El COA només farà ús de places d’universalitat per completar una delegació mínima a futurs Jocs

Govern insta a comitè olímpic i a les federacions a tenir un diàleg que permeti els atletes tenir clar des de bon principi quins requisits se’ls exigirà per a les diferents cites esportives

Espot i Riva fan broma amb Dòria abans de la foto oficial de la recepció.
Espot i Riva fan broma amb Dòria abans de la foto oficial de la recepció. G. P.

La polèmica entre Comitè Olímpic i Federació de Natació ha estat ben present en la recepció que Govern ha ofert a la delegació que representarà Andorra als Jocs de Tòquio. De fet, el president del COA, Jaume Martí, no ha dubtat a marcar postura a l’hora de deixar clar que la voluntat de cara al futur és emprar les places d’universalitat únicament per completar el mínim de dos atletes a cada cita. Per la seva banda, des del Govern sí que s’ha volgut fer una crida perquè totes les entitats, comitè i federacions, vagin a la una a l’hora d’informar els esportistes de quins requisits hauran de complir.

L’acte, ja tradicional com a pròleg de les participacions de representants andorrans a grans cites, s’ha celebrat a Govern, amb el cap, Xavier Espot; la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el secretari d’Estat, Justo Ruiz. També han assistit els tècnics de la delegació i Mònica Dòria, que participarà en la modalitat de canoa-caiac. No hi era Pol Moya, l’altre esportista de la delegació, per motius personals.

Tudó i Lomero.

Relacionat

La natació andorrana no tindrà cap representant a Tòquio

Per tant, només hi haurà dos atletes andorrans a Tòquio. I tot apunta que aquesta pot ser la tònica en les pròximes cites olímpiques. Martí ha apuntat que “ja el 2016 vam decidir que volíem el màxim de competitivitat”. I això, bàsicament, vol dir que s’exigirà als esportistes tenir la mínima requerida per la respectiva federació internacional. Només en cas que, com enguany, la delegació no compti amb un home i una dona, es recorrerà a les places d’universalitat. “Si tenim dos classificats, no en farem ús”, ha afirmat, una postura que, en aquest cas, ha xocat, cal recordar, amb la demanda de la Federació de Natació. “No farem un favor a ningú. Si n’hi ha dos, ja estarem representats”, ha manifestat el president del COA.

Des del Govern, Riva ha recordat que l’elecció d’atletes “no és competència nostra”. Sí que ha remarcat, però, que cal una millor “comunicació” entre COA i federacions perquè “els esportistes tinguin clar que han de complir per anar”. I això, ha indicat, no només pels jocs olímpics sinó per altres cites. Preguntada sobre si l’exigència que vol aplicar el comitè olímpic pot provocar que les delegacions andorranes quedin reduïdes a la mínima expressió, la ministra ha defensat que “el que podem fer nosaltres és assegurar-nos que hi hagi el màxim de recursos perquè els atletes puguin assolir aquestes fites”.

Lomero saluda a la càmera abans de saltar a l'aigua en una de les seves proves.

Relacionat

Cisma entre el món de la natació i el Comitè Olímpic per les ‘wild cards’ de Tòquio

Durant l’acte, tant Espot com Riva han volgut remarcar “l’excepcionalitat” de la cita olímpica, que va més enllà del que ja és habitual, per l’impacte de la pandèmia. “Heu hagut de reforçar la vostra resiliència i el treball mental per superar els efectes del confinament”, ha posat en relleu la titular d’Esports, tot deixant clar que “us farem sentir el caliu i que el país està amb tots vosaltres”. Per la seva banda, el cap de Govern, ha indicat que”teniu més mèrit que mai” i ha assegurat als representants del Principat que “tan important és obtenir un bon resultat com portar el nom d’Andorra en aquest esdeveniment”.

Per la seva banda, Dòria, que també serà qui porti la bandera tricolor durant la cerimònia d’inauguració, ha explicat que confia arribar “en la màxima forma de la temporada a la cita”. A Tòquio ja hi serà dues setmanes abans dels Jocs i, d’aquesta forma, podrà entrenar i conèixer millor el circuit d’aigües braves on haurà de competir. “Estic segur que he pujat un esglaó en comparació al nivell del 2019”, ha manifestat la palista, tot indicant, sense marcar-se cap posició, que “vaig a treure la millor versió de mi mateixa”.

Trucar a la porta de la Generalitat pels Jocs d’hivern

El projecte de candidatura olímpica dels Pirineus i Barcelona segueix endavant, tot i que a ritme lent. En part, pel canvi de govern a la Generalitat. I també es manté l’interès d’Andorra per fer front comú i oferir-se a formar part. “És un tema que hem de tornar a posar sobre la taula amb el nou executiu català. Seguim oferint el destí com a possible escenari de les proves d’alpí”, ha indicat Riva.  

Etiquetes

Comentaris

Trending