Un solitari gol de l’Elx enfonsa una mica més un Andorra massa poc resolutiu en atac

Els d’Eder Sarabia miren de ser més verticals, però les accions ofensives acaben sent estèrils i els alacantins certifiquen el triomf al tram final i sense gairebé marge de reacció per als tricolors

Álex Calvo ho ha provat de totes maneres, i ha enviat la bimba dins la porteria però en fora de joc. FC ANDORRA

Que l’Andorra renunciï alguns dels trets característics del seu joc per adaptar-se a les necessitats no és suficient per guanyar. Hi ha un problema major: potser s’és més vertical, més directe. Potser es deixa de banda la creació artística. Però no hi ha gol. En canvi, sí que hi ha impotència. Molta. Perquè si a l’esterilitat en atac s’hi uneix un moment de defalliment en defensa o un rival que colla en un moment donat, es pot arribar un gol en contra i engegar a rodar la feina feta durant vint, trenta, potser fins i tot cinquanta minuts. Més encara si et podrien haver expulsat un rival al minut 18 i no ha passat.

L’Andorra ha perdut, al Nacional (0-1) contra l’Elx. I la derrota l’enfonsa una mica més en els llocs de descens (no ha tret ni poc ni gens de profit de l'empat entre Vila-real i Osca). A veure, que la línia encara és fàcil d’atrapar i de passar-hi per sobre. Que sortir del pou, numèricament, és possible. Però cal començar a marcar gols amb urgència. Perquè en cas contrari, un solitari gol de l’adversari és suficient per enviar a pastar l’esforç fet. Aquest diumenge, els tricolors s’han vist superat durant bona part del primer temps. Però a la recta final de la primera part han entès que si no podien ostentar la possessió, potser els calia córrer.

Tot i mostrar-se més verticals que en altres ocasions, els tricolors, que no aprofiten l’empat entre Vila-real i Osca, ben al contrari, no acaben de ser prou eficients de cara a barraca

I quan ho han fet, quan han tret una mica la destral i han anat directes a barraques, han assumit el domini del joc. El control del tempo. Que sí, que algunes coses es fan bé. Però la destral està prou afilada. I sembla clar que no és pas Karrikaburu una solució, per ara, efectiva. I tampoc Eder Sarabia sembla confiar massa en Scheidler. I per molt que Álex Calvo i Iker Benito ho han provat un cop i un altre, només en fora de joc el cordovès ha aconseguit enviar la bimba a la xarxa. En la resta d’ocasions, ni tan sols Dituro, el porter rival, s’ha hagut d’estirar en gaires ocasions.

I això que tot just s’havia jugat mig minut que Calvo s’ha quedat sol davant de Dituro. Ha xutat alt però l’acció s’ha anul·lat per fora de joc. La pilota anava d’una banda a l’altra sense que els migcampistes poguessin filtrar les jugades. Sense que poguessin parar i crear. Calvo anava insistint, pressionant la defensa il·licitana. Mirant de sorprendre els adversaris. Sense dur més perill. Però evitant que l’Elx pogués sortir bé amb la pilota controlada.

Corria el minut 9 quan els alacantins han posat l’ai al cor a l’afició local. Des de molt lluny, Nico Fernández ha deixat anar una canonada amb l’esquerra que ha passat llepant el pal esquerre de la porteria defensa per un altre Nico. Ratti en aquest cas. L’Andorra mirava d’imposar el seu joc de control. Però era l’Elx qui més possessió mantenia. Sense que jugat el primer quart d’hora de joc cap dels dos porters s’hagués hagut d’estirar.

Karrikaburu controla l'esfèrica amb el pit.
Karrikaburu controla l'esfèrica amb el pit. | FC ANDORRA

Vindria llavors -passat el minu 18 de partit- una acció que, ja després, en roda de premsa, Eder Sarabia ha criticat molt i molt. Karrikaburu ha estat aparentment objecte d’una falta, d’allò que popularment s’ha anomenat tota la vida una planxa. El tècnic bas l’ha trobat molt dura. De fet, l’ha considerat de targeta vermella. Però lluny d’això, ha estat al davanter de l’Andorra cedit per la Reial Societat a qui li han assenyalat falta. I tot ha seguit, més o menys, igual.

