Sarabia exigeix “una reflexió” sobre el VAR

Les declaracions del tècnic tricolor després de la polèmica derrota contra l’Albacete s’han fet virals i generen encara més debat sobre l’ús d’aquesta eina: “s’ha d’usar de forma puntual; ha de ser blanc o negre; no gris”

Sarabia marxa cap al vestuari un cop expulsat per l'àrbitre.
Sarabia marxa cap al vestuari un cop expulsat per l'àrbitre. FC Andorra

El VAR havia de ser una eina que ajudés als àrbitres. Els darrers temps, però, està envoltat per la polèmica. Més que l’aparell, l’ús que en fan els col·legiats. Tant a Primera com a Segona Divisió. Dilluns, un altre perjudicat més va ser l’FC Andorra. Bé, de fet, plou sobre mullat, perquè no era el primer cop aquesta temporada. L’expulsió de Pastor -segona per cert via el videoarbitratge aquesta campanya del central tricolor- va fer esclatar Eder Sarabia. L’entrenador basc va exigir després del partit una “reflexió” profunda a tots els estaments futbolístics.

De fet, les seves declaracions en roda de premsa s’estan fent virals en les xarxes socials més futbolístiques. Se sumen, no es pot negar, a un debat que ja estava encès fa dies. I en el cas de l’Andorra, la indignació creix més. Sense anar més lluny, cal recordar que un penal de VAR va suposar la derrota a Burgos. Una jugada en què, denuncia Sarabia, “l’àrbitre va veure la mà d’Altimira i va fer cinc cops que no amb els braços”. Posteriorment, va ser cridat des de las Rozas, va veure la imatge al televisor i va acabar assenyalant el punt fatídic.

Bakis intenta controlar una pilota dins l'àrea.

Relacionat

Congelats pel VAR (i pels àrbitres)

I si es tira més enrere, es pot comprovar una dada, com a mínim, xocant. Al llarg de les 24 jornades de campionat, als jugadors de l’Andorra els àrbitres els han ensenyat cinc grogues (2 a Pastor, 1 a Carlos Martínez, 1 a Martí Vilà i una més a Dani Morer). I en tots els casos, la decisió arbitral ha vingut precedida d’una consulta al VAR. La idea inicial, en tot cas, era no xiular res (com ara el penal que va acabar suposant la derrota al camp del Huesca) o, en tot cas, mostrar groga. I el visionat de les imatges, més d’un cop, mostrava, com a molt, una acció dubtosa. Res del famós “error manifest” que, en un principi, es va dir que havia de justificar l’aparició del videoarbitratge.

I això és un dels fets que va denunciar Sarabia. “El VAR no estava perquè triguin quatre minuts a decidir. Ha de ser blanc o negre, no gris”, ha lamentat. També ha volgut deixar clar que “sempre he dit que era un encert, però crec que l’estem fent servir malament; hi ha àrbitres que ja no arbitren al camp sinó que esperen a veure què passa”. Al seu entendre, “cal que ells prenguin decisions i que, en tot cas, que el VAR aparegui per casos puntuals”.

La celebració del gol que ha tancat l'encontre.

Relacionat

Un punt merescut caçat sobre la botzina

També reclama Sarabia que “han de deixar jugar i no aturar tant el joc”, cosa que demana “com a amant del futbol” però en la qual considera que “tots els entrenadors hi estarem d’acord”. A la vegada, demana més interacció entre col·legiats i altres estaments del futbol. “Se’ns va dir a inicis de lliga que faríem reunions, però cap ni una. Som a la millor lliga del món però no fem aquests passos”, apunta. I, a més, recorda que l’espanyola “té moltes més expulsions que altres campionats”.

Kanté ha estat un dels homes més perillosos del Huesca.

Relacionat

Condemnats pel VAR

El tècnic basc considera que, en molts casos, són vermelles molt fora de lloc. “HI ha jugadores que als entrenaments passen 200 vegades”, indica. I denuncia que “sent un equip que vol fer futbol, que no fingeix, que no crida... ens hem quedat ja cinc vegades amb un menys”. Per això, va assegurar que “si ens tractessin com a altres equips, potser tindríem dotze punts més”. Malgrat tot, entén que això també “és part del procés de la nova categoria”. Necessiten, afirma, “tenim una mica més de sort amb aquestes accions”.

Un moment del duel entre Málaga i FC Andorra.

Relacionat

La falta de punteria priva l’FC Andorra d’un triomf que mereixia

I admet també que partits com el de dilluns el deixen “frustrat”. I és que, recorda, “hi ha molta feina al darrere perquè es trunqui d’aquesta forma”. També reclama als seus jugadors que “aquesta mala hòstia ens serveixi per anar com a tigres a Granada”.

Àrbitre a banda, un altre dels protagonistes del partit va ser Marc Vidal. Sarabia li va donar l’alternativa per primer cop entre els pals. I ho va fer, destaca el tècnic, a un bon nivell. “Espectacular”, va definir, tot remarcant que “tinc tres partits que m’agraden molt”.

Milla Albéndiz ensenya una vermella molt rigorosa a Carlos Martínez.

Relacionat

Sobreviuen a la tempesta i a l’àrbitre

El de Vila-real admetia la seva satisfacció per haver pogut debutar a la categoria. “Treballo sempre per estar preparat quan arribi el moment. Llàstima que no hagi pogut ser amb victòria”, ha comentat. També ha demanat que “el VAR ha d’estar per ajudar” i ha posat en relleu que en l’acció de Pastor, “Moha estava a prop”. Per tant, considera que no es podia pas parlar que fos el darrer home.

APP TRICOLOR

El partit de dilluns va ser el primer que es va poder seguir via l’aplicació per a telèfons mòbil que s’ha creat des del club tricolor, conjuntament amb LaLiga Tech. El programari servei perquè “els aficionats puguin mantenir-se al dia de tota la informació relacionada amb el club”. D’aquesta forma es busca incrementar la presència digital de l’entitat. Amb la nova eina es podrà estar al dia de les últimes notícies, consultar els partits, la classificació i la plantilla, així com tot el contingut multimèdia que es genera des dels mitjans oficials.

Comentaris (3)

Trending