ponderada i raonable”



"Ho farà molt millor que jo i això serà bo per Andorra"

A primera hora de la tarda, a les 4 concretament, Xavier Espot i Toni Martí s'havien citat al peu de la porta de l'edifici administratiu de Govern. No a l'entrada central. A la lateral, la que condueix directament a les plantes. Era l'hora de simbolitzar el relleu. El traspàs. Tant l'un com l'altre s'han mostrat visiblement emocionats, en alguns moments, i més encara incòmodes. "Es fa estrany", repetia Espot. Martí ha intentat posar-hi un toc de normalitat i proximitat. Com si s'haguessin oblidat els pals a les rodes a l'acord amb Liberals -"ha fet el que ell entén el millor per Andorra i ho he de respectar", diria després en declaracions oficials-, el cap de Govern sortint ha volgut palesar el fet que es treia un pes del damunt. Una mena d'alliberament. La plena recuperació de la ciutadania ordinària. "Orgullós d'haver fet el traspàs a qui serà un gran cap de Govern", ha afirmat Martí d'Espot. I ha reiterat: "Ho farà molt millor que jo i això serà bo per Andorra".

Martí ha recordat que la sort i altres elements, perquè "a vegades no tot està a les mans dels dirigents", també juguen. I ha desitjat sort a Espot de qui ha dit que és "una bona persona", "honesta, lleial i que estima Andorra. Amb això ja es pot caminar". També ha deixat clar que el millor que podia fer el nou cap de Govern és no acceptar cap consell d'un excap de Govern. Una estona abans de les 5 de la tarda, tots dos dirigents s'acomiadaven a la porta de l'edifici administratiu tot intercanviant-se els papers. I Martí agafava el seu automòbil particular per allunyar-se del carrer Prat de la Creu i tornar a la 'vida civil'.

Amb anterioritat, i acompanyat per familiars i un grup d'amics a banda de diversos càrrecs i excàrrecs, del país i de fora, Espot havia jurat el càrrec a la Casa de la Vall, on la síndica general, Roser Suñé, lloant en certa manera el tarannà del nou cap de l'executiu, ha parlat de "capacitat de diàleg" o s'ha aventurat a dir que "saber escoltar esdevé una necessitat". El nou mandatari governamental ha replicat tot dient que "la ciutadania ens demana consensos" i que, per tant, caldrà accentuar la "cultura de coalició". Xavier Espot ha assegurat que Andorra "no necessita reinventar-se sinó redescobrir-se" i ha afirmat, també, que "a vegades, el més original és tornar als orígens". Ha tingut unes paraules "de reconeixement" als seus antecessors en el càrrec, de qui ha assegurat que són "una referència" i de qui ha dit haver rebut "un mestratge de valor incalculable". 



 

Comentaris (6)

Trending