Congelats pel VAR (i pels àrbitres)

Una més que dubtosa vermella a Pastor, que inicialment només havia vist la groga, merma l’FC Andorra davant un Albacete que aprofita la superioritat numèrica per endur-se els tres punts (0-1) del Nacional amb un gol de Manu Fuster

Bakis intenta controlar una pilota dins l'àrea.
Bakis intenta controlar una pilota dins l'àrea. FC Andorra

El VAR continua fent la guitza a l’FC Andorra. O millor dit, els qui l’han de fer servir. Novament, una decisió revisada -i en aquest cas, gens clara- ha perjudicat seriosament els interessos del club tricolor. Fins al minut 53, dominava el duel contra l’Albacete. Cert, sense crear excessiu perill, però sí controlant el partit. Fins que una groga a Pastor s’ha transformat en una més que rigorosa vermella. Els manxecs han aprofitat la superioritat numèrica i amb un gol de Manu Fuster han assaltat un Nacional glaçat per culpa de les incomprensibles decisions dels àrbitres.

Durant els primers 45 minuts, el partit ha estat força fred, contagiat, qui sap, per la meteorologia que planava sobre l’Estadi Nacional. Tret d’un tram inicial amb una certa insistència de l’Albacete, l’Andorra ha jugat a la seva. Ha volgut tenir la pilota, dominar i controlar, però davant un rival ben situat al darrere, i també amb la idea que el duel seria llarg, no s’ha estat capaç de generar massa perill. Així sí, les millors opcions del primer temps han estat tricolors.

La primera ha arribat al 13’, amb una rematada en semierrada del grec Almpanis. Bakis l’ha intentat desviar cap a porteria però no ha pogut connectar prou bé l’esfèrica. Tres minuts més tard ha estat Bover qui ha provat fortuna. Ho ha fet amb un llançament des de fora l’àrea. Anava entre els tres pals, sí; però massa centrat i ha pogut ser refusa per Bernabé.

Per la seva banda, l’Albacete mirava de robar, tot i que sense pressionar a camp contrari, i intentar enganxar alguna contra. No n’ha tingut gaires i quan les ha aconseguit, l’arribada tampoc ha estat clara i ha pogut ser en resolta per Marc Vidal, a qui Eder Sarabia ha donat l’alternativa entre pals.

Marc Vidal, sorpresa a l'onze titular.

L’opció més clara del primer temps ha arribat al 33’, a pilota aturada. Un córner picat des de la banda esquerra l’ha rematat Pampín al punt de penal. La rematada es colava a porteria, però Higinio, fent tasques al primer pal, ha pogut evitar que el cop de cap del gallec es convertís en l’1-0. Fins al descans, més domini tricolor però poca cosa més.

El segon temps s’iniciava amb el mateix guió. L’Andorra volia tenir la pilota i dominar i ho ha fet durant els minuts inicials. Fins que ha aparegut una eina que havia de facilitar la feina als àrbitres i que ells mateixos s’entesten a carregar-se: el VAR. L’Albacete ha robat una bona pilota a la medul·lar i Higinio intentava iniciar la contra per encarar porteria. Pastor, en clara falta, l’ha derivat. Groga, sí. De llibre. Res més. Moha estava a prop per seguir la jugada i, per tant, en cap cas es pot dir que el jugador tricolor fos el darrer home.

Quintero González així ho entenia. Ha amonestat Pastor, però abans de posar de nou la pilota en joc, l’han avisat els dos col·legiats a las Rozas, Prieto Iglesias i Vicandi Garrido. El temps que han trigat a fer-lo anar al televisor deixava clar que no es podia parlar, com sempre s’ha dit, d’un “error manifest”. Però ha anat. I ha vist la jugada. Encara més cops. I ha acabat canviant la decisió. Fora la groga i vermella directa. Decisió totalment fora de lloc. Novament, els àrbitres evidencien que el gran problema del VAR és que el fan servir els mateixos de sempre.

Pampín prova de connectar un desplaçament de pilota.

