Cauen amb el cap ben alt però de forma cruel

L’FC Andorra juga de tu a tu i fa patir al Celta, que ha necessitat la pròrroga i un gol de Santi Mina a dos minuts del final, per eliminar els tricolors de la Copa (1-2)

Vilanova remata de cap en l'acció del gol de l'empat contra el Celta a la Copa del Rei la passada temporada. FC Andorra

No ha pogut ser. L’FC Andorra ha fet suar de valent el Celta. Fins i tot, ha forçat la pròrroga, gràcies al gol Vilanova, que havia igualat l’inicial de Fontán. Els tricolors han jugat de tu a tu contra un Primera Divisió que, però, ha acabat imposant-se. Els d’Eder Sarabia ha caigut amb el cap ben alt, sí, però també d’una forma cruel. L’1-2 definitiu l’ha marcat Santi Mina quan tot just quedaven dos minuts per arribar a la tanda de penals

El partit ha començat amb un ensurt fort per la porteria tricolor. No s’havien jugat ni 30 segons quan una centra de Veiga des de la banda dreta l’ha rematat Santi Mina, obligant Ratti a fer una gran intervenció per enviar la pilota a córner. Semblava que el Celta volia marcar terreny i els primers minuts ha tancat l’Andorra a la seva àrea, fent-lo patir en defensa.

Els d’Eder Sarabia, però, no s’han posat nerviosos i han superat el primers moments complicats del duel amb el seu estil: buscant tenir la pilota i movent-la amb velocitat i criteri. I això els ha permès no només passar a tenir més control sinó, també, generar aproximacions de perill. En una d’aquestes, al 6’, una combinació per l’esquerra entre Iván Gil i Eudald ha habilitat Carlos Martínez que ha vist com Fontán salvava la seva rematada.

I és que l’Andorra li ha volgut deixar clar al Celta que volia un partit de tu a tu. Res de sentir-se inferior. Res de defensar-se i esperar un miracle a la contra. No. Es volia tenir la pilota, dominar i ser ambiciós. I es pot ben dir que durant bona part del primer temps ho ha aconseguit. Això sí, amb una taca, tot sigui dit, dolorosa: la que ha suposat, al minut 13, el gol dels gallecs. Nolito ha vist bé el carril per banda esquerra que una defensa, cert, excessivament avançada, havia deixat a Fontán. La passada ha estat bona i el lateral s’ha plantat sol davant Ratti. Amb un xut creuat ha anotat el 0-1.

WhatsApp Image 2021 12 14 at 20.32.19
Una acció del partit.

Podia semblar que el gol en contra deixaria tocat el quadre tricolor però no ha estat pas així. Al contrari, amb la confiança del bon moment en lliga, i després d’uns lògics instants de lamentacions, l’equip s’ha sobreposat i ha tornat a igualar les forces. Fins i tot, en alguns trams de la resta del primer període ha dominat i ha fet patir el Celta. I això s’ha traduït, novament, en arribades i en ocasions de perill. Dues, per cert, d’Héctor Hevel. A la primera, la seva rematada l’ha tret Tapia (20’). En la segona, habilitat per Carlos Martínez, no ha pogut superar en el mà a mà a Rubén.

Les ocasions han esperonat un Andorra que ha continuat creient. I sempre confiant en un estil irrenunciable fins i tot davant un rival de superior categoria. I el premi ha arribat al 40’. La pressió de Dani Morer ha fet que Fontán cedís un córner. Bover l’ha llançat en curt i Iván Gil ha centrat cap a la frontal de la petita. Allà Vilanova ha connectat amb el cap i, malgrat tocar-la, Rubén, la pilota ha anat al pal amb l’interrogant de si havia entrat o no. Després d’uns instants de dubtes, l’assistent ha marcat el centre del camp. Era l’empat. Gol, tot s’ha de dir, molt protestat pels d’Eduardo Coudet i que les repeticions televisives no ajuden a aclarir en excés.

Sigui com sigui, l’1-1 ha pujat al marcador. I feia justícia a un primer temps on el millor que es pot dir de l’Andorra és que, en cap moment, ha donat la sensació de ser un partit entre dos equips separats per dues categories. Tot estava encara a l’aire.

La tornada de vestuaris ha permès veure un Celta més de Primera. Coudet ha introduït un doble canvi, amb l’entrada al camp de Galhardo i Fran Beltrán i els gallecs han començat a tenir més domini i control. Tot i això, durant el quart d’hora inicial l’Andorra ha resistit bé. Però el quadre viguès també ha demostrat que, si s’entonava, podia ser molt perillós.