La primera pilota blocada per Ratti no ha arribat fins al minut 20 de partit. Sense perill després del segon córner servit pels de Sebastián Beccacece. Això sí, l’Elx tenia més la pilota. I sense la bimba, l’Andorra tan sols podia perseguir-la. Protegir-se. Els d’Eder Sarabia buscaven la fórmula per mirar de poder guanyar superioritat. Marsá ho ha intentat sortint des del darrera amb l’esfèrica controlada però l’ha perdut en presència d’un Nico Castro que hauria pogut posar en serioses dificultats Ratti. Res de bo, per sort per a l’Andorra.

Els tricolors intentaven buscar la via per poder fer-se amb el control del joc. En una aproximació a l’àrea de l’Elx, Iker Benito ha acabat veient una targeta groga per una suposada simulació de penal. Era el minut 28 de partit. Rigorós ha estat l’àrbitre, i encara més un parell de jugades després amonestant també Iván Gil. Ja ho podia intentar l’Andorra, ja, que era l’Elx qui manava. Petxarroman ha hagut de fer caure Morente quan s’aproximava a l’àrea gran pel cantó esquerre de l’atac il·licità.

Pampín mira d'avançar amb la pilota controlada.
Pampín mira d'avançar amb la pilota controlada. | FC ANDORRA

El llançament de la falta l’ha blocat fàcil Ratti i el porter argentí de l’Andorra ha llançat un atac ràpid que ha trobat Karrikaburu que anava directe a barraca. L’ha tombat Clerc, que ha estat amonestat com ho havia estat instants abans Petxa. El llançament de Jandro ha passat per sobre del travesser de la porteria de l’Elx. S’entraven als deu minuts final de la primera part i el partit s’ha obert. I, finalment, l’Andorra ha començat a generar, sinó futbol, sí ocasions.

VERTICALITAT

Iker Benito en dues ocasions ha posat a prova Dituro. I Álex Calvo, al minut 40, ha fet arribar la bimba al fons de la porta rival després d’un córner llançat en curt. Sergio Molina ha picat la pilota i el jove davanter cordovès de l’Andorra ha fet mitja volta amb la seva cama esquerra per enviar al fons de la xarxa la bimba. Llàstima que Calvo s’havia situat en fora de joc en el servei de córner. Hauria estat d’allò més bo poder fer pujar la diana en el marcador. No ha estat el cas. Però sí que mirant de ser més directe, més vertical, els d’Eder Sarabia s’estaven traient la son de les orelles.

Minuts finals de la primera part, els millors minuts dels tricolors. I portant perill a la barraca alacantina. A la porteria de l’Elx.  La segona part ha acabat més o menys igual que havia acabat la primera. Potser canviant una mica l’estil volgut per Sarabia, però mirant d’imposar el seu domini. Així, un parell de passades ben filtrades primer per Jandro i després per Iván Gil han tornat a situar Álex Calvo en avantatge. Però el seu xut ha marxat lluny de la zona de gol.

José Marsà controla la pilota.
José Marsà controla la pilota. | FC ANDORRA

Corrent més que volent manar a partir de la creació i el control, l’Andorra anava imposant el seu domini. Sergio Molina, des de fora de l’àrea, als deu minuts del segon temps, ha mirat de posar a prova el porter de l’Elx. La bimba ha sortit lleugerament desviada a l’esquerra de Dituro. Dos minuts més tard, Beccacece ha mogut la banqueta. Una sola peça. Canvi de davanter centre: Borja Garcés ha deixat el seu lloc al cedit tricolor Manu Nieto.