Amb gairebé 40 minuts al davant, l’Andorra es quedava, un cop més, en inferioritat numèrica. En el servei de falta, a més, tot podia haver empitjorat més. Intentar refusar la centrada, Mika Màrmol l’ha dirigit cap a pròpia porta. Marc Vidal ha reaccionat a la perfecció i ha salvat el 0-1. El mateix ha fet poc després, al 57’, evitant que Olaetxea culminés una bona acció individual dins de l’àrea.

Eder Sarabia ha mogut banqueta per reforçar tant la defensa, amb Alende, com la zona de mitjos, amb Héctor Hevel. Tot i això, l’Albacete també ha deixat clar que volia aprofitar la superioritat numèrica regalada per Quintero González. I ha avançat línies. I ha creat perill. Al 72’, ha disposat d’una triple opció per marcar. El primer xut de Dubasin l’ha salvat Marc Vidal; en la continuació, Maikel Mesa ha enviat l’esfèrica al travesser i el rebot, de cap, l’ha enviat Dubasin per sobre de la porteria.

Era, però, l’avís del que vindria poc després. Mesa ha obert a la banda a la perfecció perquè Higinio hagi enviat la pilota a l’àrea. Dubasin no ha pogut connectar, però la pilota ha arribat a Manu Fuster que no ha perdonat. Alende l’ha tocat, però no ha pogut evitar el 0-1.

Els 1.220 valents que han vist el partit en directe, ben abrigats.

A partir d’aquí, l’Albacete s’ha tirat enrere i l’Andorra ho ha buscat amb més cor que cap. La inferioritat numèrica no ajudava. Ni, tampoc, les decisions d’un Quintero Rodríguez que ha perdut definitivament els papers. Al temps d’afegit, Pampín ha tingut la millor opció amb un xut des de la frontal que un defensa manxec ha pogut refusar a córner. Ha estat la darrera opció -la de Bakis enviant la pilota a la creueta al 96’ l’ha anul·lat l’àrbitre per una suposada falta en atac- d’un equip tricolor, novament, superat més pel VAR que pel seu rival. La darrera mostra d’animadversió per part del col·legiat ha estat quan ha xiulat el final sense deixar picar un córner favorable als tricolors.

L’ensopegada manté l’equip a la zona mitjana de la taula de LaLiga Smartbank, amb set punts d’avantatge sobre el descens. La derrota, però, impedeix als de Sarabia -per cert, expulsat-, enganxar-se a la lluita pel ‘play-off’. Dissabte vinent, toca un dur compromís: visita al camp del Granada, Los Cármenes.

Camp: Estadi Nacional. 1.220 espectadors.
FC ANDORRA (0): Marc Vidal, Morer (Valera, 83’), Pastor, Mármol, Pampín, Aguado, Bover (Alende, 66’), Moha (Molina, 66’), Almpanis (Héctor Hevel, 66’), Bundu (Jacobo, 79’) i Bakis.
ALBACETE (1): Bernabé, Carlos Isaac, Boyomo, Glaudier, Julio Alonso, Olaetxea, Riki (Juan Maria, 88’), Maikel Mesa (Ros, 95’), Manu Fuster, HIginio (Fran Álvarez, 79’) i Dubasin.
Àrbitre: Quintero González (Andalusia). T.G.: Aguado, Jacobo, Molina, Bakis / Dubasin, Bernabé i Maikel Mesa. T.V.: Pastor (54’) i Eder Sarabia (89’).
Gol: 0-1, Manu Fuster (74’).

EDER SARABIA: “EL VAR NO ESTAVA PER AIXÒ”

“No puc dir amb contundència el que penso; em toca controlar-me”. Així ha començat Eder Sarabia la roda de premsa postpartit. I és que ha deixat clara la seva indignació amb l’expulsió de Pastor. “El VAR no estava per això; perquè triguin 4 minuts a decidir. O és error manifest o no”, ha etzibat en ser preguntat per la jugada. També ha deixat clar que, fins a la vermella, “teníem el partit controlat i estàvem fent un partit espectacular; són l’equip més golejador de la categoria i no ens han xutat a porta”. I no s’ha estat de lamentar que “si ens tractessin com a l’Albacete o a altres equips, tindríem 10 o 12 punts més, però semblem els ximples del poble”.