En tot just tres minuts, entre el 60’ i el 62’, ha tingut fins a quatre opcions de fer el segon. Les dues primeres, de Santi Mina i Galhardo, les ha salvat Ratti. Les posteriors, del mateix Galhardo i de Nolito, amb el cap totes dues, han anat desviades per ben poc. Al 65’ era Brais Méndez qui, de lluny, ho tornava a provar. Novament, Ratti ha estat encertat a l’hora de desviar.

La marxa de més que imprimia el Celta, no es pot negar, collava l’Andorra, a qui li estava costant recuperar el control que havia tingut en fases del primer temps. Però els tricolors tenien clar que no renunciaven a res i així ho han volgut avisar al 68’. Carlos ha fet una gran passada endavant que ha deixat Rubén Enri, tot just entrat al camp, sol davant el porter visitant. En l’u contra u, però, Blanco ha endevinat les intencions del davanter andorrà i ha evitat el 2-1.

Enri no ha pogut superar Blanco en l'u contra u.

El Celta ha continuat dominat el partit en el tram final. A un Andorra, amb menys frescor, li ha costat sortir del seu camp. Ha tocat, tal com havia avançat Sarabia en la prèvia, fer-se forts al darrere i saber patir, a l’espera de poder trobar alguna opció en una transició ràpida. Els gallecs han insistit però també els ha faltat encert, com evidencia la voleia molt desviada que ha provat Nolito (88’). Amb els darrers intents dels visitants per evitar la pròrroga, ha arribat el xiulet final. Tocava temps extra, com fa unes temporades a Prada de Moles davant el Leganés.

La pròrroga s’ha iniciat amb un primer intent de Carlos Martínez, rematant de voleia una central. El xut ha anat desviat. La rèplica visitant, en uns primers quinze minuts de propina més igualats, l’ha donat Nolito. El seu cop de cap, a passada de Fran Beltran, l’ha tapat bé Ratti (100’). Ho ha provat també, instants després, Brais, amb una falta des de la frontal que ha picat lleugerament desviada.

El segon temps de la pròrroga ha estat clarament marcat pel cansament dels dos equips. Més amb el cor que amb el cap, tots dos han intentat esgotar les darreres opcions d’evitar la tanda de penals. Al tram final, però, el Celta ha demostrat que tenia més benzina i l’aparició per banda esquerra de Baeza, el més fresc de tot el conjunt visitant, ha estat letal. La seva centrada l’ha rematat a plaer Santi Mina.

En el darrer sospir del partit, a la desesperada, l’ha tingut Enri per marcar el 2-2. La seva rematada, després d’una sèrie de rebots, l’ha pogut desviar un defensa. Ha estat la darrera opció d’un conjunt tricolor que ha caigut amb el cap ben alt, però d’una forma massa cruel.

Camp: Estadi Nacional. 1.800 espectadors.
FC ANDORRA (1): Ratti, Morer, Roger Riera (Pedraza, 67’), Vilanova (Diego, 88’), Eudald, Molina (Aguado, 83’), Bover (Altimira, 110’), Héctor Hevel (Enri, 67’), Iván Gil (Riverola, 83’), Martí Vilá i Carlos Martínez.
CELTA DE VIGO (2): Rubén Blanco, Kevin (Brais Méndez, 12’), Fontán (Galán, 86’), Murillo, Carlos Dominguez, Tapia (Fran Beltrán, 46’), Gabri Veiga (Baeza, 108’), Denis Suárez, Hugo Álvarez (Galhardo, 46’ (Cervi, 71’)), Nolito i Santi Mina.
Àrbitre: Jaime Latre (Aragó). T.G. Eudald, Altimira / Fontán i Rubén Blanco.
Gols:  0-1, Fontàn (14’). 1-1, Vilanova (40’). 1-2, Santi Mina (118’).

Sarabia: “Hem fet una primera part descomunal”

Eder Sarabia s’ha mostrat “orgullós” dels seus jugadors malgrat l’eliminació en la Copa. Sobretot pel fet que “haver fet el que fem cada setmana però contra un rival de Primera Divisió”. El tècnic basc ha volgut destacar que “hem completat una primera part descomunal, en la qual hem estat tremendament superiors i hem generat vàries en les quals Rubén els ha salvat”. Ha admès que “al segon temps ens ha costat més”. Al final, ha lamentat “en la pròrroga ens ha fet una bona acció del tipus en els quals Santi Mina és poderós”. Per això, ha posat en relleu que “el partit ens ha de servir per reforçar-nos perquè hem fet una cosa molt gran” i, també, “per com ho hem fet, amb la nostra identitat i forma de jugar, amb el que som i amb el que venim treballant”.