Mirava l’Elx de fer baixar les revolucions de l’Andorra, que amb Iker Benito i Álex Calvo mirava de fer acostar el perill a l’àrea rival. El cordovès, però, ha estat una mica gana quan es portaven 62 minuts de partit jugats. Calvo ha optat per xutar quan hauria pogut assistir a la seva dreta. En fi, que l’Andorra ho provava. Que era millor que l’Elx. Però no hi havia manera de concretar. Tampoc després quan mig equip tricolor es trobava dins l’àrea i Calvo hi tornava a penetrar.

WhatsApp Image 2024 01 28 at 17.23.11 (1)
Iván Gil ha estat substituït per Rubén Bover. | FC ANDORRA

La centrada per baix de Gil ha arribat a un Iker Benito que ha xutat contra les cames de Karrikaburu. El seguiment de la jugada ha portat Diego Pampín a anar per terra però De la Fuente ha tingut clar des del primer moment que no hi havia contacte suficient per poder considerar penal la caiguda. Gairebé en la jugada següent, al minut 72, Ratti ha salvat un gol que buscava amb molta mala llet un dispar de Morente.

CANVIS

S’havia estirat l’Elx, la pilota l’ha acabat salvant Pastor de ser córner però no ha evitat un fora de banda. I el seu servei ha acabat a peus d’un Morente que sense pensar-s’ho ha fet volar el porter de l’Andorra. El matx començava a trencar-se. Karrikaburu l’hauria pogut tenir després. En aquest moment el joc semblava una mena de passacarrers. Ara amunt, ara avall. Eder Sarabia ha decidit que era el moment -faltaven una dotzena de minuts per arribar al final del temps reglamentari- per posar cames de refresc al camp.

Rubén Bover ha pres el lloc d’Iván Gil i Lobete s’ha situat com l’home més en punta de l’Andorra. Sembla evident que Schidler no gaudeix pas gaire de la confiança de Sarabia. Lluny de reforçar les opcions de l’Andorra, els canvis han semblat despistar els tricolors. I l’Elx ha tornat a agafar el comandament del partit. Ha començat a collar. Donald ha enviat una pilota al pal esquerra de Ratti (79’). I encara un parell de minuts després, amb una defensa andorrana mig desmanegada, un xut des de dins l’àrea de Nico Castro ben col·locat lluny de l’abast de Ratti ha suposat el primer gol del matx.

WhatsApp Image 2024 01 28 at 17.23.12 (1)
Iker Benito s'ha mostrat força incisiu però sense encert. | FC ANDORRA

Venien les presses. Calia córrer més. Calia neutralitzar el gol il·licità. Sarabia ha posat llavors damunt el terrent de joc Pablo Moreno i Scheidler. Era el tot pel tot. S’anava a la desesperada. Contracorrent, contra-rellotge. Però ara l’Elx, pacient, sense pressa, s’ha mostrat ben situat. Ben posicionat sobre la gespa del Nacional. I per molt que ha intentat burxar l’Andorra, ho ha fet de forma estèril. Sense agressivitat, sense ser resolutiu de cap manera. Impotència era el sentiment final dels homes d’Eder Sarabia. Capcots. Sense acabar de saber què fer.

ESTADI: NACIONAL D’ANDORRA. 2.398 espectadors

FC ANDORRA (0): Nico Ratti, Petxarroman (Scheidler 87’), Álex Pastor, Marsá, Pampín, Sergio Molina, Jandro, Iván Gil (Rubén Bover 78’), Álex Calvo, Iker Benito (Pablo Moreno 84’), Karrikaburu (Lobete 78’)

ELX (1): Dituro, Carrera, Mario Gaspar, Bigas, Clerc, Febas (Cristian Salvador 92’), John Donald, Morente, Nico Castro (Josan 87’), Borja Garcés (Manu Nieto 57’), Nico Fernández (Mourad 87’).

Àrbitre: De la Fuente Ramos (Castelló-Lleó) assistit per Pescador Hernández i García Aguilera. Guzmán Mansilla (VAR). Targetes: Iker Benito (groga 28’); Iván Gil (groga 31’); Petxarroman (groga 34’);  // Mario Gaspar (groga 21’); Clerc (groga 36’); Morente (groga 77’)

Gols: 0-1. Nico Castro (81’)